Avrupa’ya iki ayda Akdeniz üzeri 131 bini aşkın göçmen ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (HCR), bu yılın başından bu yana Akdeniz üzerinden 131 bini aşkın göçmen ve mültecinin Avrupa’ya ulaştığını açıkladı.

HCR’nin bir sözcüsü, Ocak ve Şubat aylarında 131 bin 724 kişinin Yunanistan’a ulaştığını söyledi. Bu rakam, göç akışının 2015 yılının ilk yarısının toplamından daha fazla olduğunu gösteriyor.

HCR, Akdeniz üzeri yapılan zorlu yolculukta 410 kişinin yılın başından beri sulara kapılarak hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kış aylarında genel anlamda Avrupa’ya göç akışının yavaşladığını belirten sözcü, “Ancak göreceli olarak yüksek düzeyde kalmaya devam ediyor” dedi.

HCR, mevcut durumda Yunanistan’da 24 bin göçmen ve mültecinin barınmaya ihtiyacı olduğunu ifade ederken, bunların 8.500’ünün Makedonya ile olan sınır kapısı İdomeni’de olduğunu söyledi.

Sözcü, İdomeni kapısında Pazartesi gecesi en az 1.500 kişinin geceyi açık havada geçirdiğine dikkat çekti.

Bu alana yönelik yoğun göç akışı nedeniyle, beslenme, barınma, su ve sağlık tesisi yetersizliğinin yaşanabileceği belirtiliyor. Ayrıca göçmenler arasında da gerilimler oluştuğu ifade ediliyor.

Yunan makamlar İdomeni yakınında iki kamp kurdu ancak, bunlar da mülteci sayısı karşısında yetersiz kaldı.

HCR, “Yunanistan tek başına bu durumu yönetemez” diyerek, Avrupa’da 2015’te karar altına alınan göçmenlerin yerleştirilmesi planının hayata geçirilmesini istedi.