GÖRÜNTÜLÜ

Batman'dan uyarı: Halk kayyumu tanımayacak!

Batman'daki sendikacı ve belediye işçileri kayyumu tanımayacaklarını belirterek, seçilmişleri ancak halkın görevden alabileceğini söyledi.

 

AKP iktidarı, Meclis'e sunduğu Torba Yasa Tasarısı ile bugüne kadar ertelemek zorunda kaldığı birçok yasayı da Meclis'ten geçirmek istiyor. AKP'nin tasarı ile Kürdistan’daki belediyeler ve halkın mülküne el koyma planına karşı tepki geldi.

AKP iktidarının Meclis’e sunduğu Torba Yasa'yla Belediyeler Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Buna göre, belediye başkan, başkan vekili veya meclis üyelerinin "terör suçlarından birini işlemesi durumunda", İçişleri Bakanı veya Vali, söz konusu belediyeye başkan, başkan vekili veya meclis üyeliğine, seçilme yeterliliğine haiz herhangi birini atayabilecek. Böylece, seçilmişlerine herhangi biri atanarak halk iradesi hiçe sayılmış olacak.

OHAL kapsamında yapılacak olan kanun değişikliğine tepki gösteren sendika yöneticileri ve belediye işçileri, kayyum karşısında halkın politik duruş sergileyeceğini altını çizdi.

'HALK DİRENMEYE KARARLI'

Narin Erol: Türkiye’deki sistem, darbeci, zorba, anti-demokratik yöntemlerle gidebileceğini düşünüyor. Halk da zorbalığa karşı demokrasiyi yaşamın her alanında oturtmakta kararlı ve bu konuda halklar direnecektir de. Anti-demokratik uygulamalara karşı halkın direnmeye alışık olduğu da bilinmelidir. Uygulanmak istenen ve Meclis'ten geçirilmeye çalışılan torba yasayla halkın iradesi olan belediyeler valiliklere teslim edilmeye çalışılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Vali kimdir? Atanmış bir memur. Ancak yüz binlerce halkın oyları ile seçilmiş belediye yönetimlerini vali gelip görevden alacak. Buna halk ve işçiler sessiz kalmaz. Bu halk kendi iradesine sahip çıkmasını bilecektir.

'ASLA BARIŞ ORTAMI GELİŞMEZ'

Kemal Akın: Torba yasa ile bir halkın iradesini yok saymaya çalışan AKP iktidarı, 15 Temmuz'daki darbe girişimini fırsata çevirmeyi düşünüyor. Ancak bu halkın seçilmişlerini yok sayarlarsa asla bu durumu kabul etmeyeceğiz. Şimdi halen Kürt sorununun çözümü için masaya oturmanın çok küçük de olsa bir fırsatı kollanabilir. Ancak bu halkın seçtiği belediye başkan ve belediye meclis üyelerini görevden atarlarsa ve belediyelere kayyum atamaya kalkışırlarsa asla barış süreci, ortamı gelişemez. Bu fırsatı AKP iktidarı kendi günübirlik çıkarları uğruna heba etmemelidir. Zaten Kürt sorununu bunlar çözmezse ve inkar politikasında dayatırlarsa siyaset yapma şansı ortadan kalkacaktır. Onun için bizim arzu ve isteğimiz; halkın seçilmiş iradesine saygı duyulsun, tekrardan Kürt sorununun çözümü için süreç başlatılsın.

Şirin Çiçek: Biz kesinlikle bu torba yasayı kabul etmeyeceğiz. Belediye yönetimlerini biz halk olarak seçmiş bulunuyoruz. Bu belediye başkan ve belediye meclis üyeleri de halkın oyları ile ancak oradan gidebilirler. Aksi takdirde kayyum ile halkın iradesi gasp edilirse sorun daha da derinleşir ve içinden çıkılamaz hal alır.

İrfan Tufan: Bu iktidar kayyumla belediyeleri ele geçirmeye çalışıyor. Ancak bunu ne halk kabul eder, ne de Allah kabul eder. Halkın seçtiği seçilmişleri ancak halk görevden alabilir. Şimdi Batman halkının kendi iradesi olarak seçtiği seçilmişlerin görevini birileri gasp ederse, halkın bunu alkışlayacağını mı düşünüyorlar?

...