Basklı lider Arnaldo Otegi cezaevinde çıktı

İspanya’nın Bask bölgesinde barış sürecinde önemli bir rol oynayan Arnaldo Otegi, altı yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Otegi, barış mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

Daha önce de bir çok kez hapis cezasına çarptırılan 57 yaşındaki Otegi, kuzeydeki Rioja bölgesinde bulunan Logrono cezaevinden çıktı. Otegi’yi yaklaşık 200 kişi alkışlarla karşıladı.

Otegi, cezaevi çıkışında bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bazıları İspanya Devleti’nde siyasi tutsakların olmadığını söylüyorlar. Eğer, bugün bir İspanyol cezaevinden siyasi bir tutsağın çıktığını bilmeselerdi, bu kadar gazeteci bugün burada hazır olmazlardı” dedi.

Arnaldo Otegi, 1990’lı yılların sonundan itibaren ETA’nın silahlı mücadeleye son vermesini isteyen ilk bağımsızlıkçılardan biri olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda bir ETA militanı olan Otegi, 2006 yılında Sosyalist hükümet ile ETA örgütü arasında başarısızlıkla sonuçlanan diyalog sürecinin de kilit aktörlerinden biri oldu.

Sürecin bozulması ardından hükümet yeniden sertlik politikasına dönerek, aralarında Otegi’nin de olduğu onlarca kişiyi tutukladı.

Otegi, Eylül 2011 yılında yasaklı Batasuna partisinin yönetim kurulunu yeniden kurmaya teşebbüsten dolayı mahkum edildi.  Batasuna, ETA’nın siyasi kanadı olduğu gerekçesiyle 2003 yılında kapatılmıştı.

Batasuna’nın eski üyeleri, İspanya Devleti’nin bu baskıları karşısında daha sonra Sortu partisini kurdular. Otegi, tutukluluğu sırasında Sortu’nun genel sekreteri olarak belirlendi.  Sortu partisi, demokratik yollarla Bask ülkesinin bağımsızlık mücadelesini yürütüyor.

“TAKİP EDİLECEK YOL BARIŞTIR”

Otegi, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, “Barış istediğimiz için altı buçuk yıldır bizi cezaevinde tutuyorlar. Tüm provokasyonlara rağmen bu barış bahsini sürdürdüğünüz için sizleri kutluyorum. Sonuna kadar takip edilecek yol barıştır ve hepinizle birlikte ben de kendimi bunu yapmak için öneriyorum” dedi.

Otegi’nin 19 yaşından beri üyesi olduğu ETA örgütü de, Ekim 2011’de silahlı mücadeleye nihai olarak son vermişti. 

Sortu partisi de Eh Bildu koalisyonun bir parçası haline geldi.  2012 yılında kurulan solcu Eh Bildu koalisyonu, bugün Bask parlamentosunda 21 sandalye ile ikinci büyük parti durumda.