GÖRÜNTÜLÜ

AKP’nin çılgın baraj projesi: Botan’da fıstık yetişmeyecek

Siirt’te 9 HES ve baraj projesini hayata geçirmeye çalışan AKP hükümeti, Siirt’in 12 bin yıllık tarımın yapıldığı höyük ve tarihi mekanları yok ediyor.

Siirt’te 9 HES ve baraj projesini hayata geçirmeye çalışan AKP hükümeti, Siirt’in 12 bin yıllık tarımın yapıldığı höyük ve tarihi mekanları yok ediyor.
 
AKP barajları ‘çılgın proje’ olarak gösterip halkı ikna etmeye çalışıyor. Botan Çayı üzerine kurulan ve kurulacak olan Pervari, Kirazlık, Alkumru, Çetin ve Şirvan HES ile bölgenin geçim kaynağı olan Siirt fıstığının nem oranı nedeniyle yetişemeyeceğine dikkat çekilirken, ayrıca baraj nedeniyle yaşanan iklim değişikliğinden kaynaklı çiçek popülasyonun değişeceğinden kaynaklı Pervari balının da tarih olacağı belirtiliyor.
 
Türk devleti HES ve barajlar ile Botan’da bulunan geniş kanyonları su ile doldurarak halkın ve gerillanın birbiri ile iletişimini kesmeyi amaçlıyor.
 
SİİRT FISTIĞI YETİŞMEYECEK
 
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Proje Koordinasyon Merkezi Üyesi Erol Avcı, yapılacak olan barajların doğa ve tarihe vereceği zararı ANF’ye anlattı. Botan’daki barajlar nedeniyle Siirt fıstığının artık yetişemeyeceğini dile getiren Avcı, “Bu barajlar bölgenin florasını etkileyecek, ekolojik dengesini de bozacak. Botan Çayı kenarında hasta arılarla beslenen kum kuşları sadece bu bölgeye özgün ve yok olacaklar. Çünkü barınma alanları kalmayacaktır. Diğer yandan arı popülasyonunu etkiyecek. Mevsimlerin değişmesine neden olacak, çünkü burada nem oranı yükselecek. Siirt tarımsal olarak fıstıkçılık ile geçimini sağlıyor. Ancak bu fıstıklar da artık olmayacak” dedi.
 
ON BİNLERCE KİŞİLİK ORDULAR BİLE GEÇEMEDİ
 
Botan Vadisi’nde bulunan derin kanyonlarda on binlerce ordulara dahi geçit vermediğine dikkat çeken Avcı, günü birlik sorunlar nedeniyle 10 binlerce yıllık tarihin yok edilmesinin kimseye yarar getiremeyeceğini de kaydetti.

“Botan Çayı üzerinde kurulan barajlar ve yanı sıra Ilısu Barajı’nın Siirt coğrafyasında yaratacak tahribat çok büyük olacak. Tarihi Akabe yolu Ilısu Barajı suları altında kalacak. Su seviyesinin yükselmesiyle Botan bölgesinde insanların gezebilme şansı kalmayacak, tarım alanları tümden yok edilecek. Suya elverişli tarım alanları yok edilecek. Botan Çayı üzerinde bulunan Çiçekyurdu Köyünde yapılan arkeolojik kazı sonucu, tarihte Mitanilerin hüküm sürdüğü bir bölge olduğu tespit edildi. Botan Vadisinde ‘on binlerin dönüşü’ olarak tarihte geçiyor. Helen orduların Perslere karşı savaşmak için Botan Çayını kullandığına dair o dönemden kalan savaş tekerleklerin izleri halen bulunuyor” diyen Avcı, Botan Vadisi’nin ötesine geçemeyen on binlerce kişilik ordu, geri dönerek Karadeniz’den Yunanistan’a geçtiklerini vurguladı. Avcı, bugün Botan Çayı’nın birkaç yıllık enerji için yok edileceğini de sözlerine ekledi.

...