Tuncel: Söz değil, eyleme geçme zamanı!

"Sûr'a, Cizîr'e, Nisêbîn'e, yaşama ses ver" etkinliğinde konuşan Tuncel, 'savaş sürecinin komutanlığını' Erdoğan'ın yaptığını, halkın ise biat etmediğini vurguladı.

"Sûr'a, Cizîr'e, Nisêbîn'e, yaşama ses ver" etkinliğinde konuşan Tuncel, 'savaş sürecinin komutanlığını' Erdoğan'ın yaptığını, halkın ise biat etmediğini vurguladı. Tuncel, örgütlülük ve dayanışma çağrısında bulunurken, "Artık öz değil, eyleme geçmenin zamanıdır" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, İstanbul'da katıldığı bir programda yatığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Kıyamete kadar savaş' cümlesini hatırlatarak, İmralı'da barış kurulan görüşme masanın yerine bu kez Saray'da savaş masası kurulduğunu söyledi. Tuncel, yaşanan savaş sürecinin komutanlığını ise Tayyip Erdoğan'ın yaptığını ifade etti.

Yeniden inşa çalışmaları kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Bölge Gençlik Meclisleri tarafından İstanbul'da "Sûr'a, Cizîr'e, Nisêbîn'e, yaşama ses ver" şiarı ile dayanışma etkinliği düzenlendi. Okmeydanı'nda bulunan Salon Figaro'da düzenlenen etkinliğe DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş da katıldı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin yapıldığı salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile Cizre'de katledilen Mehmet Tunç'un yanı sıra 43 gündür kendisinden haber alınamayan Hurşit Külter'in fotoğrafları asıldı.

ERBAŞ: SAYIN ÖCALAN İÇİN HAREKETE GEÇELİM

Erbaş, konuşmasında Öcalan'a yönelik tecride değinerek, bugün Kürt sorunundan kaynaklanan tüm sorunların çözümünün Öcalan'ın özgürleşmesinden geçtiğini söyledi. Erbaş, "Sayın Öcalan özgürleşmeden ne Türkiye ne de Kürdistan özgür olacaktır. Öcalan konusundaki sessizliğimizi sonlandırmamız lazım. Tecride karşı Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için bir an önce harekete geçmeliyiz. Bu çatışmalar ancak Sayın Öcalan'ın devreye girmesi ile sonlanabilir " dedi.

TUNCEL: DAİŞ'E BİR TEK KÜRTLER DİRENİYOR

Tuncel ise son dönemde yaşanan DAİŞ tehdidine atıfta bulunarak, kapitalist modernist güçler tarafından ortaya çıkartıldığını belirttiği DAİŞ'in, bugün kendisini büyütüp besleyenleri de vurduğunu söyledi. 

Tuncel, "Şimdi bunun karşısında herkes mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor" diyerek, DAİŞ'e karşı tek direniş gösteren gücün ise Kürtler olduğunu vurguladı. İçerisinde bulunulan dönemin zor ve tarihi bir süreç olduğunu kaydeden Tuncel, "Kapitalist modernist güçlerin bizlere karşı dayattığı yaşama karşı, başka bir yaşam var diyenler bugün Rojava'da Mimbic'de direniyor. Yüzlerce genç, faşizme ve DAİŞ çetelerine karşı direnişte saf tuttu. Şu an enternasyonalist mücadelenin zemini Rojava'dadır. Şuan verilen mücadele sadece Kürt halkı için değil, tüm halklar için özgürlük mücadelesidir" diye konuştu.

'HALK BİAT ETMEYECEĞİNİ GÖSTERDİ'

Tuncel, Nusaybin ve Cizre'de direnenlerin egemenlere "Size biat etmeyeceğiz" mesajını verdiğine dikkati çekti. Örgütlenme ve dayanışmaya çağıran Tuncel, dayatılan tekçiliğe karşı direneceklerini söyledi.

"Morallerimizi bozmadan, tarihi bir dönemden geçtiğimizi fark ederek bu dönemi karşılamak durumundayız" diyen Tuncel, DAİŞ'in Ortadoğu politikalarını AKP aracılığı ile Türkiye Kürdistan'ına taşıdığını belirtti.

GENÇLERE TEŞEKKÜR

Tuncel, şöyle devam etti: "Türkiye'nin DAİŞ'e verdiği desteği Türkiye'ye nasıl sonuçlara yol açacağını çok canlı yaşadık. AKP'nin yürüttüğü politikalar nedeniyle hiç kimse güvende değil. AKP, DAİŞ'e karşı mücadele ediyor olsaydı Pirsus, Ankara yaşanmazdı. Bütün bunların sorumluları ortaya çıkartılırdı. Demek ki halen DAİŞ'le bağını koparış değil. Bu ülkenin cumhurbaşkanının vaat ettiği bir şey var; Kıyamete kadar savaş. Kıyamete kadar savaş vaat edenlerle yaşamak ister misiniz? Bu ülkede kimse kıyamete kadar savaş demiyor. Kimse, savaşı istemiyor. Eğer o kıyamete kadar savaş diyorsa, biz de kıyamete kadar direniş, direniş, direniş, barış, barış, barış diyoruz. Biz de kıyamete kadar barış için direniş, diyoruz." 

HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına da değinen Tuncel, "HDP'nin bugün AKP karşısında eğilmeyen tek güçtür. HDP Kürdistan'da ve Türkiye'de direnenleri birleştiren tek partidir. Bu nedenle Türkiyeli ve Kürdistanlı gençlerin yan yana mücadele etmesi bizim için önemlidir" diyerek, Gençlik Meclisi'ne verdiği mücadeleden dolayı teşekkür etti.

'SAVAŞ SÜRECİNİN KOMUTANI ERDOĞAN!'

'Artık söz söylemenin değil, eyleme geçmenin zamanı olduğunu' vurgulayan Tuncel, şunları da ifade etti: "İmralı'da barış görüşmeleri için kurulan masanın yerine Saray'da savaş masası kuruldu. Evet, savaş için paralel bir masa kuruldu. Savaş sürecinin komutanlığını ise Tayyip Erdoğan yapıyor. Son bir yıl içinde 10 bine yakın insan yaşamını yitirmiştir. Yaşamını kaybedenler arasında asker, polis, gerilla ve direnişçiler var. Bu ölümlerin sorumlusu Kürt hareketi mi, Kürt gençleri mi? Hayır. Bu savaşın sorumlusu AKP'dir."

Etkinlikte sanatçılar Pınar Aydınlar, Rojda ve Aram Serhed da sahne aldı.