GÖRÜNTÜLÜ

Caddede yürümek fezleke gerekçesi oldu!

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat vermesi ile birlikte HDP'li vekiller hakkında 23 fezleke Meclis Başkanlığı'na verildi. Hakkında fezleke hazırlanan HDP'li vekil Aslan, "Caddede yürümek fezleke gerekçesi oldu" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Dokunulmazlık dosyaları TBMM raflarında çürümesin" biçiminde verdiği talimatının ardından çoğunluğu HDP’li 23 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Hakkında iki fezleke hazırlanan HDP Batman Milletvekili M. Ali Aslan, bir fezlekenin kaldırım yerine caddede yürüdüğü gerekçesi ile ikinci fezlekenin içeriği ise, “Barış isteyen halkı engellemeyin, biz polisin de, gerillanın ölmesine karşıyız” biçiminde sarf ettiği sözden kaynaklı sunulduğunu kaydetti.

Kaldırım yerine caddede yürüdüğü gerekçesiyle dokunulmazlığı kaldırmak amacıyla hakkında fezleke hazırlanan HDP Batman Milletvekili M. Ali Aslan, polislerin ve gerillanın da ölmemesi için “canlı kalkan olmuşuz” sözleri için de ikinci bir fezleke hazırlandığına dikkat çekerek, “Allaha şükür ki hırsızlıktan, yolsuzluktan hakkımızda fezleke hazırlanmamış. İnsanları yakmaktan, komşu ülkeleri savaş alanına çevirmekten hakkımızda fezleke hazırlanmamış. Hakkımızda hazırlanan fezlekeler de bizim için bir onur belgesidir” diye konuştu.

TALİMAT SARAY’DAN ALINDI

HDP’li milletvekillerin hakkında fezlekelerin hazırlanması için Saray’dan talimat gittiğini söyleyen Aslan, “HDP, sandıkta büyük zaferle çıktığı için bu kez fezlekelerle bizi korkutmaya, meclis dışına itmeye niyetlenmişler. Bizzat Cumhurbaşkanı çıkıp açıklama yaparak, meclisi etki altında bırakarak, meclise talimat vermektedir. Özellikle AKP grubuna talimat veriyor. Bu Cumhurbaşkanı, herhalde belediye başkanı iken, uğradığı zulmü unutmuş ve şu an kendisi zalimleşmiş. Bu fezlekelerin tamamı sübjektif olup, ötekileştirmeye, demokrasi dışı yöntemlerle bizi diskalifiye etmeye yöneliktir” dedi.

‘FEZLEKELERİN GEREKÇESİ EVLERE ŞENLİK’

Hakkında hazırlanan iki fezlekenin ev evlere şenlik türden olduğunu ifade eden Aslan, “kaldırım yerine caddede yürümek ve polisin de ölmemesi için canlı kalkan olacağız” sözleri gerekçe gösterildiğini kaydederek şunları söyledi: “Mesela şu an bildiğim kadarıyla hakkımda iki fezleke var. İkisinin gerekçesi, evlere şenlik türden, tabi bunların da akıllarına şenlik. Birinci fezleke; Batman’da belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ile ilgili yaptığımız yürüyüşte ‘neden yolda yürümüşüm, neden kaldırımda yürümemişim’ fezlekede geçen tabir aynen budur. Anons yapılmasına rağmen neden caddeden kaldırıma geçmemişim. Ondan dolayı dokunulmazlıkların kaldırılması talep edilmiş. Batman Valiliği ile emniyet müdürlüğü, bir milletvekilinin nerden yürüyeceğini kendi akıllarınca karar verecekler. Ve bunu da dokunulmazlığın kaldırılması için bir gerekçe olarak gösterecekler. Bu fezleke onların nedenli aciz durumda olduğunu gösteriyor. Diğer fezleke ise, ‘biz polisler de ölmesin, biz sizin de ölmemeniz için de alanlardayız ve canlı kalkanız dedik. İki tarafında ölmemesi için alanlardayız’ biçimindeki sözlerimi de alarak fezleke gerekçesi yapmış, dokunulmazlığımın kaldırılması istenmiş. İşte diyorum ya, bu kadar utanç verici, acizliğin içerisindedirler.”

‘BU FEZLEKELERİ ÇERÇEVELETECEĞİZ’

Fezlekelerin kendileri için birer onur belgesi olarak kabul ettiklerini sözlerine ekleyen Aslan, hırsızlık ve yolsuzluktan kaynaklı haklarında fezleke hazırlanmadığını hatırlatarak, “Bu fezlekeler her birimiz için birer onur belgesidir. Biz bu sözlerimizin arkasındayız. Bu fezlekeleri çerçeveleteceğiz. Bunlar tarih boyunca gelecek nesillere birer hediye olarak tarafımızdan miras olarak bırakılacak. Aynı şekilde bu zalimler için bu kararı verenler için de tarih boyunca da bir utanç vesikası olarak kalacak. Allaha şükür ki hırsızlıktan dolayı, yolsuzluktan dolayı, insanları yakmaktan dolayı, komşu ülkeleri savaş alanına çevirmekten dolayı hakkımızda fezleke hazırlanmamış. Biz kaymakamlara, valilere, mevzuata uymayın, kanunlara uymayın dediğimiz için hakkımızda fezleke hazırlanmamış. İnsanlar ölmesin dediğimiz için hakkımızda fezlekeler hazırlanmış. Hakkımızda fezleke hazırlanacak diye asla ilkelerimizden vazgeçmeyeceğiz. Biz 7 Haziran’da 80 milletvekili imza atarak tüm vekillerin hatta cumhurbaşkanının da dokunulmazlığı kaldırılması için kanun teklifinde bulunduk. Buyursunlar 550 milletvekili ve cumhurbaşkanın dokunulmazlığı kalksın, hukukun, adaletin, halkın ve dünyanın gönlünde kim mahkum olarak o zaman ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

‘HALKA SAHİP ÇIKMAMIZI İSTEMİYORLAR’

AKP hükümetinin Kürdistan’da işlediği suçları açığa çıkarttıkları için kendilerine ayar çekmeye dönük fezlekelerle geri adım attırma çabalarını boşa çıkartacaklarını dile getiren Aslan, bedeli ne olursa olsun halkın yanında yer almaktan geri adım atmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Aslan şunları söyledi: “Tabi AKP ve saray, Kürdistan bölgesinde hezimete uğradığı için, HDP büyük bir galibiyet aldığı için, bize diyorlar ‘bırakın sizi destekleyenleri öldürelim, siz de sesinizi çıkartmayın.’ Şimdi biz neden Cizre’de, Nusaybin’de, Silopi’de, Sur’da, Silvan’da, Derik’te halkımıza sahip çıkıyoruz, biz neden bunların katliamını deşifre ediyoruz, ifşa ediyoruz, mücadelesini veriyoruz. Bunu kendilerine tehlikeli görüyorlar. Şimdi akıllarınca medyayı susturmakla, aydınları, akademisyenleri susturmakla başarabileceğine inanıyorlar. Bütün korkuları, ağlama, sızlamaları bu yüzdendendir.”