Zilan; Kiel, Sidney ve Stockholm'de anıldı

30 Haziran 1996 günü Dersim’de fedail bir eylem gerçekleştiren Zilan (Zeynep Kınacı) yaşamını yitirişinin 20’inci yıldönümünde İsveç'in başkenti Stockholm, Almanya'nın Kiel ve Avustralya’nın Sidney şehirlerinde anıldı.

İsveç Demokratik Kürt Merkezi lokalinde düzenlenen etkinlikte, Zilan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer devrim şehitlerinin masaya yerleştirilen resimleri çiçeklerle bezendi ve önünde mumlar yakıldı.

Zilan'ın yaşam ve mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminden sonra bir konuşma yapan Sara Kürt Kadınlar Birliği'nden Zeynep Dersim, Zilan ve mücadelede yaşamlarını yitiren devrim şehitlerinin anıldığı günde, ırkçı ve faşist güçlerin 1993 yılında Sivas Madımak Oteli'nde 33 aydın ve sanatçıyı yaktığını hatırlattıktan sonra, anıları önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

Zilan'ın sadece gerçekleştirdiği fedai eylemiyle değil, tüm yaşamı boyunca verdiği mücadelede öncü bir duruşa sahip olduğunu dile getiren Dersim, “Bir devrimci, bir gerilla, bir kadın olarak ilkeli yaşamın, direnişin, yüksek iradenin, özgürlükte ve hakikatte ısrarın sembollerinden oldu. Yaşamı, duruşu, mücadele anlayışı ve yoldaşlarına duyduğu derin sevgi ile bu gerçekliği yarattı.  Gerçekleştirdiği eylem aslında kişiliğinin aynasıydı. İnsanın hakikati ne ise öyle yaşar ve yapar. Heval Zilan özgürlük bilincini ve doğru yaşamın ilkelerini ve ahlakını kendi kişiliği ile birleştirdiği için iddialı bir mücadelenin tüm sahibi oldu. Özgürlük mücadelesinin mimarı olan Rêber Apo’nun öncülük yaptığı hakikat ve özgürlük mücadelesinin militanı olmayı ve bu uğurda en büyük fedakârlıkları yapmayı kendisine görev bildi. Anlamlı bir hayat yaşadı” şeklinde konuştu.

Dersim, Zilan'ın gerçekleştirdiği eylemin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komploya, Türk” devletinin inkar ve imha politikasına bir cevap olduğu ve Kürt Halkının Zilan'ın mücadelesini sahiplendiklerini ve örgütlenmelerini sağlamlaştırarak yeni mevziler kazandıklarını söyledi.

Kürdistan'daki son gelişmelere değinen, Kuzey Kürdistan'da 1990'lı yıllarla günümüzdeki imha politikaları arasındaki benzerliklere dikkat çeken Dersim, 1996 yılı bu gerçekliğin bir dönemiydi. 2016 yılı da bu gerçekliğin bir parçası ve özgürlük mücadelesi olarak büyük hamleler yaptığımız, tüm Kürdistan’da mücadeleyi devrimci halk savaşı gerçekliğinde yükselttiğimiz bir dönem” olduğu değerlendirmesini yaptıktan sonra şunları kaydetti:

“Bu yüzden bu gün komplonun ve vahşetin adı olan AKP-Erdoğan-DAİŞ zihniyeti bu kadar Kürtlere düşmanlık ediyor. Çünkü bizim başarılarımız onların yok olması demek, Kürdistan’da kapitalist modernitenin yenilgisi demek. Bu yüzden başta Bakurê Kürdistan olmak üzere, Rojava’da, Başur’da, Rojhilat’ta bize karşı savaş içerisindeler. Kirli ittifaklar peşindeler. Bundan dolayı günümüzdeki en yaşanılır ve doğru sistem olan demokratik öz yönetim sisteminin gelişmesine, Rojava Kürdistan’ındaki halkların demokratik cephede örgütlenerek mücadele etmesine karşılayabiliriz. Zilanların, Semaların, Arinlerin, Doğaların hayallerini, istemlerini, çabalarını, kararlılıklarını ve sözlerini yerine getirmekte her zamankinden daha kararlıyız.“

Zilan'ın gerçekleştirdiği fedai eyleminden önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a gönderdiği mektubun okunmasından sonra Şehit Aileleri Komitesi'nden Haver Bawer, şehitlerin Kürt halkı ve Kürt Özgürlük Mücadelesi için taşıdıkları önemi ele alan bir konuşma yaptı.

Etkinlik, “Şehit Namırın” sloganlarının atılmasıyla sona erdi. 

SİDNEY

Avustralya’nın Sidney şehrinde ise Zilan ve 2 Temmuz Sivas Katliamı şehitleri için Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde anma gerçekleştirildi.

Dört parçadan çok sayıda Kürdistanlının katıldığı etkinlik Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte konuşma yapan Necla Çiya, Zilan şahsında dünyanın Kürt kadınını tandığını belirtti. Sivas katliamı şehitlerini de anan Çiya, bugün o katliamı gerçekleştirenlerin ardıllarının Cizre’de, Lice’de aynı vahşeti gerçekleştirdiklerini söyledi.

KNK sözcüsü İsmet Taştan da yaptığı konuşmada Zilan’ı andı ve Cizre’de, Sur’da, Lice’deki katliamlara karşı örgütlüğün, birlik ve beraberliğin daha da güçlendirilmesini istedi.

Etkinlik sivas katliamını anlatan bir sinevizyon gösterimiyle son buldu.

KİEL

Almanya’nın Kiel kentinde Demokratik Kürt Toplum merkezinde de Zilan anıldı.Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından

Zilan’ın yaşamını mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

DKTM Eş başkanı tarafından yapılan konuşmada Cizre, Nusaybin, Sur ve Gever’deki direnişlerin Zilan çizgisinde sürdüğünü belirterek bu anlamda Zilan’ın Kürdistan halkının kanlı tarihinin iz sürücüsü ve hesap sorucusu olduğunu belirtti. 

...