Arap aydınlarından Türkiye’ye karşı bildiri

Arap dünyasından onlarca aydın yayınladıkları bir bildiriyle Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını kınadı.

Arap dünyasından onlarca aydın yayınladıkları bir bildiriyle Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını kınadı. Girişimin sözcülerinden Gazeteci Abdulrazak Al Hakim, Türkiye’nin bölgede istikrar istemediğini belirterek, “DAİŞ’in dün Girê Spî’ye yönelik saldırısının arkasında da Türkiye var” dedi.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik top saldırılarına karşı çıkan Arap dünyasından onlarca aydın, yazar, şair ve gazeteci, “Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesine karşıyız” ismiyle girişim kurarak, bir bildiri yayınladı. Onlarca aydının imzasını taşıyan bildiri de Türkiye’ye sert eleştiriler yönetildi. Girişimin sözcülerinden gazeteci aktivist Abdulrazak Al Hakim, amaçları Suriye’de savaşın durması, sorunların barış ve diyalog ile çözülmesi olduğunu belirterek, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılara karşı olduklarını söyledi.

‘TÜRKİYE BÖLGEDE İSTİKRAR İSTEMİYOR’

Abdulrazak Al Hakim, Suriye’de yaşanan savaş, çatışmalarda yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini milyonlarca insanın etkilendiğini belirterek, şunları belirtti: “Suriye’deki sorunlar ancak demokratik çevrelerin rejim ile yapacağı diyaloglar sonucunda çözülür. Bu da bütün kesimlerin kendi hakkına sahip olarak, gerçekleşir. Ancak en doğru çözüm, Demokratik Suriye Meclisi’nin çözüm önerisidir. Şu anda Rojava, bölgenin en güvenlikli yeridir. DAİŞ çetelerinden temizlenmiş, insanlar özgürce yaşıyorlar. Bu sistemin bütün Suriye’ye yayılması gerekiyor.”

‘KÜRTLERİN HAKKI VERİLMELİ’

Türkiye’nin bölgedeki istikrardan rahatsız duyduğunu kaydeden Al Hakim, “Bölgedeki istikrar ve güvenlik Türkiye’yi rahatsız ediyor. Çünkü o zaman çetelere kolaylıkla iletişime geçmez ve petrol akışı durur. Bundan dolayı Türkiye güvenlikli bir bölgeye karşı çıkıyor bunun çatışmalar için elinde ne geliyorsa yapıyor. Yapılan ateş kesin ardından DAİŞ’in Girê Spî’ye saldırması bunun somut örneğidir. Türkiye bölgenin Kürtlerin eline geçmesine karşı” diye konuştu.

Abdulrazak Al Hakim, girişim olarak Kürtlerin başta Türkiye, Suriye, Irak ve İran’da haklarının verilmesi gerektiğini söyledi.