Basın açıklamasına katılan 54 kişiye müebbet

Kürdistan’da öz yönetim ilanı ile ilgili yapılan basın açıklamasına katılan 54 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Kürdistan’da öz yönetim ilanı ile ilgili yapılan basın açıklamasına katılan 54 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Katıldıkları basın açıklamasında; “devletin biriliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla 4 Nisan’da Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma gerçekleşecek.

Batman’da 15 Ağustos 2015’te aralarında Batman Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir ile Gülistan Akel, HDP, DBP yöneticileri, il genel meclisi ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 54 kişinin katıldığı öz yönetim ilanı ile ilgili başlatılan soruşturma iddianamesi tamamlandı. Batman Halk Meclisi’nin ilan ettiği öz yönetim açıklamasında bulundukları gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanmalarına karar veren 2. Ağır Ceza Mahkemesi, öz yönetim açıklamasının düşünce beyanı olmadığı ve suç unsuru başlangıcı olduğuna vurgu yapıldı.

İddianamede, Belediye Eşbaşkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel, DBP il eski eşbaşkanı Mehmet Candemir, İl Genel Meclisi Eşbaşkanı Emine Aslan, M. Salih Altun, ve İl Genel Meclis Üyesi Şükrü Aslan, Belediye Meclis Üyesi M. Ali Nasıroğlu, Bayram Demir, Gülten Tangüner, Hamide Çelik, Hülya Baltaş, Nevaf Taş, Zehra Gönül, Mehmet Kara, Burhan Şat, Nasır Taş, Mehmet Hakkı İpek, Ayhan Sevim ve Ufuk Bulut’un da aralarında bulunduğu 54 kişi hakkında; ‘devletin biriliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Konu ile ilgili bilgi veren Batman İl Genel Meclisi Üyesi Eşbaşkanı Mehmet Salih Altun, “Öz yönetim ilanı halkın verdiği karardır. Ancak öz yönetim ilanı ile ilgili mahkeme günü geldiğinde bizim de söyleyecek sözümüz var. Bu konuda bir halkın kendini yönetme talebinin bir basın açıklamasıyla dile getirmiş ve bu açıklamaya katılanlara müebbet hapis istenmektedir. Bir gram geri adım atacağımızı düşünüyorlarsa yanılıyorlardır” dedi.