GÖRÜNTÜLÜ

Bayık: Önderliğin özgürlüğü için daha büyük bir hareket geliştirilmeli

Özgürlük ve çözüm hamlesine ilişkin konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Elbette yapılan çalışmalar kutsaldır ama Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için yeterli değil. Bundan dolayı daha büyük bir hareket geliştirilmeli" dedi.

CEMİL BAYIK

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, 9 Ekim Uluslararası Komplo’nun yıl dönümü dolayısıyla ANF’ye verdiği röportajın üçüncü bölümünde; global çapta startı verilen ve bir yılını tamamlayan "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesinin ikinci aşamasına ilişkin konuştu.

Hamlenin ikinci aşamasında milyonların katılacağı miting ve yürüyüşlerin yapılması gerektiğini belirten Bayık, Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün bu şekilde daha hızlı sağlanacağını vurguladı.

“Çalışmaların, yürüyüşlerin, eylemlerin tamamen Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi temelinde olmalıdır” diyen Bayık, özellikle PKK-PAJK hareketinin üyelerinin havariler gibi Rêber Apo’nun Savunmalarını yaymaları ve her yere ulaştırmaları gerektiğinin altını çizdi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın ANF’ye verdiği röportajın üçüncü ve son bölümü şöyle:

 

“Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için 10 Ekim 2023 yılında “Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi enternasyonalistler tarafından başlatıldı. Kürt halkı da bu hamlede yer aldı. Hamlenin önceliğini Kürtler değil, demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik için mücadele eden halklar yaptı. Bu hamle bir gündem oluşturdu, Rêber Apo’yu, paradigmasını tanıttı ve tüm dünyaya yaydı. Bu yüzden hamlenin ilk aşamasının başarılı bir şekilde tamamlandığını söyleyebiliriz. Hamle  bir yılı geride bıraktı. Bu hamlede yer alan herkesi tek tek selamlıyor, kutluyor ve hürmetlerimi sunuyorum. Kürt halkı bu hamleyi geliştirdi, güçlendirdi, enternasyonalistlerle birlikte dünyaya yaydı. Bu Kürt halkı için bir başarıdır. Belki bu birçok acı ve bedelle oldu fakat Kürt halkı kazandı. Kürt halkı bu temelde kazanımlarını daha da büyütecektir. Amaçlarına ulaşacaktır, Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünü ve Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır. Bu vesileyse kahraman halkımızı da selamlıyor, kutluyor ve hürmetlerimi sunuyorum.

Bu hamlede birçok gelişme ve başarı sağlandı. Bu gelişmelerde ve başarıda enternasyonalistlerin rolü çok önemlidir. Hamlenin birinci aşamasına onlar öncülük etti, Kürt halkı da bu hamlede yer aldı, başarıya ulaşması için çalıştı. Öyle görünüyor ki bu hamle önümüzdeki yılda sonuç alacaktır. Çünkü hamle her geçen gün dünyaya yayılıyor, Rêber Apo’nun savunmaları her geçen gün daha çok okunuyor. Savunmaların okunması ve tartışılması daha da geliştirilmeli, okuyanların sayısı daha fazla artmalıdır. Çünkü Rêber Apo da, "Savunmalarım neredeyse ben de oradayım" dedi. Yani bu hamlenin başarısının bir nedeni de budur. Savunmalar ne kadar çok okunursa, ne kadar iyi anlaşılırsa, Rêber Apo gerçekliği de, Rêber Apo’ya, PKK’ye ve Kürt halkına yönelik siyaset de daha iyi anlaşılır. O zaman yürütülen siyasete daha güçlü bir şekilde karşı durulur.

RÊBER APO’NUN PARADİGMASI NE KADAR İYİ ANLAŞILIRSA O KADAR ÇOK SAHİPLENİLİR

Birinci yılını geride bıraktığımız hamlede halklar, kadınlar, gençler, sanatçılar, belediyeler, özellikle İngiltere sendikaları, İskoçya sendikaları, siyasetçiler, akademisyenler, avukatlar, Nobel ödüllü aydınlar vb. birçok kişi yer aldı, çalışma yürüttü. Rêber Apo, Rêber Apo’nun paradigması tüm dünyada daha fazla tanınıp ve tartışıldıysa, Rêber Apo’yu sahiplenme daha da arttıysa hamlede yer alanların rolü var. Hepsinin tek tek selamlıyor, kutluyor ve saygılarımı sunuyorum. Bugüne kadar nasıl çalışma yürüttüler ise inanıyorum ki bundan sonra da daha güçlü bir şekilde çalışmalar yapacaklardır. Çünkü gün geçtikçe Rêber Apo’yu ve paradigmasını çok daha iyi anlıyorlar. Rêber Apo’nun paradigması ne kadar iyi anlaşılırsa o kadar güçlü sahiplenilir.

