İranlı yazarlardan Kobanê direnişine destek

İsveç’te yaşamlarını sürdüren İranlı yazarlar Bahram Rahmani ve Abbas Samakar, Rojava Devrimi'ne destek verebilmek amacıyla bir kitap bastırarak elde ettikleri tüm gelirleri Kobanê halkına yolladı.

İsveç’te yaşamlarını sürdüren İranlı yazarlar Bahram Rahmani ve Abbas Samakar, Rojava Devrimi ve Kobanê direnişine destek verebilmek amacıyla bir kitap bastırarak elde ettikleri tüm gelirleri Kobanê halkına yolladı.

Her iki yazar,  bazı dış güçlerin  Ortadoğu’da hakimiyet kurması için yardım ettiği DAİŞ’in Rojava ve Kobanê’de güçlü bir direnişle karşılaştığını belirtiyor,  özellikle kadınların hem kendi özgürlükleri hem de toplumun kurtuluşu için savaşmalarının tüm dünyada bir yankı uyandırdığı değerlendirmesini yapıyor.

Cezîrê Kantonu’nda kadınların çabalarıyla kadın haklarını güvence altına alan ve adil ve eşit bir toplum düzenini sağlayan yeni yasaların kabul edilmesinin tarihi öneme sahip olduğunu belirten Abbas Samakar, “Bu yasalar sadece kağıt üzerinde kalmadı ve yasalarda yer alan hükümler yaşama geçirildi” şeklinde konuşuyor.

Rojava ve Kobanê’de kadınların verdiği mücadelelerin tüm dünya kamuoyuna duyurulmasınının önemine değinen Samakar, kendisinin de Rojava’daki kadın haklarını ele alan iki ayrı seminer düzenlediğini belirtiyor.

‘KOBANÊ DİRENİŞİ MİLYONLARI HAREKETE GEÇİRDİ’

Kobanê’nin DAİŞ çetelerine karşı gösterdiği direnişin dünyanın her tarafında yaşayan milyonlarca insanı harekete geçirdiğini, sokaklara ve meydanlara çıkan milyonların Rojava ve Kobanê’nin yanında olduklarını haykırdıklarını belirten Samakar, Kobanê direnişini destek mücadelesini oldukça başarılı bulduğunu ve gelecekteki direnişlere örnek teşkil edeceğini belirtiyor.

Kobanê direnişinin yazar, şair ve aydınları etkilediğini, pek çok aydının Kobanê’deki direnişi anlatan makele, öykü ve şiirler yazdığını söyleyen samakar, “Ben de bir aydın olarak, direnen savaşcılara ve topraklarını terk etmek zorunda kalan halka nasıl yardım edeceğimi çok düşündüm” dedi.

Samakar,  Kobanê direnişini anlatan bir şiir yazdıktan sonra İran PEN Başkanı Bahram Rahmani ile görüştüğünü ve Kobanê direnişine katkıda bulunmak amacıyla bir kitap yazmaya karar verdiklerini söyladi.

Rahmani ve Samakar, dünyanın değişik yörelerindeki yazar ve şairlerin Kobanê için yazdıkları makale ve şiirleri derleyip kitap haline getirmeye karar verirler. Rahmani dünyanın değişik ülkelerindeki yazarlara mektup göndererek onlardan Kobanê hakkında yazdıkları makale ve şiirleri kendilerine iletmelerini ister.

‘KOBANÊ’DE OLANLARI SESSİZCE İZLEYEMEZDİK’

Gelen makale ve şiirler arasından seçim yaptıklarını ve 50 yazar ve şairin makale ve şiirlerine kitapta yer vermeyi kararlaştırdıklarını söyleyen Rahmani, yayınevi sahibinin Kobanê direnişine katkıda bulunmak için kitabı ücretsiz bastığını belirtti.

Kitapta dört dilde; Farsca, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce şiir ve makaleler bulunuyor. Kitabın tüm gelirlerinin Kobanê halkına gittiğini söyleyen Abbas, “Bizim yaptığımız denizde bir damladır. Ama olanları  sessizce izleyemezdik. Destek verme sorumluluğumuz vardı” diyor.

Abbas, birinci baskısının tükenmek üzere olduğunu ve önümüzdeki ay içinde ikinci baskının yapılacağını ifade etti.

Kitaplarını ABD, Kanada, Avustralya, İran ve Kürdistan’a yolladıklarını söyleyen Rahmani ise, “Bunu yaparken ekonomik gelirinden ziyade Kobanê’ye moral desteği vermeyi düşündük.  İnsanlara oradaki direnişi desteklemenin önemini anlatmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Rahmani, kitabı bastıktan hemen sonra Stockholm’de şubat ayında Kobanê’ne ile dayanışma gecesi yaptıklarını, geceye PYD Eşbaşkanı Salih Muslim’in mesaj gönderdiğini ve bir PYD temsilcisinin de gecede konuşma yaptığını ve geceden elde edilen tüm gelirin Kobanê’ye gönderildiğini vurguladı.Rojava Devrimini somut olarak desteklemek için birkaç proje üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.