Suudileri Kadının Statüsü Komisyonu’na kim seçti?

Suudi Arabistan’ı BM Kadının Statüsü Komisyonuna kimin seçtiği bulunamıyor.

Kadınların en sıradan yurttaşlık haklarından dahi yararlanamadığı Suudi Arabistan’ın BM Kadının Statüsü Komisyonu’na seçilmesinin verdiği utancı hiçbir Batılı ülke sahiplenmek istemezken, birçoğu kaçamak cevaplarla oyunun rengini gizlemeye çalışıyor.

Suudi Arabistan’ın 2015 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC) başkanlığını alması ardından geçtiğimiz ay Kadının Statüsü Komisyonu’na seçilmesi ‘kundakçıyı itfaiyeci yaptılar’ yorumlarına yol açmıştı. Birçok kadın hakları kuruluşunun  ‘absürd’ bulduğu bu üyeliğin oylaması sırasında en az 5 Avrupa ülkesinin de oy verdiği ortaya çıkmıştı.

Oylamaya Fransa ve Almanya’nın yanı sıra Belçika, Çekya, Estonya, Yunanistan, İtalya, Portekiz, İsveç, Britanya, İrlanda ve Finlandiya katılmıştı.

Şaka gibi oylamanın sonrasında hangi ülkelerin kadınları yok sayan Suudi Arabistan’ı Kadının Statüsü Komisyonu gibi önemli bir kuruluşa üye yaptığı tartışmaları son bulmuş değil.

WİKİLEAKS İSVEÇ’İN OYUNA DAİR BELGELERE 10 BİN DOLAR ÖDÜL KOYDU

Birçoğu kadın haklarına verdiği önemle bilinen BM üyelerinin aldığı bu komik kararın ardından hiçbir devletin ‘oyunu sahiplenmemesi’ dikkat çekiyor. Wikileaks tarafından oylama sonrasında yapılan bir açıklamada, İsveç hükümetinin verdiği oyu gizlediği belirtilirken, buna ilişkin belge getiren kişilere 10 bin dolar ödül verileceği ilan edilmişti.

Norveç’te ise muhalefet partileri tarafından hükümete baskı yapılarak, Suudiler lehine oy kullanıp kullanmadığını açıklaması isteniyor.

ÖZÜR DİLEYEN BELÇİKA OYUNUN RENGİNİ SUUDİLERE BİZZAT BİLDİRMİŞ

Büyük Britanya hükümeti de oylamada Suudiler lehine oy kullanıp kullanmadığı konusuna açıklık getirmezken, Belçika Başbakanı Charles Michel, lehte verdikleri oy için özür dilemişti. Ancak bu özüre rağmen, Belçika’lı diplomatların oylarının rengini Suudi Arabistan’lı temsilcilere ‘belli etmeleri’ yönünde talimat aldıkları iddia ediliyor.

Human Rights for Yemen adlı kuruluşun yöneticisi Kim Sharif ise, kapalı kapılar ardında Suudiler ile pazarlıklar yapıldığı görüşünde. Sharif, bu durumun ‘ikiyüzlülük’ olarak tarihe geçeceğini, zira böyle olduğunun altını çizdi.

Rusya’dan yayınlanan RT televizyonunda yer alan bir programda ise, utanç verici bu kararla alay edilirken, ‘Suudilerin seçilmesinin önceden kesin olduğu’ tezine dikkat çekildi. RT, Suudiler’in geçtiğimiz ay ilk kez organize ettiği ve hiçbir kadının yer almadığı Kadın Konseyi’nin resimlerini paylaştı.

RT, oylamaya dair ilişkiye geçtikleri hiçbir ülkenin kendilerine net bir açıklama yapmamasını da ekranlarına yansıttı.