'Stockholm 1. Kürt Film Festivali' başladı
'Stockholm 1. Kürt Film Festivali' başladı
'Stockholm 1. Kürt Film Festivali' başladı
Stockholm’deki Kürtler, birinci Kürt Film Festivali'nin heyecanı yaşanıyor. Kürt yönetmen ve aydınların iki yıldan beri sürdürdükleri hummalı çalışma meyvelerini verdi ve Stockholm 1. Kültür Festivali Güney Kürt Yönetmen Fariborz Kamkari’nin “Kerkük’ün Çiçekleri” filminin gösterimi ile açılışını yaptı.
21 Şubat akşamı başlayan ve dört gün sürecek olan festivalde Kürt yönetmenlerin uzun ve kısa metrajlı filmleriyle, toplumsal ve siyasal sorunları konu alan belgesel filmler gösterilecek.
“Rio Bio” sinemasında Kürt Sanatçılar Pedram Shahlai ve Mosthagh Feizyabi’nin keman ve def çalarak verdikleri müzik dinletisinin ardından bir konuşma yapan festivalin şefi Yasemin Salık, Kürt dili ve kültürünün gelişmesi için yaşamlarını tehlikeye atan Kürt yönetmen ve oyuncuların filmlerini ilk kez Stockholm’de sergilemekten büyük onur duyduklarını söyledi.
Kürt Yönetmen ve Festival Komitesi Başkanı Zanyar Adami bundan 7 yıl önce Londra’da başlayan Kürt Film Festivali düzenleme dalgasının Newyork, Montreal, Kopenhag’a yayıldığını ve son olarak da Stockholm’e ulaştığını hatırlattıktan sonra Kürt yönetmenlerin ağır baskı koşullarında ve kısıtlı olanaklarla yarattıkları filmlerin büyük başarılar elde ettiğine dikkat çekti. Zanyar, amaçlarının Kürdistan ve İsveç arasında bir köprü kurmak olduğunu söyledi.
Genç yaşına rağmen pek çok filme imza atan ve ödüller alan Kürt Yönetmen ve festivalin Program Sorumlusu Rojda Şekersöz, festivalde gösterilecek filmler hakkında izleyicileri bilgilendirdi.
Kürt Yönetmen Karzan Kader’in Güney Kürdistan’da kimsesiz iki çocuk Dana (Sarwar Fazıl) ve Zana’nın (Zamand Taha) ABD’ye gitmek için yaşadıkları maceraları anlatan "Bekas" filmi ilk ve ortaokulda okuyan öğrencilere gösterilecek.
Yönetmenliğini Sedat Yılmaz’ın yaptığı Özgür Gündem gazetesinin Diyarbakır Bürosu çalışanlarının 1990’lı yılların ilk yarısında çalışma koşullarını anlatan “Press” ile Doğu Kürdistanlı Yönetmen Taha Karimi’nin “Kandil Dağı” 23 Şubat Cumartesi günü gösterilecek.
Festivalde gösterilecek filmler arasında Hisham Zaman’ın 40’dan fazla ödül alan “Bawke”, Berivan Binevisa’nın “Phone Story”, Arın İnan Arslan’ın “Pera Berbange”, Rezan Yeşilbaş’ın “Sessiz”, Ferit Karahan’ın “Yusuf’un Rüyası”, Saman Hosseini’nin “Vatansızlar” gibi kısa metrajlı filmler de bununuyor.
Film Mor Ateljesi’nin gerçekleştirdiği “Kadın Dengbejler”, 2011’de Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülü alan Sabite Kaya’nın “Bedensiz Ruhlar” ve Akram Hidou’nun “Halepçe’nin Kayıp Çocukları” festivalde gösterilecek belgesel filmler arasında.
23 Şubat günü Yönetmen Saman Hosseini, 24 Şubat’ta da Yönetmen Sabite Kaya festivale katılarak sinamaseverlerle söyleşi yapacak.
Festivalle ilgili sorularımızı yanıtlayan Yasemin Salık, Kürt filmlerinin ağır baskı koşullarında yapıldığını ve dağıtımında güçlüklerle karşılaştığını hatırlattıktan sonra amaçlarının İsveç’te Kürt filmlerini ve kültürünü tanıtmak olduğunu söyledi.
Kürt filmlerinin Kürdistan’daki yaşam koşullarını ve süren mücadeleleri de anlattığına dikkat çeken Salık, festival düzenlemelerinin bir diğer amacının da Kürt Halkının özgürlüğüne kavuşması için bedeller ödeyen ve yaşamlarını yitiren Kürdistanlıları anmak ve mücadelelerine sahip çıkmak olduğunu vurguladı.