Zagros: Özgür yaşam tek tercihimizdir

Kongra Gel Eş Başkanı Hacer Zagros, Zilan’ın özgürlük aşkının esas alarak mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ederek “Özgür yaşam manifestosu ışığında, özgür yaşamı gerçekleştirmekten başka herhangi bir tercihimiz olmayacaktır” dedi.

Zagros, 30 Haziran 1996’da, Dersim’de gerçekleştirdiği eylemle sembolleşen PKK’nin öncü kadın militanlarından Zeynep Kınacı (ZİLAN) eyleminin 20. Yıl dönemine ilişkin ANF’ye konuştu.

Zilan kişiliğinin Kürt Özgürlük mücadelesi ve Kürt Özgür Kadın Hareketi açısından taşıdığı anlama değinen Zagros; “Arin Mirkan, Ekin Wan, Asya Yüksel, Sevê, Fatma ve Pakize’ler; Zilan arkadaşla direnişleriyle bu bütünleşmeyi sağladılar” dedi.

ZİRVELEŞMİŞ YAŞAM TUTKUSUNUN EYLEMİ

Kürt Özgürlük Hareketi’nin öncü kadın militanlarından Zeynep Kınacı’nın (Zilan) gerçekleştirdiği ve kendi döneminde büyük yankı uyandıran eyleminin üzerinden yirmi yıl geçtiğini belirten Zagros, “Geçen yirmi yılın her günü, özgür yaşam mücadelesini daha da çoğaltarak, faşizme karşı büyük direnişlere sahne oldu. Bu eylem, ezilen cins kadının ve yaşamı yok sayılanların eylemidir” dedi.

Zagros, devamla şunları söyledi; “Baskının ve ezilmişliğin en çok olduğu yerlerde, büyük patlamalar olur ve etkisi bir volkan gibi dünyaya dağılır. İşte Zilan yoldaşımızın eylemi, bir volkana benzeyen cesaretin ve güzel bir yaşamın iddiasıdır. Bu tarz bir eylemi, kendinde Tanrıçaların doğuşunu yaratan bir kişilik gerçekleştirebilirdi. Bu direniş kişiliğine de ancak Önder APO’nun kadında yarattığı özgürlük bilincine sahip olabilenler ulaşabilir. Eğer bir insan duygu ve düşüncede zirveleşmiş bir yaşam tutkusuna sahip değilse bu tür bir eylem gerçekleştiremez.”

FEDAİLİK GERİCİLİĞİN ORTASINDA PATLAMAKTADIR

Fedailik ruhunun Zilan kişiliği söz konusu olduğunda sadece bir eylem olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Zagros; “Zilan yoldaş, hem Önderlik paradigması, hem de Kürt toplumunun gerçekliği üzerinden yola çıkarak böyle bir sonuca gitti. Yaşamda direniş söz konusudur, ama bu direniş doğru temeller üzerinde gerçekleşmezse bir yenilgiye götürür. Özgür bir yaşam için fedai insanlar gerekiyor. Büyük bir cesaret ve bilinç düzeyine ulaşmamışsan ‘fedai’ olamazsın. Fedailik geri ve egemen zihniyetin ortasında patlamaktır. Zilan yoldaşın eylemi, faşist Türk devlet cephesinde bir çatlak oluşturdu. Bugün bu çatlak giderek daha da genişliyor. Zilan arkadaşın yarattığı çizgi, özgür yaşamın büyük bedeller istediğini gösteren bir çizgi oldu” şeklinde konuştu.

İŞTAR’DAN GÜNÜMÜZE DİRENİŞ SEMBOLÜ

Kürt kadın direnişinin tarihten bugüne büyük bir mirasın sahibi ve taşıyıcısı olduğunu vurgulayan Zagros, “Kürt kadını, Neolitikten bugüne kendi güzel duygularını yitirmemek için direniyor. Zilan arkadaş bu direnişin sembolüdür. İştar, İnanna, Afrodit, Zenubya ve bütün kahraman şehitlerin direniş ruhu heval Zilan şahsında büyük bir temsiliyete kavuşmuştur.

Kürt gençliği bugün büyük bir aşk ile özgür bir Kürdistan ve özgür Önderlik için fedaileşerek mücadele ediyorlar. Doğa ve Zınar yoldaşlar, bu aşk ve inançla Zilan’laşarak kendi eylemlerini gerçekleştirdiler. Zilan arkadaşın yarattığı yaşam tutkusu ve aşk, bugün dört parça Kürdistan’da günden güne kendisini yeniden eylemiyle yaratmaktadır. Bundandır ki, Rojava devrimi gerçekleşti ve bugün Kuzey Kürdistan da fedai bir ruhla özerklik direnişi sürdürülüyor. Zilan’ın yarattığı fedai ruh, Rojava devrimi ve Kobani direnişinde, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı bir kez daha zaferle taçlandırıldı. Bugün de bu ruh, Kuzey Kürdistan’da insanlarımızı diri diri yakan faşist Erdoğan diktatörlüğüne karşı direniştedir”

ÖZGÜR YAŞAMDAN BAŞTA TERCİHİMİZ OLMAYACAK

Zagros, son olarak şunları söyledi: “Bugün Kürt halkı, ödediği büyük bedellere rağmen, her türlü baskı ve saldırılara karşı bir adım dahi geri atmadan direnmeye devam ediyor. Devletçi sistemin tekçi yaşam tarzı, artık halkımızda büyük öfke patlamalarına yol açıyor. Halkımızın kahraman şehitleri yeni yaşam için bedenlerini köprü olarak ördüler. Bugün Kürt halkı, 21. yüzyılın direniş sembolü olarak insanlık için yeni değerler yaratma düzeyine gelmişse, bunu Başkan APO’nun yaratmış olduğu fedai ruh felsefesine borçludur. Yirmi yıl önce Zilan arkadaşın arkasında sadece Kürt halkı yürüyordu. Bugün ise bölge halkları başta olmak üzere direnen tüm kadınlar Zilan arkadaşın ‘Ya Özgür Bir Yaşam, Ya Özgür Bir Yaşam” sloganında birleşiyor. Bizler de Zilan’ın özgürlük aşkını esas alarak bütün şehit yoldaşlarımıza bağlı kalacağız. Özgür yaşam manifestosu ışığında, özgür yaşamı gerçekleştirmekten başka herhangi bir tercihimiz olmayacaktır.” 

...