İran rejimi bir kolberi daha katletti

İran rejim güçleri, Doğu Kürdistan’ın Şino kentine bağlı Kelaşin bölgesinde bir kolberi katletti.

Alınan bilgilere göre, Urmiye vilayeti içerisinde yer alan Şino kentine bağlı Kelaşin’de Ezizi Reisi isimli bir kolber, rejim güçleri tarafından öldürüldü.

Reisi’nin Urmiye’nin Mêrgewer bölgesindeki Girdik köyünden olduğu öğrenildi.

1 Ekim günü de Hewraman bölgesinde mayın patlaması sonucu bir kolber yaralandı.

23 Eylül’de rejim güçleri Urmiye’de bir grup kolbere ateş açtı, bir kolber ağır yaralandı.

22 Eylül’de bu kez Şino bölgesinde bir grup kolber rejim güçlerinin hedefi oldu. Saldırıda bir kolber hayatını kaybetti, biri yaralandı.

6 AYDA EN AZ 37 KOLBER HAYATINI KAYBETTİ

Kolbernews’e göre Mart başından Ağustos sonuna kadarki altı aylık dönemde Doğu, Kuzey ve Güney Kürdistan sınırları arasında İran rejiminin saldırıları, mayın patlamaları, aşırı soğuklar veya çığdan dolayı en az 37 kolber hayatını kaybetti, 82’si yaralandı. Ölümlerin 29’u İran güçlerinin ateş açması sonucu gerçekleşti.

KOLBERLERİN TRAJEDİSİ

Doğu Kürdistan, İran rejiminin bilinçli politikaları ile yıldan yıla yoksullaştırıldı. Doğu Kürdistan, İran’daki en yoksul bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Diğer bölgelere göre burada daha az yatırım yapıldı, kalkınma kasıtlı bir şekilde frenlendi. Tarım ve sanayinin gelişmesinin önüne geçildi. Sonuç olarak, işsizlik değerleri de İran’ın diğer bölgelerine göre en yüksek düzeye ulaştı.

Ayrımcılık, baskı ve yoksullaştırma politikaları karşısında, kaçak yük taşımak bir tercih değil, hayatta kalmak için zorunlu bir hale geldi.

Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türedildi. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney Kürdistan ile Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.