'Yönümüzü özgür alanlara verdik'

DAİŞ çetelerinin baskı ve zulmünden dolayı Tıl Eran ve Tıl Hasıl ‘dan DAİŞ çetelerinin baskı ve zulmünden dolayı kaçarak Minbic’te özgür alanlara gelen kadınlar, son zamanlarda çetelerin baskı, işkence, katliam ve talanı artırdığını belirtti.

DAİŞ çetelerinin Minbic ve çevresinden temizlenmeye başlaması ardından çeteler, işgal ettikleri kent ve kasabalarda halka yönelik baskı ve zulmünü artırmaya başladı.

DAİŞ işgali atındaki  Tıl Eran ve Tıl Hasıl bölgelerinden kaçarak Minbic’te özgürleştirilen alanlara sığınan kadınlar, çete vahşetini ve yaşadıklarını ANF’ye anlattı.

42 yaşında ve 4 çocuk annesi Tıl Eran ‘lı Rabia Mihemmed Hesen Minbic Askeri Meclisi’nin 1 Haziran’da Mınbiç ve çevresine yönelik başlattığı özgürleştirme hamlesi ardından DAİŞ çetelerinin halk üzerindeki baskısını artırdığını belirterek, DAİŞ işgali altında çok zor günler yaşadıklarını söyledi.

DAİŞ çetelerinin insanlık dışı uygulamalarına maruz kaldıklarını belirten Rabia Mihemmed Hesen, DAİŞ işgali altında hiçbir hakka sahip olmadıklarını, çetelerin belirlediği kurallara zorunlu olarak uyduklarını ifade etti. Çetelerin belirlediği kurallara uymadıkları takdirde herkesin gözü önünde insanların kafalarının kesildiğini, her türlü işkencelere maruz kalındığını vurguladı.

‘Kadınlara zorla çarşaf giydiriyorlar ve dışarı çıkmamıza izin vermiyorlardı‘ diyen Rabia Mihemmed Hesen, eşinin de çeteler tarafından sigara içtiği için cezalandırıldığını dile getirdi. Çetelerin sigara içerken  birini yakaladıklarında ceza olarak hendek kazdırma, cezaevi ve ‘şeriat devresi’ olarak adlandırdıkları 2 ay ile 4 ay süren bir eğitimden geçirdiklerini belirtti.

Rabia Mihemmed Hesen son olarak ise Minbic Askeri Meclisi savaşçıları tarafından özgürleştirilen alanlara geldikleri için mutlu olduğunu belirtirken, QSD güçlerine de Şehba bölgesinin DAİŞ çetelerinden temizlemesi çağrısında bulundu.

Tıl Hasıllı 40 yaşında 5 çocuk annesi Fatime Hisên Elî adlı kadın da ailesiyle birlikte özgür alanlara sığınanlardan...

Tıl Hasıl’dan çetelerin barbarlıklarından dolayı kaçtıklarını dile getiren Fatime Hisên Elî, DAİŞ işgali altındaki köylerinde açık bir ölüm tehdidi altında olduklarını, çetelerin hemen hemen her gün köyde yaşayanları işkencelerden geçirdiğini, kadınlara ise kara elbiseler giymedikleri için tecavüz ettiklerini ifade etti.

Fatime Hisên Elî, yoğun bir  psikolojik baskının üzerlerinde  olduğunu, haksızlığa bile ses çıkaracak şanslarının olmadığını, ses çıkarmaları takdirinde kendilerinin de aynı cezalara mahkum edilebileceklerini kaydetti.

Dayanacak mecallerinin kalmadığını o nedenle Minbic’te özgürleştirilen alanlara geldiklerini, ifade eden Fatime Hisên Elî, özgür alanlarda kendilerini güvende hissettiklerini söyledi.

...