GÖRÜNTÜLÜ

Tuncel: Türkiye’de çıkışın tek yolu Öcalan’a özgürlük!

“Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da barış ve istikrar konulu” konferansa sırasında ANF’ye konuşan Sebahat Tuncel, konferansın Süleymaniye’de gerçekleşmiş olmasının önemli olduğunu ifade etti.

Süleymaniye’de düzenlenen “Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da barış ve istikrar konulu” konferansa katılan DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye’de giderek derinleşen istikrarsızlıktan çıkışın tek yolunun Öcalan’a özgürlük olduğunu söyledi.

Konferans sırasında ANF’ye konuşan Sebahat Tuncel, konferansın Süleymaniye’de gerçekleşmiş olmasının önemli olduğunu ifade etti.  

Tuncel, “Sadece Kürtler açısından değil, kapitalist moderniteye karşı demokratik modernite sistemimizi tartışmak, bütün dünya halkları için başka bir yaşamın mümkün olduğunu ortaya koyan Sayın Öcalan’ın görüşlerinin daha rahat tartışılmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kapitalizmin yaşadığı krizle birlikte bu tartışmaların önümüzdeki dönemde daha da yoğunlaşacağını söyleyen Tuncel, “Konferansın Süleymaniye’de yapılmasının, Ortadoğu barışına da katkı sunmasını umuyorum” diye ekledi.

Tuncel, AKP hükümetinin 2015’te hem demokratik çözüm sürecini bitirdiğini ve Öcalan’a ağır tecrit uyguladığını belirtti. Tuncel,  şöyle devam etti: “Sayın Öcalan uyarmıştı. Türkiye bir yol ayrımında. Ya Türkiye’de ya radikal bir demokrasi gelişecek, ya da çatışma zemini devreye girecek. Hatta Kürt sorunu çözülmezse darbe dinamiği devreye girebilir, uyarıları vardı. Aslında 15 Temmuz’da biz bunu yaşadık. Türkiye’de bir darbe girişimi gerçekleşmiş oldu.”

Darbe dinamiğinin henüz ortadan kalkmadığını ve devam ettiğini belirten Tuncel, “Türkiye’nin buradan çıkışının tek yolu müzakere. Kürt sorununun müzakere temelinde çözülmesidir” diye konuştu.

Türkiye’de demokrasinin söz konusu olmadığını ve AKP’nin de bir demokrasi nöbetinin olmadığını vurgulayan Tuncel,  şöyle devam etti: “Ortada AKP’nin tek adam siyasetinin hayata geçirildiği bir sistemden söz ediyoruz. Önümüzdeki dönem çok daha zorlu bir dönem olacak. Türkiye’nin buradan çıkışının tek yolu Kürt Halk Önderinin özgürlüğüne kavuşmasıdır.”

Tuncel, İmralı’da rehin tutulanın Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan halklarının geleceği olduğunu söyledi. Bu nedenle rehin politikasına son verilmesini isteyen Tuncel, 15 Temmuz darbe girişimi ardından Öcalan’ın durumuna ilişkin kaygıların arttığını ifade etti.

DBP olarak hükümet yetkilileri ile bu konuda görüştüklerini söyleyen Tuncel, endişelerin giderilmediğini ve hükümetin yaklaşımlarının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Tuncel, “Kürdistan halkı çok kaygılıdır. Bu kaygıların giderilmesinden AKP hükümeti sorumludur” diyerek, Öcalan ile görüşmenin önünün açılmasını istedi.