YJA STAR Komutanlığı: Mücadeleyi zafere götüreceğiz

YJA STAR Merkez Karargah Komutanlığı, kadın devrimciler olarak şehitlerden aldıkları gücün özgürlük inançlarını büyüttüğünü belirtti.

Mayıs ayı şehitlerine ilişkin yazılı açıklama yapan YJA STAR Merkez Karargah Komutanlığı, ‘’Mayıs ayının şehitler ayı olarak anılmasına vesile olan başta Türkiye ve Kürdistan devrim önderleri olmak üzere tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyor, anılarına bağlılık sözümüzü devrimi zafere taşırmak temelinde yineliyoruz’’ dedi.

MAYIS AYI DÖNÜM NOKTASIDIR

Mayıs ayında hem dünya devrim tarihinde, hem de Türkiye ve Kürdistan devrim tarihi açısından dönüm noktası anlamı ifade eden şehadetlerin yaşandığını hatırlatan YJA STAR Komutanlığı, ‘’Bu kadar kahramanlık ve direnişin bu aya denk gelmesi Mayıs ayına tarihsel bir anlamı kazandırmıştır’’ dedi.

Komutanlığın açıklamasında, ‘’Deniz, Hüseyin ve Yusuflar, İbrahim Kaypakkayalar Türkiye devriminin önderleridirler ve Türkiye devrim hareketleri hala Onların aydınlattığı devrim yolunda mücadele etmektedirler. Haki Karer yoldaş, Ferhat Kurtay yoldaş şahsında Dörtler, Partimizin kuruluş süreçlerinin ilk şehitleri olarak Parti direniş geleneğimizin kurucularıdırlar.

Mayıs ayı aynı zamanda Kürdistan tarihinde ve mücadelemizde öncü düzeyde rol oynamış kadın yoldaşlarımızın şehadete ulaştığı bir aydır.  11 Mayıs, Mizgin, (Gurbet Aydın) yoldaşın şahadet yıl dönümü vesilesiyle Mayıs ayında şehit düşen tüm kadın yoldaşları saygıyla anıyoruz.  Aynı zamanda 9 Mayıs Şirin Elemhuli yoldaşın üç yoldaşıyla birlikte İran rejimi tarafından idam edilişinin yıl dönümüdür. Yine Kürt kadının direniş geleneğinin oluşmasında anlamı büyük olan Leyla Qasım Mayıs 13 Mayıs’ta Irak BAAS rejimi tarafından idam edilmiştir’’ denildi.

YJA STAR Merkez Karargah Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı:

GURBET AYDIN-MIZGİN

Mizgin yoldaş, 11 Mayıs 1992 de Tatvan’da TC ordusuyla girdiği çatışmada şehit düşmüştür. Mizgin yoldaş özgürlük hareketimizin ilk dönemlerinde mücadeleyle tanışmıştır. Katıldığı günden şahadetine kadar, bulunduğu tüm alanlarda çalışmalara aktif katılım sağlamıştır. Hem sanatçı, hem komutan, hem örgütleyici yanlarıyla Mizgin yoldaş, şahsında PKK’nin özgür kadın çizgisini somutlaştırmıştır. Önderliğin yanında eğitim görmüş olan Mizgin yoldaş Önderlikten öğrendiklerini, sanatçı ruhunun incelikleriyle birleştirerek topluma ve kadınlara taşırmıştır. İlk kadın örgütlenmemiz olan YJWK’nin kurucu üyelerinden olan Mizgin yoldaş kadın özgürlük mücadelemizin sistem kazanmasında büyük emek sahibidir. Özgürlüğün dağlarda olduğunu anlayan kadınların dağlara akın etmesiyle kadın ordulaşmamızın temelleri atılırken, Mizgin yoldaş da ordulaşmamızın ilk komutanlarından olarak kadın ordulaşmasının temellerinin atılmasında öncü rol oynamıştır. Mardin, Garzan eyaletlerinde eyalet komutanı düzeyinde sorumluluk üstlenmiştir.  Mizgin yoldaş, komuta, taktik, örgütlenme çalışmalarında sağladığı başarıyla, kadının özgürlük savaşına katılımının örnek duruşu olmuş ve sembolleşmiştir. Mücadele hayatı boyunca mütevazi, içten ve moralli bir katılımla tüm yoldaşların örnek aldığı bir kişilik olmuştur.  Çalışma yürüttüğü alanlarda, toplum ve özellikle kadınlar üzerinde, özgür kadın duruşuyla, komuta ve öncülük gücüyle toplumu etkilemiş, özgürlüğünün yankılandığı sesiyle gönüllerde yer edinmiştir. Şarkılarında dile gelen özgürlük aşkı ve mücadelesi, hala toplumu ve bizleri özgürlüğün güzelliğiyle buluşturmakta ve mücadele coşkusu vermektedir Şahadeti üzerinden geçen 25 yılda Onun attığı özgürlük temelleri üzerinden mücadelemiz büyümüş ve tüm Kürdistan toplumuna yayılmıştır. Kürdistan toplumu O’nu efsanevi bir özgürlük öncüsü olarak hafızasında yaşatmaktadır, özgürlük saflarındaki tüm kadın yoldaşlar özgür kadın duruşunu yaratmada O’nu örnek alarak izinden yürümektedirler.  Mizgin yoldaş, bugün de mücadelemize kendisinde yarattığı özgürlük duruşuyla öncülük etmektedir.

