GÖRÜNTÜLÜ

3 farklı halkın, ortak yaşam ve eşit temsiliyetleri örnek teşkil ediyor

Urfa'nın Halfeti ilçesinde Kürt, Ermeni ve Türkmenler birlikte ortak yaşam ve eşit temsiliyet ile demokratik özerklik temelinde örnek teşkil ediyor.

Urfa'nın Halfeti ilçesinde Kürt, Ermeni ve Türkmenler birlikte ortak yaşam ve eşit temsiliyet ile demokratik özerklik temelinde örnek teşkil ediyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan memleketi olan ve Urfa'da halklar mozaiği olarak anılan Halfeti ilçesi, yüzyıllardır farklı halkların bir arada ortak yaşamasına tanıklık ediyor. İlçede Kürt siyasi hareketi tarafından da halklara sağlanan eşit temsiliyet olanağı ise, demokratik özerklik temelinde tüm toplumlar açısından adeta örnek teşkil ediyor. Halfeti'de farklı etnik kökenlerden olan ve Kürt, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan halklar ilçede demokratik bir şekilde ve demokratik özerklik temelinde ortak yaşamı örüyor. İlçedeki bu ortak yaşamın öncülüğünü ise temsilcilik düzeyinde kadınlar üstlenmiş durumda.

Demokratik özerklik temelinde siyaset yürüten Kürt siyasi kurumların eşit temsiliyet olanağı verdiği halklardan Türkmen halkını, 2013 yılında yapılan yerel seçimlerde belediye eş başkanlığına seçilen Ayşe Durmuş temsil ediyor. Yine aynı şekilde HDP 'nin (Halkların Demokratik Partisi) kuruluşu ve ilçede yapılan ilk kongreyle Ermeni halkını eş başkanlığa getirilen Zeliha Güngören temsil ediyor. İlçenin en kalabalık nüfusunu oluşturan Kürtleri ise, DBP'de (Demokratik Bölgeler Partisi) eş başkanlık görevini üstlenen Afife Canpolat temsil ediyor. Ancak, 3 farklı kurumda görev alan bu 3 farklı halka mensup kadının ortak görüşü ise din, dil ve köken ayırt etmeksizin tüm Halfeti halkını temsil ettikleridir.

TÜRK EŞBAŞKAN

Halfeti'nin Türkmen köyü olan Ortayol (Erêh) köyünden olan Halfeti Belediyesi EşSaşkanı Ayşe Durmuş, 2 yıldır belediye eş başkanlığına seçilmiş olup, Kürt siyasi hareketinin kadın-erkek ve halkların eşit temsiliyeti çerçevesinde yürüttüğü siyaset sonucu geldiği görevini sürdürmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Yüzyıllardan beridir Halfeti'de Kürt, Türk ve Ermenilerin bir arada yaşadığını ve aralarında koparılamayacak bağların oluştuğunu belirten Durmuş, Halfeti halklarının ilçede hiçbirinin bir diğerinden üstün görülmediğini ve bir diğerini sömürmediğini dile getirdi. Halfeti'de merkez mahallelerinin dışında 9 Türkmen, bir Ermeni ve geri 30'u aşkın köyün de Kürt köyü olduğunu söyleyen Durmuş, ilçedeki halkların etnik köken ayırt etmeksizin ortak bir yaşam içerisinde kolektif ve kominal yaşam sürdüğünü kaydetti. Durmuş, "İlçedeki halklarımız ne iş üzerinden ne de ticari hayat üzerinden hiç kimse bir diğerini ikinci sınıf gözüyle bakmamış ve ayırt etmemiştir. Önderliğin savunduğu demokratik ulus modelinin Halfeti'de yaşama geçtiğini düşünüyorum" dedi.

KÜRT EŞBAŞKAN

Halfeti'nin Kürt köyü olan Karaotlak (Qeremezra) köyünden olan DBP Halfeti İlçe Eş Başkanı Afife Canpolat da Halfeti'de birçok etnik kökenin uzun yıllardır bir arada kardeşçe yaşadığını dile getirerek, ilçedeki halkların kendi aralarında geliştirdiği birçok ilişkiden ötürü artık et ile tırnak gibi olduğunu vurguladı. Halfeti'deki halkların kendi aralarında hiçbir alıp veremediğinin olmadığını söyleyen Canpolat, ilçede Türkmen ve Ermeni olan eş başkanlar ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirip, yürüttüklerini kaydetti. Bu temelde demokratik mücadele ettiklerini belirten Canpolat, "Demokratik mücadelemizi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın memleketinde vermekten mutluluk duyuyoruz. Halfeti'de bu kapsamda kadınların öncülüğünde ortam yaşamı inşa edeceğiz. Kadınlar üzerinde sistematik bir şekilde yürütülen şiddet ve baskıyı da bu şekilde kıracağız. Önderimizin çizdiği yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz. Önderliğimizin özgürlüğünü mücadelemiz ile sağlayarak özgürlüğüne kavuşturacağız" dedi.

ERMENİ EŞ BAŞKAN

Halfeti'nin Ermeni köyü olan Saylakkaya (Cîbîn) köyünden olan HDP Halfeti İlçe Eş Başkanı Zeliha Güngören de Halfeti'nin bir halklar mozaiği olduğunu belirterek, ilçedeki halkların ortak yaşamının hiçbir yerde olmadığını dile getirdi. Güngören, "Halfeti'de 'sen Kürtsün, sen Türksün, sen Ermenisin' diye bir ayrım yapılmamıştır şimdiye kadar. Bundan da büyük bir gurur duyuyoruz. Halfeti'de Kürt, Türk ve Ermeni halkları kimseyi kimseden ayırt etmeksizin hem çok misafirperver hem de ortak değer ve yaşamın farkındadır. Bu güne kadar Halfeti'deki halklar arasında bir sorun yaşanmadı. Bu anlamda da Halfeti diğer toplumlar için örnek bir durum teşkil ediyor. Burada en fazla nüfus Kürtlere ait ama kimse bu güne kadar kimseye baskı yapmadı. Yine Türkmenlerde ilçenin ikinci büyük nüfusuna sahip. Halfeti'de hiç kimsenin paylaşamayacağı bir şey yok. Demokratik özerkliğin de hayata geçirilişinin en büyük örneğini Halfeti'de görmeniz mümkün" dedi.