GÖRÜNTÜLÜ

Colemêrg’de özel savaş politikaları: Fuhuş, uyuşturucu ve çeteleşme

DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, Colemêrg'de son yıllarda fuhuş ve uyuşturucunun bilinçli bir şekilde yaygınlaştırıldığına dikkat çekerek, buna karşı sessiz kalınmaması için halkla birlikte mücadele hattının oluşturulması gerektiğini söyledi

ÖZEL SAVAŞ

Bakur, Başûr ve Rojhilatê Kurdistan üçgeninde yer alan Colemêrg (Hakkari), devletin özel politikalarının hedefi haline gelmiş durumda. Devlet tarafından uygulanan özel savaş politikaları kapsamında, fuhuş, uyuşturucu madde satışı ve kullanımı, mafya ve çeteleşme artış gösterdi. Cinayet, işkence ve kötü muamele ise günlük bir uygulama haline geldi. Kent halkı ise, zırhlı araçlar ve polis kurşunlarının hedefinde.

Devletin yürüttüğü özel savaş politikalarına ilişkin ANF'ye açıklamalarda bulunan DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, “Özellikle 2015'ten sonra özel savaş politikaları yoğun bir şekilde uygulandı ve bu illerden biri Hakkâri ile Şırnak oldu. Bu iki kente özel bir ağırlık verildi. Devlet, burada kuş uçmasını bile engellerken, uyuşturucu maddeler rahatça kente sokulup satılabiliyor. Aynı şekilde fuhuş da serbest bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu durumların çoğu, devlet görevlileri tarafından yapılıyor. Polisin aracından uyuşturucu çıktığını da gördük. Bu tür birçok örnek mevcut” dedi.

‘SİNDİRME VE TESLİM ALMA POLİTİKASI’


Hümeyra Armut, devletin 2015 yılından itibaren Colemêrg halkı üzerinde bir sindirme ve teslim alma politikası yürüttüğüne dikkat çekerek, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra Hakkari'de yaşananlar detaylı bir şekilde incelenmeli. Bu, özel savaş politikasının ayyuka çıktığı bir dönemdi. Devlet, gücünü sadece buraya verdi. Hakkari, genç nüfusunun yoğun olduğu bir kent. Devlet, gençleri dar bir alana sıkıştırmak istiyor. Hırsızlık, fuhuş ve uyuşturucu burada normalleştirilmeye çalışılıyor. Bunlar tesadüf değil, sistematik bir asimilasyon sürecinin parçası. Yapılan festivaller ve konserler de bu yönde. Son olarak, Çukurca'da yapılan bir festivalde bir uzman çavuş 17 yaşındaki bir kıza tacizde bulundu. Bu tür olaylar, gençlik ve kadın üzerinden toplumu çürütmeye yönelik bilinçli eylemler. Ayrıca, kentte tefecilik de yaygınlaştı ve bu durumun sistem tarafından yaratıldığına inanıyoruz” diye konuştu.

‘AMAÇ, KENTİ ASKERİ BİR ALANA DÖNÜŞTÜRMEK’

Son yıllarda Colemêrg'de kadın ve genç intihar vakalarının arttığını vurgulayan Hümeyra Armut, “Gençler burada yaşam alanı bulamadıkları ve çaresiz kaldıkları için metropollere göç etmek zorunda kalıyor. Bu şekilde gençler topraklarından koparılıp yabancılaştırılmak isteniyor. Uyuşturucuya sürükleniyorlar. Amaç; kenti yok etmek, sahipsiz bırakmak, boşaltmak ve askeri bir alana dönüştürmek. Çukurca artık bir askeri alana dönüştü ve her alanda güvenlik güçleriyle karşılaşılıyor. Hakkari'de özel bir savaş politikası uygulanıyor ve korku ortamı yaratılmak isteniyor. Protesto hakkını kullanmak isteyen gençler kurşunların hedefi oluyor. Kürtçe müzik yapan ve Kürtçe halay çeken gençler gözaltına alınıyor. Kürtçe şarkı söyleyen yerel sanatçılar, şarkıları yüzünden gözaltına alınıp tutuklanıyor” diye belirtti.

‘KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜ İNKAR EDİLİYOR’

Hümeyra Armut son olarak, “Özel savaş politikalarının temelinde Kürt inkârı, Kürt dilinin inkârı, sanatı ve kültürünün inkârı var. Amaç, kaos yaratmak. AKP iktidarı, kendi iktidarını sürdürmek için Kürtler üzerinden siyaset yaparak kendini meşru göstermeye çalışıyor. Sonuç olarak, Kürt ve dilini kabul etmeyen bir anlayış ortaya çıkıyor. AKP’nin yürüttüğü politika tamamen düşmanlık politikasıdır. Bunun önüne geçmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz ve özel savaş politikalarına karşı ortak bir mücadele hattı oluşturmalıyız” dedi.