Londra'da ''Dağların Şarkıları'' konseri
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Acrola Tiyatrosu'nda ''Dağların Şarkıları'' adıyla Kürtçe müzik konseri düzenlendi.
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Acrola Tiyatrosu'nda ''Dağların Şarkıları'' adıyla Kürtçe müzik konseri düzenlendi.
İngiltere’nin başkenti Londra’daki Acrola Tiyatrosu'nda ''Dağların Şarkıları'' adıyla Kürtçe müzik konseri düzenlendi.
Kürdistan’ın dört bölgesinden kilamların seslendirildiği ve Londra SOAS Üniversitesi’ne bağlı olarak Kürtçe şarkıları toplama-arşivleme yoluyla gerçekleştirilen Kürtçe Şarkı Kitabı projesinin bir parçası olarak düzenlenen konserde, Kobanê’de inşa edilecek bir Müzik Akademisi için çalışmaların başlatıldığı da açıklandı.
KOBANÊ'DE MÜZİK AKADEMİSİ
Şarkıcı ve Gazeteci Suna Alan ile düzenlediği konserin açılış konuşmasını yapan Etnomüzikolog Ed Emery, konserin Kürt kültürel ile politik geçmiş ve deneyimlerinin dinleyiciye aktarılması açısından önemli olduğunu söyledi. Emery, Kobanê’de Kürt müziği, dansı ve bir bütün olarak Kürdistan'dan şarkıların araştırılıp öğretilebileceği ve arşivlenebileceği bir Müzik Akademisi’nin kurulması için Londra SOAS Üniversitesi’ne bağlı olarak girişimlerde bulunduğunu ve gönüllü müzisyenlerden oluşacak bir ekip ile bu girişimin pratik adımlarını önümüzdeki yıl atmayı hedeflediklerini söyledi.
ALEVİ DEYİŞLERİ VE KÜRTÇE HALK ŞARKILARI SESLENDİRİLDİ
Programda çeşitli sanatçılar sahne alırken seslendirilen her eserin tarihsel konusu, hikayesi Ed Emery tarafından dinleyiciye anlatıldı. Programın ilk bölümünde dört parça Kürdistan'ı temsilen Şeroyê Biro, Hesen Zîrek, Mihemed Şêxo’dan Kürtçe klasik şarkıları Suna Alan tarafından seslendirildi. Şarkılara Roskar Nasan (ud) ve Hamit Sağ (bendir) eşlik ederken, ardından Alevi deyiş ve ezgilerini güçlü yorumuyla Bergüzar Erdoğan, Kürtçe halk şarkılarını da Ülkem Yılmaz ve Zeliha Çiçekli seslendirdi. Şarkılara, Grup Raye üyeleri Rıza Koyupınar (perküsyon), Salman Sobe (gitar) ve Soner Gölbaş (bağlama, klarnet) eşlik etti.
Suna Alan ve Grup Raye ile devam eden programın ikinci bölümüne, Ez Xelef im kilamı ile başlandı ve kilama İngiltere Alevi Gençler Birliği Folklor Ekibi, Xelef halk oyunu ile eşlik etti.
ERMENİ VE DERSİM KATLİAMLARI UNUTULMADI
Ardından Ermeni Katliamı’nın 100 yılı vesilesiyle Ermenice bir eser seslendirildi. Alan'ın bestelediği ve 2012 yılında yaşamını yitiren modern Kürt şairi Arjen Arî'ye ait şiiri Tu Bihata ilk kez burada seslendirildi. Bu bölümde seslendirilen eserler arasında Dêrsim Katliamı'nın anlatıldığı Heyder Heyder; 1950 Kore Savaşı'nda yaşamını yitiren Dêrsimli Xidir'ın annesinin yaktığı ağıt; 1909 yılında Cengê Şirvan köyünden kaçırılan ve Buhara pazarında satılan Kürt kadınlarının şarkısı olarak bilinen Horasan yöresine ait Lê Yarê; kimyasal silah ile katledilen Kürt kadın savaşçı ve sanatçı Delila’ya ait Zilan; Kürt Romanlarını anlatan Romani yer aldı. Program kadın şarkıcıların birlikte seslendirdiği Keça Kurdan kilamı ile sona erdi.