Şiddete maruz kalan kadın oranı; yüzde 90!

KAMER, kadına yönelik şiddete ilişkin araştırmasının sonucunu açıkladı. KAMER'in araştırmasına göre; kadınların yüzde 90'ını şiddet görüyor.

KAMER, kadına yönelik şiddete ilişkin araştırmasının sonucunu açıkladı. KAMER'in araştırmasına göre; kadınların yüzde 90'ını şiddet görüyor. Şiddetin ana sebebi olarak sistem işaret edilirken savaş, eğitim, gelir durumu da tali sebepler olarak gösterildi.
Kadın Araştırma Merkezi (KAMER), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle bir araştırmasını paylaştı.
Yaklaşık 400 kadınla yüz yüze görüşüldüğün belirtildiği açıklamada, kadınların yüzde 90'ının şiddete maruz kaldığı belirtildi. Şiddetten nasıl kurtulacaklarını bilmedikleri için kadınların harekete geçemediklerinin vurgulandığı açıklamada, Türkiye'de şiddete maruz kalan kadın oranı ortalama yüzde 40 olarak işaret edildi. Yüzde 50 civarında ise görünmeyen ve gizli yaşanan şiddet türünün olduğuna dikkat çekildi. 

'ANA SEBEP SİSTEM; TALİ SEBEPLER EĞİTİM, GELİR DURUMU, DİL, SAVAŞ...'

Açıklamada, en önemli hedeflerinin görünmeyen şiddetin ortaya çıkarılması olduğu ifade edilirken, kadına yönelik şiddetin sistem sorunu olduğunu belirtti. Eğitim, gelir durumu, dil, savaş ve çatışmalar gibi durumların da arttırıcı tali sebepler olduğunun kaydedildiği açıklamada, bu sebeplerin şiddeti ciddi anlamda artırdığı aktarıldı.

'ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİ'

KAMER'in açıklamasının sonunda ise şu ifadelere yer verildi: "Kadınlar yaşadığı şiddetin görünmeyen mağdurlarıdır. Hane başına düşen çocuk sayısı yaklaşık 4'tür. 1 kadının yaşadığı şiddeti onunla birlikte 4 çocuk da yaşamaktadır. Çocuklar çoğunlukla anne ile birlikte dayak yemekte, cezalandırılmakta, kaçmaktadır. Ne yazık ki Türkiye'de çocuklara yönelik şiddetin 'toplumsal cinsiyet rollerinin' sonucu olarak yaşandığı henüz yeterince kabul görmemektedir. Bu anlayışı bir an önce aşmak, özellikle çocukları birey sayan bir yaklaşımla, erken çocukluk dönemi çalışmalarını desteklemek gerekmektedir."