‘YPJ Rakka'nın özgürleştirilmesinde öncü olacak’

Fırat'ın Gazabı Hamlesi'nin kadın komutanlarından Zozan Kobanê, Rakka şehrinin kurtarılmasında da öncü rol oynayacaklarını ve Rakka zaferini tüm kadınlara ve halklara armağan edeceklerini söyledi.

Fırat’ın Gazabı Hamlesi kadın komutanlarından olan ve YPJ adına savaş koordinesinde yer alan Zozan Kobanê, ANF'ye değerlendirmede bulundu...

‘GÜÇLERİMİZ FEDAİ RUH VE TARZLA İLERLEDİ'

Fırat’ın Gazabı Hamlesi'nin ve 2 aydır 4. aşamayla devam ettiğine dikkat çeken Kobanê, “Nisan ayından bu yana batı, doğu ve kuzey cephelelerinden Rakka şehri etrafındaki kasaba, mezra ve köyler DAİŞ’ten temizlendi. Yine bunun yanında hamle çerçevesinde Tabqa’yı özgürleştirme operasyonu da başarılı bir şekilde yürütüldü. Tabqa, Tabka Barajı ve Azadi Barajı özgürleştirildi. Yoğun çatışmalar yaşandı, QSD güçleri ve bünyesindeki YPG ve YPJ güçleri hamle çerçevesinde fedai bir ruhla ve tarzla ilerledi” dedi.

'SİVİLLERİN GÜVENLİĞİ İÇİN DİKKATLİ DAVRANDIK'

Kobanê, hamle boyunca DAİŞ’in yenilgisine tanık olduklarına ve DAİŞ'in savunma sisteminde en fazla mayınlamaya yer verdiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hamle sürecinde önümüze çıkan en büyük zorluk DAİŞ’in çok yoğunca yaptığı mayınlamaydı. Çünkü savunma sistemini temel olarak bu mayınlama üzerine kurmuştu. Arkadaşlarımız bu noktada dikkatli ilerledi ve kurtarılan her alanda mayın arama, tarama çalışmaları yapıldı. Bombalı araçlarla saldırılar düzenlemek istediler, birçok yerde güçlerimiz bunları fark edip imha etti.”

DAİŞ’in birçok hamlede olduğu gibi Fırat’ın Gazabı Hamlesi boyunca da bölgedeki sivilleri canlı kalkan olarak kullandığına vurgu yapan Kobanê, şöyle devam etti:

“Yine hamlemiz boyunca önümüze çıkan en büyük zorluklardan biri, DAİŞ’in sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasıydı. Sivillere zarar gelmesin diye güçlerimiz çok dikkatli bir şekilde ilerledi.

Arkadaşlarımız sivil halkı güvenli bir biçimde çatışma alanlarından çıkarabilmek için de çok büyük çaba sarf etti. Ama havaların sıcak olması, yeterli yiyecek ve suyun olmaması zorlayıcı bir noktaydı. Özellikle kadın ve çocuklar çok ciddi zorlanmalar yaşadılar ve halen de yaşıyorlar."

KADINLARIN KATILIM DÜZEYİ

Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin tüm aşamalarıyla en dikkat çekici yönünün kadın katılımı, yani YPJ’nin katılım düzeyi olduğunu dile getiren Kobanê, şunları kaydetti:

“YPJ bu hamlede her anlamda öncü rol oynadı. Hamlede hem savaş koordinesinde, hem de sıcak savaşta öncü rol oynadık. Her iki kolda da savaşın koordinesinde yer aldık. Savaşçılarımız da sıcak çatışma alanlarında çok ciddi rol oynadılar. Özellikle YPJ içindeki Arap kadın savaşçıların öncü düzeyde katılımı çok dikkat çekiciydi.

Yine alandaki halkın karşılanması ve kurtarılmasında da kadın savaşçılar önemli rol oynadılar. Özelde savaşın yükünü en fazla çeken kadınların kurtarılması ve karşılanmasında oynadıkları rol Rakka halklarında da büyük sempati ve çok olumlu bir etki yarattı. Gerçekten güçlerimiz bu hamlede fedai bir rol oynadılar. Şüphesiz şehadetlerimiz ve yaralılarımız da oldu ve oluyor."

‘BÜYÜK OPERASYON BAŞLADI’

Rakka şehrinin kurtarılması operasyonun resmi bir açıklamayla başlatıldığını ifade eden Kobanê, "Son günlerde hamlemiz kapsamında yavaş yavaş Rakka şehri sınırlarına dayanmıştık. Rakka şehri şu anda doğu, batı ve kuzey cephelerinden tamamen kuşatılmış durumda. Rakka şehrinin özgürleştirilmesi hamlesine birçok güç katılıyor. Fakat bu hamlenin öncülüğünü QSD ve bünyesindeki YPJ, YPG güçleri yaptı ve böyle devam edecek. Doğu tarafındaki ilk ilçeye güçlerimiz girdi. Halklarımıza ve kadınlara hayırlı olsun” diye belirtti.

'YPJ OLARAK AMAÇLARIMIZ...'

YPJ olarak hamlenin başından bu yana temel hedeflerinin olduğunu belirten Kobanê, büyük savaşta da bu amaçlarla hareket edeceklerini söyledi. Kobanê, amaçlananlar konusunda şöyle konuştu:

"DAİŞ'in egemenliği altında yaşayan Rakka halklarını ve kadınları bu vahşetten kurtarmak yine DAİŞ'in eline geçmiş ve köle statüsüne düşürdüğü binlerce Êzidî ve Arap kadını bu insanlık dışı uygulamadan özgürleştirmek. Süre veremiyoruz ama kısa süreç içerisinde Rakka’yı özgürleştirmeyi ve bunu tüm halklara ve kadınlara hediye etmek istiyoruz. Hamlenin başından itibaren olduğu gibi Rakka şehrinin özgürleştirilmesi aşamasında da YPJ olarak her iki kolda hem savaş koordinesi, hem de savaşçılar olarak yine yerimizi alıyoruz. Yine tüm hamle bileşenleri olarak şehrin kurtarılması aşamasında da sivillerin can güvenliği için oldukça titiz davranacağız."

‘KENDİMİZE GÜVENİYORUZ’

Kobanê, “Kadının böyle öncü düzeyde bu derece önemli bir hamleye katılması ve başarıyla yürütmesi gösteriyor ki kimse topraklarımızı işgal edemez. Kadın öncülüğüyle QSD güçleri bu hamleden başarılı çıkacak Rakka’yı özgürleştirerek DAİŞ’in yenilgisini sağlayacak” dedi.

Demokratik uluslaşma, demokratik bir Suriye ve halkların kardeşliği için DAİŞ faşizminin olduğu her yerde mücadelelerini sürdürme kararlılığı ve gücünde olduklarını kaydeden Zozan Kobanê, şunları da belirtti:

“Başta Êzidî kadınları olmak üzere Kürt, Arap, Süryani, Türkmen, Asuri, Çerkes tüm kadınları ve halkları bu faşizmden kurtaracağız.

Rakka’yı özgürleştirerek hamle sürecinde Türk devletinin hava saldırısında şehit olan Qereçox’taki yoldaşlarımızın da intikamını alacağız ve bu zaferimizi bu şehit yoldaşlarımıza da armağan edeceğiz. İnanıyoruz ki Rakkalı kadınlar da burada gördükleri kadın gücüyle gelecekte kendi askeri güçlerini oluşturacaklar ve bir daha asla böyle bir zulme geçit vermeyecekler.”