ŞİRİN ELEMHULİ

Şirin Elemhuli yoldaş, yurtseverlik ve Kürt kültürünün canlı ve derin yaşandığı Rojhilatê Kürdistan’da doğup büyümüştür. Rojhilat’ın sade özü ve kültürüyle yetişen Şirin yoldaş, toplumun hak ettiği özgürlüğün kazanılması için özgürlük mücadelesinin gerekliliğini görerek özgürlük saflarına katılmıştır. Rojhilatê Kürdistan’da en fazla kadınlar özgürlüğe ilgi duymaktadırlar, ve özgürlük saflarına akın etmektedirler. Çünkü Kürt halkını ağır bir baskı altında tutan İran rejimi, en fazla da kadınlara yaşamı yaşanmaz kılmaktadır. Özgürlük umudunu saflarımızda gören kadınlar ise hak ettikleri özgürlüğü bulmak için saflarımıza koşmaktadırlar. Şirin yoldaş da bu ruhla özgürlük saflarımıza gelmiş ve mücadeleye büyük bir azimle katılmıştır. Kadının özgürleşmesinden korkan İran rejimi Şirin yoldaşı idam ederek tüm kadınları tehdit etmek istemiştir. Oysa tam tersine kadınların rejime öfkesi daha da büyümüş ve Şirin yoldaş, özgürlük arayışçısı kadınlar için bir sembol olmuştur. İdamına karşı rejimden intikamını alma temelinde Rojhilatê Kürdistan’dan kadın katılımları daha da çoğalmıştır.

LEYLA QASIM

Leyla Qasım ise Kürt kadınları için tarihi bir semboldür.  Yurtsever ve yoksul bir ailede yetişen Leyla Qasım öğrencilik yıllarında, BAAS rejimi tarafından Kürt halkına dayatılan baskılara tanık olmuştur. Bu baskı ve zulme karşı direnişin tek yol olduğunu düşünerek aktif bir mücadele içine girmiştir. Leyla Qasım BAAS rejimi tarafından 13 Mayıs 1974’de idam edilmiştir.  “Beni öldürün, ama şu gerçeği bilin ki, binlerce Kürt vardır ölüm uykusundan uyanmış. Ben Kürdistan özgürlüğü uğruna canımı feda ettiğim için mutluyum ve başım dik.” sözleriyle ölümün üzerine yürümüştür. Direnişiyle Kürt toplumunda bir Kürt kadınının yiğitlik düzeyinin sembolü olmuştur.

MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ

Mizgin yoldaşı ve tüm Mayıs şehitlerini anarken onların yolunda ilerleyen kadın devrimciler olarak onlardan aldığımız güç özgürlük inancımızı büyütmektedir. Egemen sistemin katliamcı zihniyetine karşı öfkemizi büyütmektedir. Onlara sözümüz özgürlüğü zaferle taçlandırana kadar mücadeleyi yükseltmektir. Mayıs ayı nasıl ki bir direniş ayı ise bizler içinde mücadeleyi yükseltme ayıdır. İçinde bulunduğumuz süreç Mizginler, Şirinler ve Leyla Qasımlar gibi direnişi büyütme sürecidir. Kürt halkına dört parçada dayatılmak istenen katliam, imha ve inkar ancak şehitler çizgisinde mücadeleyi yükselterek yıkılacak ve özgür günler inşa edilecektir. Tüm Kürt kadınları, Kürt gençleri mücadeleyi şehitler çizgisinde büyütmeye yüklenmelidir. Mayıs ayına verilecek en anlamlı cevap devrim mücadelesini şehitler çizgisinde dağlardan, şehirlere, sokaklara büyütmek olacaktır.