Saldırı ve çatışmalara rağmen sanat
Saldırı ve çatışmalara rağmen sanat
Saldırı ve çatışmalara rağmen sanat
Batı Kürdistan’da çatışma, saldırı ve ambargonun ortasında bir yaşam örgütleniyor. Toplumun değişik kesimlerine, kadınlara, gençlere yönelik akademiler, atölyeler, kooperatifler kuruluyor; 19 Temmuz ile birlikte birçok alanda devrim yaşayan Rojava'da kültür sanat çalışmaları da ivme kazanıyor.
Kobanê Kültür Sanat Merkezi de yürüttüğü çalışmalarla bu devrimsel gelişmeleri sanata yansıtma çabasında.
Merkez bünyesinde faaliyet yürüten Koma Botan Tiyatro Grubu üyesi İsmail Mihemed, 19 Temmuz devrimi ve halk direnişiyle ilgili tiyatro oyunları hazırlayıp sunduklarını belirtti. Mihemed, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına "Dağ Kültürü" (Çanda Çiya) adlı tiyatro oyunu hazırladıklarını söyledi.
Grubun bir diğer üyesi Zozan Ehmed ise eserlerinde halk iktidarı, demokratik özerklik ile Kürt dili konularına yer verdiklerini söyledi.
Zozan Ehmed şu anda Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) direnişini konu alan "YPG direnişi" (Berxwedana YPG'ê) adlı bir tiyatro oyunu üzerine çalıştıklarını belirtti.
MÜZİK GRUPLARI DEVRİMİN SESİ OLMAYA ÇALIŞIYOR
Kobanê Kültür Sanat Merkezi bünyesinde çalışan Koma Botan ile Koma Laleş müzik grupları ise, devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler ve YPG'nin direnişiyle ilgili parçalar besteliyor.
Şimdiye kadar 4 parça yaptıklarını dile getiren Koma Laleş müzik grubu üyelerinden Şêxnebi Baqi Xido, bunlardan üçünü "Şehid Viyan, Rüstem, Mehmud, Qendil ile Dilovan'ın anısına, diğerini ise YPG'nin direnişi için" yaptıklarını söyledi.
Koma Botan müzik grubu üyesi Mihemed Qasim da, YPG'nin direnişini konu alan bir parça hazırladıklarını söyledi.