Gerillalar tiyatro oyunları ile Zilan’ı andı

Gerillalar tiyatro oyunları ile Zilan’ı andı

Zilan kod isimli PKK gerillası Zeynep Kınacı anısına düzenlenen anma etkinliklerinde sahnelenen tiyatro oyunları yoğun ilgi gördü.

Kürt özgürlük mücadelesinin kadın sembollerinden olan Zilan,  gerillanın denetimindeki Medya Savunma Alanları’nda YJA STAR güçleri tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı.

PKK gerillası Zeynep Kınacı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 6 Mayıs 1996’da Suriye’nin Başkenti Şam’da bomba yüklü bir araç ile düzenlenen saldırıya karşı, aynı yıl 30 Haziran günü Dersim merkez’de askeri bir tören birliğine karşı fedai eylemi gerçekleştirmişti.

Etkinlikler sırasında YJA STAR gerillaları tarafından hazırlanarak sahnelenen tiyatro oyunları ve canlandırmalar yoğun bir ilgi ile izleniyor.

Tarihten günümüze kadın direnişini konu alan canlandırmalarda, kısa süreli hazırlık çalışmasına rağmen gerillanın sergilediği sahne performansı dikkat çekti. Canlandırmanın Öcalan’ın kadının inkar edilen tarihi üzerinde yaptığı değerlendirmelerin ses kaydıyla birlikte verilmesi ve değerlendirmelerin canlandırılan oyuna uyarlanması ilgiyi daha da arttırdı.

Ataerkil sistemin ilk olarak doğayla bütünlük içinde Neolotik Devrimi gerçekleştiren kadın ve doğa üzeri kurduğu tahakküm ve baskıyı konu alan oyun, peşi sıra kadının sömürü altına alınması sürecini ve bu sömürgeciliğe karşı gelişen kadın direnişlerini sahneye aktardı.

Kadın devrimciler Zilan (Zeynep Kınacı), Serhildan (Sema Yüce), Gulan (Filiz Yerlikaya) ve son olarak Paris’te katledilen PKK’nin kurucu kadrolarından Sara Aktaş (Sakine Cansız) öncülüğünde devam eden kadın direnişini hünerli bir şekilde sergileyen gerillaların bu etkinlikleri,  “Bijî Serok Apo”, “Be Serok Jiyan Nabe”, “Bi Can Bi Xwîn Em Bi Terê Ne Ey Serok” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla son buldu.

Kadına yönelik katliamlar, baskı ve sömürüleri konu alan bir başka tiyatro oyununda ise özellikle Kürt toplumunda erkek egemen sistemin uyguladığı soykırım politikaları sonucu yok olmanın eşiğine gelen kadının Öcalan’ın geliştirmiş olduğu mücadele ile özgür bir kimliğe kavuşması konu alındı.

Kadının erkek egemen sistemin soykırım politikaları sonucu nasıl bir pazar metasına ve tek taraflı bir kullanım aracına dönüştürüldüğüne dikkat çekilen oyunda, PKK tarihi içinde “Zilan, Serhildan ve Gulanlar” şahsında kadının nasıl kendi ayakları üzerinde durabilen bir özgür karaktere kavuştuğu, güçlü bir şekilde sergilendi. Yoğun bir ilgi ile izlenen oyunlar Öcalan lehine atılan sloganlar eşliğinde son buldu.