Deniz Fırat ve Hüseyin Deniz Van’da anıldı

Kürt gazetecileri Deniz Fırat ve Hüseyin Deniz katlediliş yıldönümlerinde Van’da anıldı. Anmada Deniz Fırat ve Hüseyin Deniz’in çalışmalarını konu alan bir sergi de açıldı.

Van’da özgür basın çalışanları tarafından organize edilen anma Sanat Parkı’nda gerçekleştirildi. Anmaya DBP PM Üyesi Metin Kutaz, HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, HDP-DBP il ve ilçe yöneticileri, KJA aktivistleri ve özgür basın çalışanları katıldı.

Anma töreninde konuşan DİHA Muhabiri Özlem Tekin, Kürt basın çalışanı Deniz Fırat’ın 8 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin saldırısında yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Deniz DAİŞ çetelerinin Maxmur kampına yönelik saldırısını ilk dünyaya duyuran gazeteciydi. Fırat’ın kalemini ve kamerasını kadın meslektaşları olarak yerde bırakmıyoruz. Denizin mesleğine bağlılığını esas alarak onun takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz” diye konuştu.

Özgür Gündem Gazetesi’nin Urfa temsilcisi Hüseyin Deniz’in katledilişinin üzerinden de 24 yıl geçtiğini hatırlatan Tekin şunları belirtti: “Türkiye basın tarihine ‘sansür, baskı’ ve ‘gerçekler ile insan haklarının yılmaz savunucusu’ olarak ismini yazdıran Özgür Gündem Gazetesi yayına hayatına başladığı günden bu yana bombalanarak, çalışanları katledilerek, büyük rakamlarda cezalar kesilerek susturulmak istendi. İşte böyle bir dönemde gazetecilik yaptığı için katledilenlerden biri de Hüseyin Deniz arkadaşımız oldu. Deniz’in katledilişinin üzerinden 24 yıl geçti ama davada en küçük bir gelişme sağlanmadan dosya adliyenin tozlu raflarına kaldırıldı.

Bizler bugün kafalarına silah dayanan, cezaevlerine atılan ve susturulmak istenen özgür basın emekçilerinin devamıyız. Tüm gazetecilik faaliyetlerin suç sayıldığı zorlu bir süreçten geçerken, barış savaş süreçlerinde tavrımız neyse bu günde aynı tavırla gazetecilik faaliyetleri yürütmeye devam edeceğiz. Cezaevlerinde bedenleri tutsak tutulan basın emekçileri derhal serbest bırakılsın. Özgür basın geleneği olan ve direnen gazeteciler olarak baskı tutuklama ve katliamlardan korkmadığımızı bir kez daha tekrarlıyoruz. Bizler Musa Anterlerin, Gurbetellilerin, Denizlerin, Hüseyinlerin ardıllarıyız.”

Basın açıklamasının ardından katılımcılar Deniz Fırat ve Hüseyin Deniz’in yaşamını ve çalışmalarını konu alan sergiyi gezdi.

...