Belediye eş başkanları: Sonuna kadar kararlıyız!

Amed'de işgal edilen ilçe belediyelerinin eş başkanları açıklama yaptı. Eş başkanlar, AKP'nin kayyum atama uygulamasının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirtti. Eş başkanlar, "Siyasi mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız" dedi

Diyarbakır Valiliği tarafından el konulan, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Bağlar, Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice ve Yenişehir belediyelerinin eş başkanları, merkez Kayapınar Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.
Polis, açıklama öncesi belediye binasını ablukaya aldı. Belediye bahçesine giren onlarca çevik kuvvet polisi, zırhlı araçlar ile belediye çevresini de çembere aldı. Engelleme üzerine eş başkanlar ve DBP’li yöneticiler, polislerin barikat kurduğu belediye kapısında açıklama yaptı. 

'DARBEYİ AKP YAPTI; MİLYONLARIN İRADESİ YOK SAYILDI'

Yetkileri elinden alınan Amed'in 12 belediye eş başkanı adına açıklama yapan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın, 15 Temmuz'un ardından AKP'nin darbe yaptığını, Türkiye’nin 12 Eylül darbe rejiminin antidemokratik ve faşizan uygulamalarını aratmayan bir hale geldiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve DBP’nin eş genel başkanları ile binlerce Kürt siyasetçinin tutuklanmasına değinen Aydın, “Türkiye’nin demokrasi ve özgürlükler konusunda, yine Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda ülkemizi '90’lı yılları aratmayan bir geriye gidiş sürecine sürüklemiştir” diye konuştu. 

Aydın, kayyum atamalarına tepki göstererek, “Milyonlarca oy ile ortaya koydukları iradeleri yok sayılmış, temsilcilerinin yetkileri atanmış kaymakamlara devredilerek ülkemiz demokrasi tarihine AKP iktidarının uygulamaları kara bir leke olarak geçmiştir” dedi.

Kayyum atanan belediyelerin “karakola” dönüştürüldüğüne de dikkati çeken Aydın, şunları söyledi: “OHAL kapsamında Valilik genelgesi ile Diyarbakır’ın 12 ilçe belediyesinin tüm belediyecilik faaliyetlerinin yürütülmesi işlemlerinin ilçe kaymakamlıklarının onay şartına bağlanması, 2 AKP’li ilçe belediyesinin bunun dışında tutulması, partizanlığın ve demokrasi dışılığın ibret verici bir uygulamasına tanıklık etmemizi sağlamıştır."

'SİYASİ MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Aydın, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ve Uluslararası Demokratik Yerel Yönetimler Standartları’nı hatırlatırken, şöyle dedi: “Demokrasinin rafa kaldırıldığı bu antidemokratik uygulamalar elbette ki halkımızın vicdanında mahkum olacaktır. Bizler halkın seçmiş olduğu seçilmişler ve siyasetçiler olarak bu antidemokratik düzenlemelere karşı hukuki ve siyasi mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız."

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Hükümete OHAL sürecini sona erdirme çağrısında bulunan Aydın, demokratik çözüm sürecine dönülmesi ve iç barışı sağlayacak yasal ve anayasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi.
Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın, açıklamanın ardından polislere, “Belediye kapısına dayanmanız tarihe kara bir leke olarak geçecek” diye tepki gösterdi.