TJKE 25 Kasım’da ‘ Özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır‘ şiarıyla alanlarda

TJKE, Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü olan 25 Kasım'da "Özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır" şiyarıyla alanlara çıkılacağını duyurdu.

TJKE Yürütme Kurulu 3 aylık olağan toplantısını 7-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdi. Tüm bileşenlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda TJKE demokratik ulusun inşası ve bunun somut uygulaması olan özyönetimleri sahiplenme kararlılığı ve iddiasıyla çalışmalarını yürüteceklerini duyurdu. Toplantı sonuçlarını basına duyuran TJKE 25 Kasım’da özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır şiarıyla eylem ve etkinliklerin yapılcağını ilan etti.

35 kişinin katıldığı toplantıda siyasal gelişmeler kapsamında Kürt halk önderi Öcalan’a dönük tecrit, Kürdistan’da özyönetim hamlesi, Rojava’daki gelişmeler ve 1 Kasım seçim sonuçları kapsamlı değerlendirildi. Özyönetimlerin Kürt halk önderi Öcalan’ın toplum paradigmasında sunduğu bir çözüm modeli olmasına karşılık pratik uygulamada buna denk bir hazırlık ve sahiplenme düzeyinin olmayışına dikkat çekti. Bu yetersizliğin özeleştirisi olarak eylemsel, diplomatik ve toplumsal çalışmaların özyönetimlerin sahiplenmesi ekseninde yürütüleceğini açıkladı. TJKE Kürt halk önderi Öcalana dönük tecriti ve kamuoyunda yaratılmak istenen manipülasyonu kırmak için de eylemlerinin yaratıcı ve kararlı bir biçimde sürdürüleceğini duyurdu. Sistemin tecrit ve özyönetimlere dönük saldırılarında izlediği normalleştirme, alıştırma siyasetinin eylemselliği sürekli kılarak boşa çıkarılacağına dikkat çekti. Bu amaçla ilk eylem serisinin Öcalan’ın Roma’ya çıkış tarihi olan 12 Kasım’da birçok avrupa kentinde yapılması kararlaştırıldı.

Toplantıda demokratik ulusun inşasında kadının öncülük düzeyinde ne kadar mesafe kaydedildiği de ele alındı. Avrupa’da bunu gerçekleştirmenin temel ölçütü olan komün ve meclislerin güçlendirilmesi, olmayan şehirlerde kurulmasına dönük çalışmaların sürdürülmesi kararı alındı. Ayrıca toplumsal sorunların tespiti kadar çözümünün de önemli olduğuna dikkat çekilerek her ülke somutunda toplumsal inşaya katkı sunacak kadın ve çocuklara dönük projelerin yapılması ve uygulanması kararlaştırıldı. TJKE olağan toplantısında diğer kadın hareketleriyle kurulan bağların güçlendirilmesi için nasıl bir yol izleneceği de tartışıldı. İdeolojik öncülük iddiasının jineoloji ile daha da somutlaştığını bunun pratikte giderek yayılan, kalıcı hale gelen derinleşen bir mücadele hattınının önünü açtığına dikkat çekilen toplantıda kadın hareketleriyle evrensel çapta buluşma hedefine dönük planlamalar yapıldı. 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü kapsamındaki eylemlerin de bu perspektifle yürütülmesi kararlaştırldı.

TJKE bu yılki 25 Kasım etkinliklerinde "Özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır" şiarıyla alanlara çıkacak. Ayrıca toplumsal inşa kapsamında farklı kentlerde şiddeti konu alan panel, seminer vb etkinlikler düzenlenecek.