İsviçre'de binler Newroz’da buluştu

İsviçre'de yaşayan binlerce Kurdistanlı ve Kürt dostları, Fribourg kentinde Newroz’u kutladı.

Forum Fribourg salonunda düzenlenen Newroz kutlamalarına İsviçreli siyasetçiler, kadınlar ve gençler yoğun ilgi gösterdi. İsviçre Newrozu, Mereş merkezli deprem felaketinde yaşamını yitirenlere adandı.

Sahne Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan ve Sakine Cansız'ın resimleri ve "Newroz pîroz be" pankartı ile süslendi. Ayrıca salonun her tarafı şehit resimleriyle donatıldı. Newroz resmi programı saat 15.30'da başladı.

Kurdistan Devrim Şehitleri anısında saygı duruşuyla başlayan programda ilk olarak CDK-S Eşbaşkanları İsmail Kardaş ile Selma Sürer katılımcıları selamladı. Eşbaşkanlar, Demirci Kawa'dan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'a, Rahşanlardan Zekiyelere, mücadeleyi bugüne getiren şehitler sayesinde var olduklarını ifade ederek şehitlerin armağanı olan direniş Newrozu’nu selamladı.

DEPREMZELERLE DAYANIŞMA DEVAM EDECEK

İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamenterleri Mustafa Atıcı ile Ursula Schneider Schüttel da birer konuşma yaptı. Mustafa Atıcı, Kurdistan'da yaşanan depremden zarar görenlerle dayanışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Atıcı, "Yakın zamanda bir heyet oluşturarak deprem bölgesine gideceğiz. Depremde zarar gören insanlarımızın durumunu yerinde tespit edeceğiz. İsviçreli parlamenterler olarak halkımızla dayanışmamızı sürdüreceğiz. Aynı zamanda 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri var. Biz Emek ve Demokrasi İttifakı ile dayanışma içinde olacağız. Buna yönelik de hazırlıklarımız var" bilgisini verdi.

Katılımcıların Newroz bayramını kutlayan Milletvekili Ursula Schneider Schüttel de  Mereş merkezli depremde yaraların sarılması için parti olarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

GENÇLER COŞKU KATTI

Ardından Halkların Birleşik Devrim Hareketi adına yollanan mesaj okundu. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Tekoşer (TekoJIN) aktivistlerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ve PKK flamalarıyla salona girişi ise büyük bir coşkuya neden oldu. TCŞ ve TekoJİN adına okunan mesajda, gençliğin her şartta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la birlikte olduğu ifade edilerek, "Önderlik üzerindeki tecride karşı gençlik olarak her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayıncaya kadar da asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

KAV: TECRİDE KARŞI MÜCADELEYİ NEWROZ RUHUYLA YÜKSELTECEĞİZ 

Newroz kutlamasına katılan Kürt siyasetçi Fuat Kav, Kürt Özgürlük Mücadelesine 51 yıl önce Newroz’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve bir grup arkadaşının Çubuk Barajı’nda yaptığı toplantıyla adım atıldığına vurgu yaparak, “Newroz başta Önder Apo’ya, şehitlerimize, özgürlük gerillasına, zindanlarda direnen özgürlük tutsaklarına ve bütün halkımıza kutlu olsun. 51 yıl önce Önder Apo ve arkadaşlarının başlattığı bu mücadele bugün milyonlara ulaşmıştır. Önderlik üzerindeki tecride karşı Newroz’un direniş ruhuyla mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.

Fribourg Kantonu Başkan Yardımcısı Pierre Siggen'da kutlamaya katılan isimlerden ve konuşmacılardandı. Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Siggen, Kürtlerin özgürlük mücadelesinden İsviçre'de yaşayan Kürtlerden ötürü haberdar olduklarını ve mücadelelerini desteklediklerini söyledi. 

SAVARY: TECRİDE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ

Siggen sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkının mücadelesini ve Kürt kadın mücadelesini yakından takip ediyoruz ve bugün bunun için buradayız. Bugün kantonumuzda yaşayan Kürtler entegre olma sorununu aşmış durumda. Bir diğer önemli nokta da kantonumuzda Alevilik bir inanç ve din olarak kabul görmektedir.” İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Üyesi ve Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele İnisiyatifi başkanı Dr. Beppe Savary ise; “Artık sayın Abdullah Öcalan fiziken özgür olmalıdır. Onun üzerinde uygulanan tecrit bir insanlık suçudur. Tecride karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” diyerek, Bijî Serok Apo ve Jin jiyan azadî sloganlarını attı.  

FARİSOĞULLARI: AKP-MHP’Yİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE YOLLAYACAĞIZ

HDP Milletvekili Musa Farisoğulları da halkın Newroz bayramını kutladı. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere işaret eden Farisoğulları, “Seçimlere yönelik hazırlıklarımız devam ediyor. Bütün halkımız seçimler konusunda duyarlı olmalıdır. Biz AKP-MHP faşist iktidarını tarihin çöplüğüne yollayacağız” dedi. 

Sahneye son konuşmacı olarak çıkan Fribourg Belediye Başkanı Thlery Steiert’e  Newroz Komitesi adına Kürtlerin renklerini simgeleyen sarı kırmızı yeşil puşi hediye edildi.

Gece geç saatlere kadar süren kutlamaya, sanatçılar Ozan Comerd, Silbus û Tarî, Azad Bedran, Baran Bazîd, Koma Lêlo, Koroya Jinên Azad şarkılarıyla katıldı. Sanatçıların söylediği ezgilere halk da eşlik etti. 

Kutlama halaylarla sona ererken, Newroz kutlamasında elde edilen tüm gelirler Maraş merkezli depremde yaşamını yitirenlere gönderilecek.