Uçar: Bu yasa kadınların elindeki son kozu da aldı!

Anayasa Mahkemesi, resmi nikahtan önce imam nikahı kıyanlara ve kıydıranlara hapis cezası öngören düzenlemeyi anayasaya aykırı bulunarak kaldırdı.

Anayasa Mahkemesi, resmi nikahtan önce imam nikahı kıyanlara ve kıydıranlara hapis cezası öngören düzenlemeyi anayasaya aykırı bulunarak kaldırdı. Duruma tepki gösteren Avukat Canan Uçar “Bu yasa çıkmadan önce, en azından kadınların elinde bir yasal dayanak vardı ve bu bir kozdu aynı zamanda. Şimdi bu koz kadınların elinden alınıyor, kabul edilemez bir durum” dedi.

Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi’nin Türk Ceza Yasası’nın “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230’uncu maddesinin 5 ve 6. fıkralarının iptali için geçen yıl Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. Yüksek Mahkeme hafta içi verdiği kararda resmi nikah olmadan dini nikah kıyan ve kıydıranlara hapis cezası veren iki maddeyi iptal etti.

Mahkeme, kararın gerekçesini ise, resmi nikah öncesi evlenmenin dinsel törenini yapan ve yaptıranların cezalandırılmasıyla kişilerin özel hayatlarına ve aile hayatlarına saygı gösterilmesi hakkı ile din ve vicdan özgürlüğüne bir sınırlama getirildiği savunuldu.

‘DİNİ İNANÇLAR GEREĞİ’

Beraber yaşayan çiftlere dikkat çeken mahkeme kararında şunlar aktarıldı: “Esasen, kişilerin herhangi bir dini tören veya nikah olmaksızın fiilen birlikte yaşamaları ve çocuk sahibi olmaları, özel hayata saygı gösterilmesi bağlamında hukuk düzenince suç olarak nitelendirilip değerlendirilmezken kişilerin özel hayatlarına ilişkin tercihleri ve dini inançları gereği evlenmenin dinsel törenini yaptırmalarının suç olarak düzenlenmesi, anılan ölçüsüzlüğü açıkça ortaya koymaktadır.”

‘KADIN YİNE MAĞDUR OLACAK’

Avukat Canan Uçar, AYM’nin aldığı bu kararın kadınlar açısından çok büyük bir sıkıntı doğuracağına işaret ederek, “Ayrılık durumların da zaten mağdur olan ve sosyal alana eşitsiz olarak başlayan kadın bundan sonra ki sıkıntıları daha fazla artacak. Bu yasa gerek nafaka, gerek çocuklarla şahsi ilişki ve bilhassa boşanma durumunda, edinmiş mallara katılma rejiminden kaynaklı, maddi tazminat alacakları durumlarda çok büyük sıkıntılara yol açacak” diyerek konuştu.

‘BİR KOZDU’

Uçar, “Bu yasa çıkmadan önce ez azından kadınların elinde bir yasal dayanak vardı ve bu bir kozdu. Şimdi bunun kadınların elinden alınması, erkeklerin tek taraflı evlilikle ilgili buyurgan davranışlarına çok daha fazla mümasa gösterecek. Bu süreçte en fazla kadınlar ve bu evliliklerden doğan çocuklar mağdur olacak. Aynı zamanda AYM, çocuk yaşta evliliğin önünü açıp meşrulaştırmış da oldu” dedi.