‘Van’daki kadın intiharları araştırılmalı’

Van’da TÜİK raporlarına göre 2015 yılında 28 kadın ‘intihar’ etti. VAKAD aktivisti Ölmez ise kentteki ‘intihar’ olaylarının bir cinayet gibi araştırılması gerektiğini, benzer her ölümü şüpheli bulduklarını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) intihar raporlarına göre, Van’da 2015 yılında 28 kadın intihar etti. Verilere göre Van’daki intihar durumu Türkiye ortalamasının üstünde. 

İntihar ve kaza olarak görünen bu olaylar, kadın örgütlerince “dolaylı cinayet” olarak tanımlanıyor. 
 
Konuya ilişkin görüştüğümüz Van Kadın Derneği ( VAKAD) Aktivisti Münevver Ölmez, artan intihar olaylarından sonra Van’da çalışma yürüten kadın kurumlarıyla beraber bir komisyon oluşturduklarını dile getirerek, ortak hareket ettiklerini belirtti. Ölmez, “Bize önce ailelerin bu konuda rahatsız olduğu bilgisi geldi. Sonra oluşturduğumuz komisyonla gitmeye başladık. Bu sayede ailelere daha rahat ulaşıyoruz. Biz de gözlemci olarak katılıyoruz ve bir anket yapıyoruz ailelerle” şeklinde konuştu. 

‘BÜTÜN ÖLÜMLER ŞÜPHELİ’

Ölmez, çocukları intihar eden ailelerin olaya ilişkin konuşmadıklarını ifade ederek, şunları belirtti: “Ailelere göre her şey normal. Kadınların psikolojik sorunları olduğu ve onun için intihar ettiği söyleniyor. Bir sebep yokmuş gibi davranıyorlar. Çocukların tek başına intihar edebileceğine biz inanmıyoruz.  11 yaşında intihar eden çocuklar var. Birinin aileyle görüştüğümüzde ‘bir neden yoktu, hayvanlara bakmaya gitmişti, kendini asmış o ara’ demişti. Çok rahatsız olmuştum. Raporlarımıza bu durumların normal olmadığını ailelerin bir şeyler sakladığını yazdık. İntihar olayları derinlikli soruşturulmuyor. Kriminal inceleme ve aile sorgusu ciddi bir şekilde yapılsa aslında ne olduğu ortaya çıkarılacaktır olayın. Bazı aileler çok rahatlar, şoka girdikleri söyleniyor ama biz inanmıyoruz. Bu konuda peşine düştüğümüz bir vakada ailelerden şikayetçi olduk ve dava devam ediyor. Hiçbir intihar sebepsiz olamaz özellikle kadınsa. Mutlaka her intiharın cinayet gibi araştırılması gerekiyor."

‘AİLELER KONUNUN ARAŞTIRILMASINA TEPKİLİ’

Yaşanan intihar sebeplerinin başında; ensest ilişki, hanenin maddi gelirinin yetersizliği ve aile baskısının geldiğini aktaran Ölmez, şöyle devam etti: "İntihar eden kadınların bazılarının eşleri Van dışında çalışmaya gitmişti. Yaşları çok küçük olanlar da var. 15 yaşından küçük olanlar var. Genelde evin bütün iş yükü küçük çocukların üzerinde. Aile baskısı çok var. Yaşanan ensest vakalarından şüpheleniyoruz. Çocuklarda intihar olaylarının artması bizi daha da korkutuyor. Özlap taraflarında intihar vakaları çok oluyordu. Gidip incelediğimizde  kadınların ev işi haricine başka bir işlerinin olmadığını gördük. Bütün kadın intiharlarını şüpheli buluyoruz, hepsinin araştırılması gerekiyor. Aileler genelde konunun araştırılmasına tepki gösteriyor.”

‘KADINLARA SOSYAL ALAN AÇILMALI’

VAKAD Aktivisti Ölmez, 'kadınların bölgede dört duvar arasında sıkıştırılmak istendiğini vurgulayarak, son olarak şunları kaydetti:
“Kadınlara yaşam hakkı tanınmalı. Herkesin bu konuda sorumluluğu olduğunu hatırlatmalıyız. Kadınların sosyalleşebileceği bir alan yaratılmalı. Çalışma koşulları yaratılıp, dört duvarın arasından çıkmaları sağlanmalı. Kadınların hayata kazandırılması gerekiyor. Kız çocuklarının 4+4 sistemi çıkarıldıktan sonra okuldan alınmaları daha rahat oldu. Aileler bu fırsatta çocuklarını okula göndermemeye başladı. İntiharlar içerisinde bu yaştaki çocuklar var. Bu konuda birlikte hareket etmek gerekiyor. Kadın intiharlarının özelikle araştırılması gerekiyor. Aileler kapalı dışarıya, rahat bir çalışma alanı bulamıyoruz. Oluşturduğumuz komisyona destek bekliyoruz. Bu şekilde daha iyi bir çalışma yapabiliriz.”