Hamle geliştirildiğinde kapitalist modernite hamleye karşı çıktı. Çünkü amaçları Rêber Apo ve PKK’yi etkisiz kılmak, Kürt soykırımını tamamlamak. Bundan dolayı uluslararası tüm alanlarda hamleye karşı durdular. Uluslararası Komplo’yu geliştirenler, bunda ısrar edenler, bunu mutlak tecritle devam ettirenler Rêber Apo’yu etkisizleştirmek, PKK’yi tasfiye etmek ve soykırımı tamamlamak istiyor. Komplo siyasetine karşı uluslararası alanda tepkiler de gün geçtikçe artıyor. Rêber Apo’yu ve paradigmasını sahiplenme daha da büyüyor. Bu yüzden dünya savaşı düzeyinde bir savaş yaşanıyor. Çünkü komplo, uluslararası düzeyde olduğu için buna karşı mücadele de uluslararası düzeyde olmalıdır. Savaş da bu temelde gelişiyor.

Hamlede yer alanlar, Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanmasını ve Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözüme kavuşmasını isteyenler ne diyor? Rêber Apo’nun durumu Mandela’ya benziyor. Mandela için ne yapıldıysa Rêber Apo için de o yapılmalıdır diyorlar. Doğrudur; Mandela ve Rêber Apo’nun durumunda bazı benzerlikler var fakat her yönden benzemiyorlar. Mandela için uluslararası alanda bir hareket geliştirildiğinde dünyadaki durum farklıydı. Bugünkü durum çok farklı. 3. Dünya Savaşı yaşanıyor ve Rêber Apo’ya yönelik uluslararası bir komplo yürütülüyor. Bundan dolayı Mandela ile birçok farklı yönleri var. Belki Mandela için başlatılan kampanya rahat gelişti, çabuk sonuç aldı. Fakat Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için başlatılan kampanya Mandela’nınki gibi öyle rahat ve çabuk gelişmeyebilir. Bunun görülmesi ve geliştirilen hamlenin daha da büyütülmesi lazım.

TÜM ÇALIŞMALARIMIZIN MERKEZİNDE RÊBER APO OLMALIDIR

Elbette yapılanlar kutsaldır ama Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için yeterli değil. Bundan çıkaracağımız sonuç nedir? Daha büyük bir hareket geliştirilmeli. Bu yüzden herkesin buraya kilitlenmesi lazım. Tüm gündemi bu temelde olmalı ve çalışmalarını da bu esas üzerinden yürütmelidir. Tüm çalışmalar arasında merkezi çalışma Rêber Apo’dur, ne yapabiliriz de Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünü bir an önce sağlarız diye çalışılmalıdır. Çünkü ne kadar geç kalınırsa Rêber Apo için, Kürtler için, insanlık için durum o kadar kötü olur. Bu yüzden çok hızlı bir şekilde güçlü bir hareket geliştirmeliyiz. Bu da herkesin görevidir. Milyonların katıldığı bir hareket geliştirmeliyiz. Mitinglere milyonların katılması, milyonların yürümesi lazım.

İnsanlık üzerinde etkisi olan kişilerin bu mitinglerde yer alması, konuşması ve insanlığın vicdanına hitap etmesi lazım. O zaman Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü daha hızlı sağlanır. Rêber Apo fiziki olarak özgürleştiğinde Kürt sorunu da çözüme ulaşır. Rêber Apo ve Kürt sorunu gerçekliği birbirini tamamlıyor. Bundan dolayı halk Rêber Apo’suz yaşam bize haramdır. Rêber Apo’ya yaklaşım, bize yaklaşımdır, bize yaklaşım Rêber Apo’ya yaklaşımdır, diyor. Bu hakikati ifade ediyorlar. Herkes, özellikle de bu Hareketin; yani PKK-PAJK hareketinin üyeleri, havariler gibi Rêber Apo’nun savunmalarını yaymalı, her yere ulaştırmalıdır. Savunmalar üzerinden her yerde tartışmalar yürütülmeli. Eğer bunu yaparlarsa Rêber Apo ve paradigması daha iyi bir şekilde anlaşılacak. Rêber Apo’yu ve Kürt halkını sahiplenme daha güçlü bir şekilde olacaktır. Hamlenin ikinci aşamasında herkes bu temelde çalışma yürütmeli. Çalışmalarımız, yürüyüşlerimiz tamamen Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi için olmalıdır. Bu temelde herkese başarılar diliyorum. Uluslararası Komplo’yu bir kez daha kınıyorum. Komploya olan öfkemiz daha da büyümeli, örgütlenmeye, eyleme dönüşmelidir. Bir kez daha herkesi selamlıyor, kutluyor ve saygılarımı sunuyorum. Bijî Rêber Apo.”