Van’daki dinci gruplar kadınları hedef gösteriyor

Van’da DAİŞ’e yakınlığı ile bilinen Van İslami Dayanışma Platformu (VİDAP) sokaklarda dağıttığı broşürlerde ‘Koku sürünüp dışarı çıkan ve kokusunu duyuran kadınlara dikkat’ başlığıyla kadınları hedef göstererek ahlak çağrısında bulunuyor.

Van’da son zamanlarda ortaya çıkan ve kendilerini Van İslami Dayanışma Platformu (VİDAP) olarak tanıtan bir grup, burada çeşitli konferanslar ve kermesler yaparak çalışmalar yürütüyor.

AKP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay’ın 3 yıl önce Van’da düzenlenen bir toplantıda İslami-dinci oluşumlara örgütlenme ve silahlanma çağrısı yapması ile başlayan süreç, bu yapıların Van’da çalışmalarını hızlandırması şeklinde sürüyor. Yürütülen çalışmaları çerçevesinde halka broşür dağıtan grup, dağıttıkları el ilanlarıyla özellikle kadınları hedefe koyan ve nefret söylemini ön plana çıkaran birçok ifadeye yer veriyor.

KADINLAR VE LGBTİ’LİLER HEDEF GÖSTERİLİYOR

Van’da özellikle Beşyol civarında bulunan esnafın iş yerlerine kumbaralar bırakarak para toplayan bu yapılanmalar, şimdi de afiş, ilan ve broşür dağıtarak halka çağrılarda bulunuyor. Son olarak dağıtılan broşürlerde ise kadınlar ve LGBTİ’liler açıkça hedef gösteriliyor. Öncülüğünü Mehmet Emin Akın’ın yaptığı VİDAP isimli yapılanmaya bağlı kişiler, caddelerde ‘Ahlak’ başlıklı broşürler dağıtıyor.

KAPALI OLMAYAN KADINLARA ŞİDDET ÇAĞRISI

Broşürlerde kadınlara, başörtülerini yakalarının üstünü kapatacak şekilde bırakma çağrısı yapılırken, “Bir kadın, güzel kokular sürünüp, kürk ve deri gibi göz alıcı güzel elbiseler giyerek bir toplumun önünden geçerse, o kadın, zina işlemiş gibi günaha girer. Bir kadın cezp edici koku sürer ve erkekler de ona bakarsa evine gelinceye kadar Allah Teâlâ’nın gazabında olur. Bir kadın, koku sürünüp dışarı çıkar ve kokusunu duyurmak için topluluğun yanından geçerse ona bakana da kendisini de göz zinası yüklenir. Şüphesiz kadın ergenlik çağına ulaşınca onun el ve yüzünden başkasının görünmesi caiz değildir” şeklinde Hz. Muhammed’e ait olduğu iddia edilen sözlere yer verilerek, kapalı olmayan kadınlar hedef gösteriliyor.

Broşürde ayrıca ‘Kendimizi, ailemizi ve toplumumuzu koruma sorumluluğu ahlak seferberliğini zorunlu kılmaktadır’ denilerek kapalı olmayan kadınlara karşı da şiddet çağrısında bulunuluyor.