Yüksekdağ: Barış ve demokrasi için sorumluluk üstlenmeye hazırız

HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, “Barış ve demokrasi için sorumluluk üstlenmeye hazırız” dedi.

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDP Kadın Meclisi toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi.

“Bugün gerçekleştirdiğimiz Kadın Meclisi toplantımızda kadınlar askeri ve sivil darbelere karşı demokratik bir tercihin olduğunu ortaya koydu” diyen Yüksekdağ, askeri alan ve Saray’dan gelen darbelere karşı kadınlar olarak demokratik iradelerini ortaya koyduklarını söyledi.

Darbeye karşı özgürlüklerini savunduklarını kaydeden Yüksekdağ, “Darbe rejimine karşı özgürlükleri savunmanın en temel ölçüsü sokaklarda mücadele etmektir. Darbe girişimi karşısında Saray rejiminin ortaya koyduğu çözüm darbeden farksızdır. Geçmiş zamanda tüm özgürlük alanları yasaklandı. Şimdi ise bir OHAL rejimine teslim olmamızı bekliyorlar. Kazanılmış tüm demokratik hakların gasp edilmesi ile karşı karşıya kaldık. Bizler darbecilerin yaşam alanlarımızı çalmasına izin vermeyeceğiz ama darbe karşıtlığı adı altındaki OHAL uygulamalarıyla özgürlüklerimizin kısıtlanmasına da izin vermeyeceğiz. Eğer kadınlar evlerin kapatılmasaydı bugün tanklar kışlalardan çıkmayacaktı. Savaş uçakları Ankara ve İstanbul’da uçmayacak Meclis bombalanmayacaktı. Önemli olan darbeyi yaratan koşullarla yüzleşmektir. Kadının eve hapsedildiği, bütün özgürlük alanlarının dar edildiği koşullarda elbette ki darbe hukuku konuşacaktır. Bizler bu darbe rejimine karşı kadınların sözünün ön plana çıkması gerektiğiniz düşünüyoruz. Hiçbir darbe zemininden icazet almak zorunda değiliz. Sokakları linç gruplarına serbest bırakanlar, bugün kadının sokaktaki iradesini de görmek zorundadır. Gerçek demokrasinin inşa edilmesi için kadınlar olarak en aktif görevi üstleniyoruz. Artık kadınlar olarak darbeye karşı özgürlüğümüz için daha fazla sokaklarda olacağız” dedi.

Bütün darbelerin kadınları vurduğunu kaydeden Yüksekdağ, askeri rejimlerin kadınların kazanılmış haklarını hedef aldığını, “darbeye karşı mücadele ediyoruz” adı altında sokağa çıkan linç gruplarının sokaklarda gördükleri kadınları hedeflediğini de sözlerine ekledi.

‘DEMOKRASİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK İKİ ANAHTAR İMRALI VE KADIN İRADESİDİR’

“Darbeye yol açan başka bir Saray darbesinin etkilerini ortadan kaldırmak için bağımsız demokratik bir hat ortaya çıkarmayı düşünüyoruz. Darbeye karşı yürütülen adalet mücadelesinin başında biz kadınlar olacağız” diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Türkiye’de darbe dinamiğinin bu kadar fütursuzca ortaya koymasının gerekçelerinden en önemlisi çözüm masasına dönülmemesidir. Bu ısrar sürdürüldükçe, bu darbe dinamiği geriletilemeyecektir. Çağrımız nettir: Türkiye’nin demokratikleştirilmesi sürecine hızla dönülmelidir. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit kaldırılmalıdır. Bu savaş zemini üzerinde darbe kendisini yaratmıştır. Bu tecridin sürmesi Türkiye’nin demokratikleşmesine karşı ortaya konulan bir provokasyondur. Bugün Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları dahi İmralı’ya gidemiyor. Bizlere darbeyi, çözüm adına OHAL’i dayatanlar; kadınların iradesinin ve çözüm gücünün önünü açın. Bizler HDP Kadın Meclisi olarak İmralı’ya gitmeye ve barışın önünü açacak bir sorumluluk üstlenmeye hazırız. İmralı’ya gidişin kapısı kadınlara açılmalıdır. Demokrasinin önünü açacak iki anahtar vardır birisi İmralı diğeri kadın iradesidir.

‘SOKAKLARI DARBECİLERE TESLİM ETMEYECEĞİZ’

Kadınlara çağrımızdır. Bizlere sokağı dar etmeye çalışanlara karşı, darbe yapan, savaş çıkaran erkek egemen iktidara karşı sokaklar bizimdir. Bu zamana kadar sokakları hiçbir darbeciye teslim etmedik bundan sonra da teslim etmeyeceğiz. Bizleri korkuyla teslim almaya çalışanlara karşı, kim olursak olalım bizden korkanlara karşı cesareti kuşanalım. Kadınların cesareti bütün kötülüklerin panzehridir. Sokaklarda demokrasiyi büyütelim.”