Zeynep Celaliyan 53 gündür ilaç almıyor!

Kürt siyasi tutsak Zeyneb Celaliyan, zindan idaresinin baskılarını protesto etmek amacıyla 53 gündür ilaç almayı reddediyor.

Doğu Kürdistan’ın Urmiye eyaletine bağlı Xoy kentindeki zindanda tutulan Kürt siyasi tutsak Zeyneb Celaliyan’ın zindan idaresinin baskı ve kötü muamelesi ile hastaneye görülmeyişini protesto etmek amacıyla 53 gündür ilaç almayı reddettiği öğrenildi.

Zeynep Celaliyan’ın avukatı Emîr Salar Dawidî, dün İran Başsavcısına verdiği dilekçede Celaliyan’ın 16 Mart tarihinden bu yana zindan idaresinin baskı ve kötü muamelesini ile hastaneye görülmeyişini protesto etmek amacıyla ilaçlarını almayı reddettiğini belirtti.

Mektupta, "Zeyneb Celaliyan, 16 Mart tarihinde, Xoy zindanı idaresinin insanlık dışı uygulamaları ve hastaneye gidişine izin vermemesini protesto etmek amacıyla ilaç almayı reddetme kararı aldı. Celaliyan’a yönelik insanlık dışı uygulamalar son bulmayana kadar ilaçlarını almama tutumunu sürdürecek" denildi.

Mektupta Celaliyan’ın sağlık durumu hakkında endişe duyulduğu vurgulanarak, “Göz sağlının çok kötü olduğu biliniyor. Eğer ilaç almamaya devam ederse bu durum sağlığı üzerinde ciddi bir tehlike oluşturacak. Celaliyan’ın sağlığından Xoy zindanı idaresi ve Urmiye mahkemesi sorumludur” diye belirtildi.

2008 yılında PJAK üyesi olması iddiasıyla İran istihbaratı İtlaat tarafından Kirmanşah’ta gözaltına alınarak işkenceye maruz kalan Celaliyan, daha sonra çıkarıldığı mahkemece idam cezasına mahkum edilmiş, fakat cezası daha sonra müebbet hapis cezasına çevrilmişti.