YENİLENDİ

Cenevre müzakereleri 9 Mart’a ertelendi

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye özel elçisi Staffan de Mistura’nın bürosu, Suriye’ye ilişkin Cenevre görüşmelerinin 9 Mart’a ertelendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye özel elçisi Staffan de Mistura’nın bürosu, Suriye’ye ilişkin Cenevre görüşmelerinin 9 Mart’a ertelendiğini açıkladı.

BM elçisi daha önce Suriye barış görüşmelerinin başlama tarihini 7 Mart olarak belirlemişti.

Ancak yapılan yeni açıklamada, “Özel elçi, pratik ve lojistik sorunlara yeteri kadar zaman tanımak için görüşmelere 9 Mart günü öğleden sonra başlayacak” denildi.

Açıklamada, “Sayın Mistura, katılımcıların ciddi tartışmalara ilişkin taahhütlerine güveniyor” diye belirtildi.

Görüşmelerde ilk tur Cenevre’de Şubat ayı başında organize edilmişti. İlk tur görüşmelerinden Kürtler dışlanmıştı. Görüşmelere katılanlar arasında kısa sürede anlaşmazlıklar baskın hale geldi ve ilk tur başarısız bir şekilde kısa sürdü.

Görüşmelere yeniden zemin hazırlamak için, düşmanlıklara son verilmesi üzerine bir anlaşma sağlandı. ABD ve Rusya arasındaki bu anlaşma çerçevesinde 27 Şubat Cumartesi günü bir ateşkes ilan edildi.

Ateşkes Suriye hükümeti, 100 dolayında silahlı grup ile Kürtler tarafından kabul edilmişti.  Anlaşma insanlık düşmanı gruplar DAİŞ ile El Nusra’yı kapsamıyor. Bu iki grup, özellikle Türkiye tarafından destekleniyor. 

Türk yetkililer de ateşkesin kendilerini bağlamadığını açıklayarak, Kürtlerin anlaşma dışı bırakılmasını dayattı. Ateşkesin yürürlüğe girdiği gün, DAİŞ Kürtlerin denetimindeki Girê Spî’ye saldırdı. Çetelerin Türkiye üzerinden de sınırı geçerek Girê Spî’ye saldırdığı belirlenmişti.

Riyad’da Aralık ayında kurulan ve çoğunluğu DAİŞ ile El Nusra bağlantılı gruplardan oluşan Yüksek Müzakere Komitesi, görüşmelerin 9 Mart’a ertelenmesi konusunda kendilerinin haberdar edilmediğini açıkladı.

İkinci tur görüşmelere, Kürtlerin davet edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.