AKP-DAİŞ Grê Spi’de yine yenilgiye uğradı

Suriye’de çatışmalı ortama son vermek ve demokratik siyasal çözüme kapı aralamak için uluslararası güçlerin üzerinde anlaşmaya vardığı ateşkese saatler kala, DAIŞ-Nusra ve AKP çeteleri ateşkesi tanımayacaklarını açıkladılar.

Türk başbakanı Davutoğlu’nun ‘ateşkesi tanımayacağız’ açıklamasından saatler sonra, İdlip’ten Azaz ve Cerablus’a çete gruplar sevk edildi. Yine aynı saatlerde DAİŞ çeteleri Akçakale sınırındaki Türk askerlerinin denetiminde Grê Spi’ye (Tel Abyad)  saldırarak yeni bir işgal hareketi başlattılar.

Türk devleti bu işgal hareketi ile birlikte kaybettiği itibarını yeniden kazanmak ve iflas etmiş Suriye-Rojava politikasını canlandırmak istedi. Kobanê’de yaptıkları gibi çeteleri kendi sınırları içinden Grê Spi kent merkezi başta olmak üzere Sıluk, Mebruka ve Eyn İsa hattında, 25 noktada harekete geçirdiler. Bu saldırı ile çetelere yeni bir nefes borusu açmak istediler.   

Türk devletinin bu kirli ve alçakça saldırıları YPG ve QSD’nin erken müdahalesi ile amacına ulaşmadan püskürtüldü. Saldırı yapan çetelerin büyük kısmı imha edildi.

Bu saldırıda dikkat çeken ve muhabir arkadaşlarımızın Grê Spi ve çatışma bölgelerinden aktardığı birkaç noktayı burada paylaşmakta yarar vardır. Zira bu bilgiler, saldırının kirli arka planını da ortaya koyuyor.

ÇETELERİ ASKERLER GEÇİRDİ!

Birincisi; Türk devletinin organize ettiği saldırı askerlerin açmış oldukları yol üzerinden çeteler üç koldan Grê Spiye girdi. Yani çeteleri Akçakale sınırına getiren ve sınırdan Grê Spi’ye geçiren Türk askerleridir. Bu geçişleri halktan birçok insan görmüştür. Çatışma başladıktan sonra da Türk askerleri top atışları ve ağır makineli silahlarla YPG ve QSD mevzilerine saldırarak çetelere destek vermiştir.

SINIRDA TÜRK ASKERİ BİR YPG-QSD SAVAŞÇISINI VURDU

Çatışma gece saaat 01:00 başlamış ve sonraki gün devam etmiştir. Çatışmada sağ kurtulan çetelen yine Türk askerinin açtığı yoldan Akçakale tarafına geçmiştir. Bu arada Akçakale tarafından yaralı çeteleri taşımak için ambulanslar bekletilmiştir.

Türk sınırına kaçan DAIŞ çetelerine müdahale eden bir YPG yada QSD savaşçısına Türk askeri tarafından ateş açılarak şehid edildi.

ÇETELER HPC ELBİSELERİNİ GİYDİ!

Grê  Spi’ye saldıran çeteler tıpkı Kobanê katliamında olduğu gibi büyük bir plan dahilinde hareket etti. Plana göre, Gre Spi şehir merkezindeki Îskan bölgesi, Eyn Arûs, Watanî Hastanesi ile Hemam Tirkman köyüne saldıracak bu önemli noktalarda hakimiyet sağlandıktan sonra toplam 25 noktaya saldıran çeteler, şehir ile bağlantıları keserek takviye güçlerin önünü kesip şehri yeniden işgal edecekti.

Tıpkı Kobanê’ye saldıran çetelerin YPG elbesini giymesi gibi Grê  Spî’ye saldıran çetelerde Halk Savunma Güçleri (HPC) güçlerinin elbiselerini giymişti. Bu şekilde şehir içindeki hareketleri dikkat çekmeyecek ve hedeflerine daha erken ulaşacaklardı. Bir yere kadar bu taktiklerinde başarılı oldukları düşünülebilinir. Zira çeteler üç koldan saldırdıkları Grê Spi şehrinde önemli bazı noktalara girebildiler. Ancak oradan ne sağ çıkabildiler, nede amaçladıkları hedeflerine ulaşabildiler.

YPG-QSD GÜÇLERİ KARŞISINDA DİZ ÇÖKEN ÇETELER YİNE HALKI KATLETTİ!

YPG-QSD karşısında yenilen ve diz çöken çeteler Kobanê’de olduğu gibi rast gele halka saldırdı. YPG karşısında tutunamayan çeteler, kaçtıkları Gre Spi’nin güney kesiminde girdikleri Arap asıllı bir aileden 15 kişiyi hunharca katletti. Çetelerin katlettiği Arap ailenin içinde çocuk kadın ve yaşlılardan oluşuyordu.

Suriye’de ateşkesin yürürlüğe girdiği gece, Türk devleti ve organize ettiği çetelerin, Grê  Spi’yi işgal girişimi ve yaptıkları katliamla ne kadar insanlıktan çıktıklarını  ve alçakça planlar peşinde oldukları bir kez daha görüldü.