Fransa'da Kürt Kültür Haftası etkinlikleri başlıyor
Başkent Paris'te 27-28-28 Mayıs günlerinde Kürt Kültür Haftası etkinlikleri düzenlenecek.
Başkent Paris'te 27-28-28 Mayıs günlerinde Kürt Kültür Haftası etkinlikleri düzenlenecek.
Fransa'nın başkenti Paris'te, bu yıl Kürt Kültür Haftası etkinliklerinin ilki düzenlenecek. Bu kapsamda konser, sinema gösterimi, tiyatro, panel, folklor ve semah gibi etkinliklerin yanı sıra geleneksel Kürt kıyafetleri ve Kürt mutfağının tanıtımı yapılacak.
Etkinlikler, 27-28-29 Mayıs günlerinde République Meydanı'nda yapılacak.
YÜRÜYÜŞLE BAŞLAYACAK
Paris Demokratik Toplum Merkezi önünde 27 Mayıs saat 17.00'de yöresel kıyafetler ve müzik enstrümanları eşliğinde kitlesel bir yürüyüş başlatılacak. Buradan République Meydanı'na gelinerek start alacak etkinlikler, saat 19.00'da Serhat Carnewa konseri ve sinema filmi gösterimi ile devam edecek.
Etkinliklerin ikinci günü de saat 13.00'te panel, folklor ve semah gösterimi, TEV-ÇAND çocuk korosu ve sinema filmi "Kılama Dayikemin" gösterimi ile devam edecek.
Etkinliklerin son günü olan 29 Mayıs'ta ise saat 12.00'de dengbej dinletisi, konserler ve tiyatro gösteriminin ardından saat 21.00'de "Mavi Ring " filminin gösterimi yapılacak.
Kürt Kültür Haftası etkinlikleri, Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F 'nin organizasyonu ve Paris Demokratik Toplum Merkezi, Avrupa Kürt Kadın Haraketi, FEDA Fransa, TEV-ÇAND Paris, Arnoville Demokratik Toplum Merkezi, Drancy Demokratik Toplum Merkezi gibi kurumların katkılarıyla düzenlenecek.
KÜLTÜREL SOYKIRIM...
Tertip Komitesi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Mezopotamya'nın kalbi olan Kürdistan, insanlık tarihinin anakökünü, onun ruhu ve kültürel bilincini taşıdığını birçok biliminsanın görüşü olarak doğruluk kazanmıştır. Tarımsal üretimin, hayvancılığın ve yerleşik yaşamın beşiği olarak bilinen Kürdistan, aynı zamanda kültürel ve sanatsal hayatın anlam bulduğu bir mekan olmuştur.
Ancak bugün Kürdistan'da insanlık büyük bir soykırımla, orada yaratılan tarihi ve kültürel değerler ise bir bütün olarak yok edilmeyle karşı karşıyadır. 1923 yılında gerçekleşen Lozan Antlaşması ile Kürdistan Türk, Fars ve Arap devletleri tarafından dört parçaya bölünmesinden bugüne kadar bu katliam ve soykırım sistemli olarak, değişik biçimlerde devam etmiştir. Bu soykırımın en derin hali kültürel alanda gerçekleştirilmiştir. Kürtlerin kültürünü yasaklayarak kendi kültürüymüş gibi kendi yaşam biçimine uyarlamış; müzik, dans ve giyimini dejenere ederek kendine mal etmiştir.
'AYNI ZAMANDA KÜLTÜR, SANAT VE DİL İSYANIDIR'
Ancak tarihin en köklü, eski halkların miras taşıyıcısı konumunda olan ve oldukça zengin bir kültürel yapıya sahip olan Kürtleri asimle etmek, onun kültür ve sanatsal yaratımını eritmek öyle kolay değildir. Tam tersine Kürtler asimilasyon politikasına karşı kendi kültür, kimlik ve diline daha cok sahiplenmiştir. Bu nedenle birçok kez isyan etmesine rağmen, en son PKK'nin ideolojik öncülüğünde başlayan 15 Ağustos 1984 isyanı bugün halklaşarak devam etmektedir.
Bu isyan aynı zamanda bir Kürt kültür, sanat ve dil isyanıdır. İsyan edilerek ancak asimle edilmek istenilen Kürt kültürü ve sanatı gerçek anlamında kendi özüne kavuşabilir. Kürt kültürü Kürtlerin ruhu, Kürt sanatı Kürtlerin bilincidir. Bu ruhun ve bilincin kurtuluşu isyandır.
Tüm bu nedenlerden dolayı Fransa'da gerçekleştireceğimiz 1. Kürt Kültür Haftası önemli ve anlamlıdır. Esas amacımız, Kürt kültürünü yaşatmak, bilince çıkartmak ve Fransa halkına tanıtmaktır."