SKB, kadınları öz savunma ve isyana çağırdı

SKB, kadınlara yönelik şiddet ve sömürüye dikkat çekerek, öz savunmaya çağırdı.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kadına yönelik şiddetin, farklı şiddet öğeleri ile birlikte kırım halinde sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Erkeğin uygulayıcı bir maşa haline getiren sermaye devletlerinin bu sistemin teminatı olarak rol aldığı şiddet, tüm dünyada kadınların temel mücadele konularının en başında yer alıyor. Bu nedenle, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü sadece kadınların değil tüm ezilenlerin elinde bayraklaşması ve sahiplenilmesi gereken bir gündür" denildi.

'KADIN BEDENİ SAVAŞ SİLAHI HALİNE GETİRİLDİ'

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: 

"Erkek şiddetinin ideolojik, siyasal ve yönetsel gücü olarak ortaya çıkan devlet şiddeti, bugün Orta Doğu'da, Kürdistan'da tüm vahameti ile kadınların yaşamına kast ediyor. Bir kaç ay önce Ekin Wan'ın cansız bedenine yönelik yapılan saldırı ve çırılçıplak teşhiri, savaşın kadın bedeni üzerinden yükselen akıl almaz şiddeti göstermektedir.
Kadın tutsakların çıplak aramaya tabi tutulmak istenmesi, küçük çocuklara tecavüz eden subayların terfi ettirilmesi, kadına yönelik şiddet ve katliamların hızla artmasına karşın cezasızlık politikasının devam etmesi gibi pek çok olgu, şiddetin sermaye devletleri ile ilişkisini göstermesi bakımından önemlidir.
Orta Doğu’da sürmekte olan DAİŞ vahşetinde; Türkiye ve Kürdistan'da katilbaşı Erdoğan ve AKP’ye bağlı kirli savaş piyonlarının ülke topraklarında devreye soktuğu savaş politikalarında, ha keza Ukrayna topraklarında yaşanmakta olan AB ve Rus emperyalizmi arasındaki hegemonya savaşında görüldüğü gibi kadın bedeni bir kez savaş silahı haline geldi. Pazarlarda satıldılar.., Seks kölesi olarak kullanıldılar… Tecavüz edildiler… Toplu katliamlardan geçirildiler."

'FAŞİZM TEHDİDİNE KARŞI ÖZ SAVUNMA VE İSYAN'

Avrupa’da kapitalistlerin yarattığı ekonomik krizler derinleşirken, işsizliğin - yoksulluğun en ağır sonuçlarını da kadınların yaşadığının vurgulandığı açıklamada, "Vahşet çeteleri DAİŞ kırımından ölümü göze alarak kaçmak zorunda kalan mülteciler, mülteci kadın ve çocuklara uygulanan insanlık dışı uygulama ve saldırılara karşı; ırkçılığın ve ayrımcılığın hızla arttığı, faşist örgütlenmelerin silahlandığı, faşist politikaların meşrulaştırılarak parlamentolara taşındığı Avrupa topraklarındaki faşizm tehdidine karşı; öz savunmamızı oluşturmak, isyanımızı örgütlemek zorundayız" diye kaydedildi.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 25 Kasım eylemlerine de katılım çağrısı yaptı.