Şahmaran'da 4 parçadan kılamlar
Şahmaran'da 4 parçadan kılamlar
Şahmaran'da 4 parçadan kılamlar
İngiltere’nin başkenti Londra’da 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü nedeniyle gerçekleştirilen ‘Şahmaran: Kürdistan’ın Dört Parçası ve Sürgünden Şarkılar’ etkinliğinde Kürdistan’ın dört parçasından Kürt kadın şarkıcılar kilamlar seslendirdi. Proje, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimciye adandı.
Direktörlüğünü Suna Alan’ın yaptığı “Şahmaran: Kürdistan’ın Dört Parçası ve Sürgünden Şarkılar” isimli klasik Kürtçe müziği konseri, Londra SOAS Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü nedeniyle, ağırlıklı olarak çok eşlilik, çocuk yaşta evlilik ve yiğitlik gibi Kürt kadınları ile ilgili Kürt klasik şarkılarından oluşan repertuvarı, dört parça Kürdistan’ı temsilen İngiltere’de yaşayan Kürt kadın şarkıcılar Suna Alan (Kuzey), Jiyan Xalaf (Rojava), Gowhar Feyzî (Doğu) ve Emel Saîd Kurdî (Güney) seslendirdiler. Güçlü sesiyle Kürt genci Jiyan Xewna’nın da sahne aldığı etkinlikte ayrıca Kürdistan’ın dört parçası ve sürgündeki Alevi, Êzîdî, Yahudi, Hristiyan ve Müslüman Kürt topluluklarında aşk, mücadele, göç, ızdırap ve ölüm temalarını işleyen şarkılar da seslendirildi.
Konserde seslendirilen Kürtçe’nin Kurmancî, Kirmanckî, Soranî ve Lorî lehçelerindeki şarkılara, Rıza Koyupınar (perküsyon), Muhammed Yılmaz (bağlama), Mustafa Yılmaz (mey), Arsen Erdoğan (bas gitar), Öncü Göçebe (klasik gitar), Soner Gölbaş (klarnet) ve Yousef Afraseab (keman) eşlik etti. Londra SOAS Üniversitesi Rebetiko Band’ı sözcüsü ve etnomüzikolog Ed Emery tarafından sunumu yapılan programda, her eserin hikayesi anlatıldı.
KIRMANCKÎ DEYİŞ VE SEMAH
İki bölüm şeklinde gerçekleştirilen programın ilk bölümünde, şarkıları aracılığıyla politik düşüncelerini ifade ettiği için birçok kez hapse konulan Mihemed Şêxo tarafından bestelenen ‘Ez Keçim, Keça Kurdan im’ eserinin yanısıra Aram Tigran tarafından bestelenen ‘Leyla’, çokeşliliğe atıfta bulunan anonim Kürt halk şarkısı ‘Welle Te Nagrim’, çocuk yaşta evliliğe ilişkin Dêra Sorê ve Saddam Hüseyin rejimi tarafından hapsedilen Kürt kadın şair Kakay Falah ile ilgili ‘Şeş Pepûle’ (Altı Kelebek) gibi dört parça Kürdistan’dan eserler seslendirildi.
Kirmanckî deyiş eşliğinde semah gösterisi ile başlayan programın ikinci bölümü, mücadele, katliam, ızdırap, göç ve ülke özlemi temalarını işleyen şarkılar ile devam etti. Rosa isimli 7 yaşındaki Kürt çocuğun söylediği ‘Newroz e’ şarkısı ile başlayan mini Newroz kutlaması ile program, gowend eşliğinde sona erdi.
Londra SOAS Üniversitesi’nde startı verilen ‘Şahmaran: Kürdistan’ın Dört Parçası ve Sürgünden Şarkılar’ projesi nisan ayında Müzik Cambridge Müzesi’nde sahne alacak.