Stockholm’de Ferinaz’la dayanışma eylemleri

İsveç’in başkenti Stockholm dün, Ferinaz Xosrawani’nin şahsında İran’da rejime karşı mücadele eden kadınlarla dayanışmak için gerçekleştirilen iki ayrı eyleme ev sahipliği yaptı.

 İsveç’in başkenti Stockholm dün, İranlı ajanların tecavüzünden kurtulabilmek için Mahabad’ta çalıştığı otelin 4. katından atlayarak yaşamına son veren Ferinaz Xosrawani’nin şahsında İran’da rejime karşı mücadele eden kadınlarla dayanışmak için gerçekleştirilen iki ayrı eyleme ev sahipliği yaptı.

‘İsveç’te Kürt Anneleri’ ve ‘Stockholm Amara Kürt Kadın Meclisi’ tarafından Sergel Meydanı’nda düzenlenen eylemde KJAR, YPJ, PJAK bayraklarının yoğunlukta olduğu ve Mahabad direnişinin yanı sıra Rojava devrimini destekleyen sloganların atıldığı, parlamentonun yanındaki Mynttorget Meydanı’nda Doğu Kürdistan Demokrat Kadın Federasyonu’nun düzenlediği eylemde, idamların durdurulması ve politik tutsakların serbest bırakılmasını talep eden döviz ve pankartlara ağırlık verildiği gözlendi.

‘İsveç’te Kürt Anneleri’nden Mahsune Amin’in sunuculuğunu yaptığı Sergel Meydanı’ndaki eylem, Ferinaz ve mücadelede yaşamını yitiren Kürt kadınları için yapılan bir dakikaklık saygı duruşu ve Kürt Ulusal Marşı’nın çalınmasıyla başladı.

‘İsveç’te Kürt Anneleri’ ve KJAR adına bir konuşma yapan Ghazal Aliyali, dünyada ve özelillikle Ortadoğu’da kadınlara yönelik baskı ve saldırıların yoğunlaştığına dikkat çektikten sonra İran ve Mahabad’taki son gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

KADINLARA YÖNELİK SALDIRILARIN KAYNAĞI  ERKEK EGEMEN SİSTEM

İran ve Doğu Kürdistan’da kadınlara yönelik saldırıların İran rejiminin bilgisi ve onayıyla yapıldığını söyleyen Aliyali, kadınlara yönelik baskının kaynağının erkeklere ayrıcalık tanıyan ataerkil sistemin olduğunu ve böylesi bir sistemde hiçbir kadının kendini güvende hissedemeyeceğini dile getirdi.

İran rejiminin kadınlara tecavüzü hak ve kadınlar arasında korku yaymak amacıyla bir araç olarak kullandığına vurgu yapıldı. Kadınların İran rejiminin tüm tehdit, baskı, tecavüz ve idamlarına rağmen mücalelerini sürdürdüklerini ifade etti.

‘Stockholm Amara Kürt Kadın Meclisi’nin açıklamasını Ayşe Göktepe okudu. Açıklamada İran ve Doğu Kürdistan’da kadınlara yönelik baskı ve saldırılara karşı çıkmanın ve kadınlarla dayanışmanın önemine değinildikten sonra, binlerce Êzîdİ kadının hala DAİŞ çetelerinin elinde bulunduğu ve seks köleleri olarak kullanıldıklarına dikkat çekildi.

BATILILAR İRAN VE KÜRDİSTAN’DA KADINLARA YÖNELİK SALDIRILARA GÖZ YUMMUYOR

İran Komünist Partisi’nin Kürdistan örgütlenmesi “Komala” adına konuşan Sadıka Muhammed, batılı devletleri İran ile ilişkilerini daha da geliştirebilmek için İran ve Kürdistan’da kadınlar ve halka yönelik baskılara göz yummakla suçladı. Kendilerinin İran ve Mahabad’ta Kürt kadınlarının sürdürdükleri mücadeleye destek verdiklerini söyleyen Muhammed, tüm sivil toplum örgütlerine İran ve Mahabad’taki kadınlarla dayanışmayı yükseltmeleri çağrısında bulundu.

Daha sonra kadınlar duygu ve düşüncelerini eyleme katılanlarla paylaştı. 75 yaşındaki Aciye Berzenci, İran’da ve Mahabad’ta Kürt kadınlarına yönelik saldırı ve tecavüzlere karşı mücadele etmenin bir insanlık görevi olduğunu, Kürdistan’ın diğer parçalarında yaşayan kadınların sokaklara çıkarak Mahabad’la dayanışmaları gerektiğini söyledi.

Kürt Sanatçı Necmeddin Gulami’nin türküler söylediği eylemde, “Yaşasın Rojhilat Direnişi”, “Jin Jiyan Azadi”, “Mahabat’la Dayanışmaya”, “Yaşasın YPJ” “Faşist Hamaney, Katil Ruhani”, “İdamları Durdurun” ve “Politik Tutsakara Özgürlük” sloganları atıldı.

İSVEÇ VE AB’YE İRAN’A TAVIR ALMA ÇAĞRISI

Parlamentonun yanındaki Mynttorget Meydanı’nda Doğu Kürdistan Demokrat Kadın Federasyonu’nun düzenlediği gösteride ise sivil toplum örgütlerinin temsilcileri İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği’ne İran ve Mahabad’ta kadınlara yönelik baskı ve saldırılara karşı tutum almaları çağrısı yapıldı.

GÖTEBORG’DA FERİNAZ İÇİN ORTAK EYLEM

Pazar günü de Demokratik Kürt Toplum Merkezi Göteborg’de bulunan ona yakın Kürt örgüt ve partisi ile birlikte İran rejimini protesto etmek ve Kürdistanlı kadınlarla dayanışmak amacıyla bir gösteri düzenleyecek.

Brunn Parkı’nda saat 14.00’te başlayacak gösteriye katılanlar daha sonra Stora Teatern’e (Büyük Tiyatro) doğru yürüyüşe geçecek.

 

 

 

 

 

...