Amed-Viyana arasında dostluk ve kültürel köprü

Amed-Viyana arasında dostluk ve kültürel köprü

Viyana Belediyesi’nin davetlisi olarak Avusturya’da bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Halk Meclisi’nin Viyana Üniversitesi Kampüsü’nde organize ettiği halk toplantısına katılırken, belediye ekibiyle birlikte Avusturya’ya gelen sanatçı Rojda ise verdiği konserle Amed-Vinaya arasında kültür köprüsü kurdu.  Baydemir halk toplantısında, Viyana ile Amed arasında dostluk, kültürel ve ekonomik bir köprü kurulması gerektiğini söyledi.

Viyana Belediyesi’nin davetlisi olarak Avusturya’da bulunan Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Halk Meclisi’nin Viyana Üniversitesi Kampüsü’nde organize ettiği halk toplantısına katıldı.

Halk Meclisi Eş Başkanı Rojda Korkut’un moderatörlüğünü yaptığı toplantıda gazeteci Sehalattin Soro güncel siyasal değerlendirme yaptı. Soro, Batı Kürdistan’daki Kürtlerin kendi kaderi ile ilgili mücadele ettiğini belirterek, herkesi bu konuda destek olmaya çağırdı.

Toplantıya Belediye Meclis Üyeleri Derya Tamriş, Şeyda Aslantaş, Raziye Taşkıran ile Avusturya'daki pek çok kurum ve kuruluş temsilcisi de katıldı.

BAYDEMİR: TARİH TEKERRÜR ETMEYECEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yoğun ilginin gösterildiği toplantıda Amed halkının selamlarıyla konuşmasına başladı.

“Kurtuluş” ve “özgürlüğün” en önemli anahtarının “ittifak” ve “çalışma” olduğunu belirten Baydemir,  Viyana’da yaşayanların dil ve kültürüne sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Viyana ile Amed arasında dostluk, kültürel ve ekonomik bir köprü kurulması gerektiğini ifade eden Baydemir, Amed’de yaptıkları çalışmaları anlatırken, tüm çalışmaları demokratik bir özgüvenle yaptıklarını belirtti.

“Bütün kimlikler, inançlar ve kültürler başkalaşmadan özgürce yaşaması için” çalışma yürüttüklerini belirten Baydemir, bu bağlamda Ehmedi Xani Camisi’nin yapımına katkı sunduklarını, Alevi yurttaşlar için Türkiye tarihinde anahtar teslimi Pir Sultan Abdal Kültür ve Cemevi yaptıklarını, Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi’ni restore ettiklerini söyledi. “Hiçbir etnik ve kültürel rezervimiz yoktur” diyen Baydemir, “Tarih Mezopotamya’da tekerrür etmeyecek. Hiçbir Alevi, Ermeni, Ezidi, Süryani Kürdistan coğrafyasında baskı ve zulme maruz kalmayacak” dedi. Geçmişte pek çok acımasızlık ve vicdansızlık yaşandığını belirten Baydemir, Kürt siyasal hareketinin yarattığı yeni anlayışla bugünkü kuşağın geçmişle yüzleştiğini, dersler çıkardığını ifade etti. “Diyarbakır  (Amed) sizindir, herkesindir” diye seslenen Baydemir, kökleri Mezopotamya’da olan halkları, inançları ve kültürleri yeniden kentleri ile bağ kurması çağrısı yaptı. Baydemir, Kürdistan coğrafyasının uygarlığında Kürtlerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Ezidilerin, Türklerin alın teri bulunduğunu belirterek, özgürce ve kardeşçe bir yaşam sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Kürt sorununun güncel boyutuna da değinen Baydemir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz’unda açıkladığı deklarasyonla gelişen tarihi fırsatın kaçırılmaması için hükümetin adım atması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Rojava’ya yaklaşımın Kürt sorunundaki niyetinin açığa çıkarıcı bir özelliği olduğunu belirten Baydemir, “Rojava Kürdistanı değil de Türkistan olsaydı hükümetin politikaları bu mu olurdu?” diye sordu. “Otonom, statü kurmak annelerin ak sütü gibi helaldir” diyen Baydemir, Rojava’nın özgürleşmesi gerektiğini ve Esad’ın gitmesi gerektiğini belirtirken, “Rabbim bizi cellatlardan uzak tutsun. El Kaide, El Nusra Allah’a şirk koşanlardır. Bir muhabbetimiz, bir dostluğumuz onlarla olamaz ” şeklinde konuştu.

KÜRT MÜİZİĞİ İLE KÜLTÜREL KÖPRÜ

Amed Büyükşehir Belediyesi ekibiyle birlikte Avusturya’ya gelen sanatçı Rojda, Belediye’nin iç meydanında konser verdi. Konser, Viyana’da Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler ile kentte yaşayan diğer halk ve kültürleri bir araya getirdi.

Avusturya Kürt Dernekleri Federasyonu (Feykom) ve kültür hareketi Tev-Çand’ın destek verdiği konserin açılışında Viyana Belediye Başkanı Temsilcisi Sandra Frauenberger kültürlerin zenginliğinden söz ederek kültürlerin şehirler arasında kurulan en iyi köprü olduğunu söyledi. Beraber yaşamak için saygı ve hoşgörünün önemli olduğunu vurgulayan Frauenberger, belediyenin oy birliğiyle Amed kentiyle kültürel alışverişinde bulunduğunu söyledi. Tülay Tuncel’in sunduğu gecede Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir kısa bir konuşma yaptı. İnsanlık ailesine büyük katkıları olan iki tarihi şehir Viyana ile Amed arasında dostluk, kardeşlik ve kültürel bir bağ oluşturulduğunu belirterek, kadim Mezopotamya coğrafyasının halkları olan Ermeni, Asuri-Süryani halkının temsilcilerinin de gecede olduğunu söyledi.

Daha sonra geleneksel Kürt renkleri ile modern tasarımlı kostümüyle sahne alan sanatçı Rojda, Zazaca “Esmera mın” eseriyle konserine başladı. Sanatçı, “Ninno” adlı Ermenice halk şarkısını okurken, yüzyılın başında Türkiye’den göç etmek zorunda kalan Ermeniler duygulu anlar yaşadı. Tedavi olmak için Güney Kürdistan’dan Viyana’ya gelen ve izleyiciler arasında bulunan şair M. Emin Pencewi ile bu bölgeden Viyana’ya gelip yerleşen Kürtleri Rojda’nın söylediği “Seltene” adlı eser heyecanlandırdı. Kürtçenin Soranca ve kaybolmaya yüz tutmuş Hevramani lehçesi karışımı eser, Baydemir’in başını çektiği ve Avusturyalı protokol konuklarını halaya kaldırdı.

Kürt sözlü edebiyatın temsilcilerinden ve “dengbejlerin piri” olarak kabul edilen dengbej Şakiro’nun “Wey dil” adlı eserini Rojda modernize ederek, müziğin merkezi olarak bilinen Viyana’yla tanıştırdı. Kürtlerin divası kadın sanatçı Meryemxan sanatı uğruna yaşadığı sürgün ve yalnızlığı için yaktığı “Yade rebenê” ağıdı Rojda’nın sesiyle izleyenlerde büyük etki bıraktı. Sanatçı Rojda’nın Kürtçenin Kurmanci ve Türkçe eseri ise “Gelmiş bahar” oldu. Sanatçı konserinin finalini izleyenleri halaya kaldıran “Xurfani” ve “Evdo” eseriyle yaptı.