TJK-E: 20 Temmuz'daki adalet eylemine güçlü katılalım

TJK-E, Paris Katliamı'nın aydınlanmasını engelleyen Fransız ve Türk devletlerine tepki göstererek, 20 Temmuz'daki adalet eylemine katılım çağrısında bulundu.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Paris Katliamı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamanın başında, "Kürt tarihine  kara bir gün olarak yazılan 9 Ocak 2013 Paris katliamı üzerinden 3 yıl 7 ay geçti. 9 Ocak 2013 tarihinde 3 Kürt kadın devrimci; PKK kurucu üyesi Sakine Cansız, KNK Fransa temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik hareketinden Leyla Şaylemez gündüz ortası Paris’in orta yerinde hunharca katledildi. O günden bu yana  aileleri, Kürt halkı, kadınlar, gençler, kurum ve kuruluşları ısrarlı  bir şekilde katliamın aydınlanmasına ilişkin taleplerini dile getirdiler. Kürt halkının dostları ile birlikte sayısızca etkinlik ve eylem düzenleyen Kürtler gerçeklerin  karanlıkta kalmaması ve faillerin açığa çıkarılması için mücadelelerine devam ediyorlar" denildi.

'İKİ DEVLET DE ADIM ATMADI'

Katil zanlısı Ömer Güney’in tutuklanmasından bir yıl sonra medyaya yansıyan ses kayıtları ve yazılı belgelerin MİT'i işaret ettiğine dikkat çekilen açıklamada, katliamı aydınlatmada Fransız ve Türk devletlerinin ciddi bir adım atmadığı belirtildi.

"Türkiye’de yaşanan bir çok failli meçhul cinayet dosyalarını kapattıkları gibi, Türk savcıları Paris Katliamı soruşturma dosyasını da kapatmışlardır" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:

"Soruşturmanın yürütüldüğü sürece bu şekilde yaklaşılırken mahkeme sürecinde 'adaletin sağlanıp, sağlanmayacağı', konusunda  gelişmeleri tahmin etmek zor değildir. 

Gerçekler karanlıkta bırakılmak istenircesine daha önce bu yılın Aralık ayında görülmesi gereken dava gerekçe verilmeksizin iki ay daha ertelenmiştir. Davanın başlatılmaması ve ertelenmesinin siyasi gerekçeleri ve sonuçları olacaktır. Kürtler davanın ertelenmesini manidar bulurken bu davanın bir an önce başlatılmasını ve Avrupa'da suikast vb çalışmalar yapan Türk devletinin kontr- gerilla faaliyetlerinin ortaya çıkartılmasını beklemektedirler. Yine bu süreçte tetikçi olarak kullanılan ve MİT elamanı olan Ömer Güney'in hastalığının gerekçe gösterilerek mahkeme heyeti tarafından raporların istenmesi ve akabinde mahkemenin ertelemesi Kürt  kadınları ve halkı tarafından büyük bir kaygı ve kuşkuyla karşılanmıştır. Bizler Kürt halkı ve kadınlar olarak;  Fransız hükümetinin soruşturma sürecinde şeffaf olmasını, bu davanın siyasi bir dava olduğu gerçeği ile yaklaşmasını ve hükümetler arası çıkarlara kurban etmemesini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz."

'ADİL YARGILAMAYA KADAR MÜCADELEYE DEVAM'

Katliamın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Fransız yetkililerinin henüz aileler ile görüşmediği, Kürt halkının haklı taleplerine cevap vermediğinin kaydedildiği açıklamada, "Paris Katliamı'nın faillerinin açığa çıkarılıp, adil bir yargılama olana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Biliyoruz ki; geciken adalet, adalet değildir. Geciktirilen adalet faillerin elini güçlendirecektir, suçun gizlenmesini sağlayacaktır" diye belirtildi.

20 TEMMUZ'DAKİ EYLEMLERE KATILIM ÇAĞRISI

TJK-E, açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi:

"Kürt kadınları ve dostları olarak  Avrupa’da 3 yıl 7 aydır Çarşamba eylemlerini sürdürmekteyiz. Amacımız hakikatin ortaya çıkartılması ve adaletin sağlanmasıdır. Bu nedenle diyoruz ki;  adalet ertelenemez! amacını taşıyacak olan eylemler gerçekleştirilecektir.  20 Temmuz günü kitlesel olarak başta Paris İsveç, İşviçre, İngiltere, Hollanda ülkelerinde ve Almanya'nın Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Münih, şehirlerinde kitlesel olarak Çarşamba eylemleri gerçekleştirilecektir. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz çarşamba eylemlerine duyarlı yaklaşan, katılım sağlayan tüm Kürt halkını, kadınlar ve gençleri, demokratik tüm çevreleri ayın 20'sinde gerçekleştirilecek eylemlere katılmaya çağırıyoruz."