Devrime adanmış bir ömür Hisên Çawîş

Rojava’dan, Özgürlük dağlarına, Diyarbakır zindanına devrime adanmış bir ömür yoldaşlarının Herekol’u, halkının Hisên Çawîş’u. Tüm yaşamı gibi şehadetiyle de devrim değerlerine bağlılığın çağrısı oldu.

33 yıllık bir devrimci olan Hisên Çawiş büyük emeğinin geçtiği Rojava Devrimi’nin 4. yıldönümü olan 19 Temmuz 2016’da kaza sonucu yaşamını yitirdi. Dêrik şehrinin Koçera Mıntıkası’nda dünyaya gelen Çawiş, Dêrik’in özgürleştiği gün olan 21 Temmuz’da son yolculuğuna uğurlanarak toprağıyla buluştu.

Mücadele arkadaşlarından İbrahim Koçer Hisên Çawîş’u şöyle anlatıyor: “O’nun olduğu yerde her zaman Apoculuk kazanırdı. Apocu bir kişiliği vardı. Kişiliğinde Apoculuğun tüm erdemlerini birleştirmişti. Çok mütevaziydi.”

MÜCADELEYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Dêrik’in Koçera Mıntıkası’nda dünyaya gelen Hisên Çawiş, Rojava ve Suriye’den Kürt Özgürlük Hareketi’ne üniversiteden katılım sağlayan ilk kişilerden. 1983-84 yılında Şam’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Mücadelesi’yle tanışır. 1985 yılında Mahsum Korkmaz Akademisi’nde eğitime katılır. Hisên Çawiş, PKK’ye katılımı ile birlikte Herekol kod adını alır. Rojava Kürdistan’da Hareketin ilk Rojavalı yöneticilerinden olur.

1989 yılında Kuzey Kürdistan sınırında bulunan Dêrik’e bağlı End Diwer’de bir grup arkadaşıyla birlikte pusuya düşer ve çatışmaya girerler. Bu çatışmada 3 arkadaşı şehit düşer.  Yaralı olarak sonuna kadar çatışan ve grubun diğer üyelerini kurtaran Hisên Çawiş yaralı olarak ele geçer. Cizîrê Botan’da bir taburda yoğun işkencelerden geçirilerek iradesi kırılmaya çalışılır. İşkencecilerin vahşi uygulamaları karşısında büyük bir direniş geliştirerek onların tüm uygulamalarını boşa çıkarır.

12 yıl kaldığı zindanlarda ideolojik, yazımsal ve yönetimsel alanlarda büyük rol oynayan Hisên Çawiş, Türkiye ve dünyadaki basın yayın organlarına Türkçe, Arapça yazılar yazar; dergi çıkarır. Zindandan çıktıktan sonra yeniden Rojava Kürdistan’a dönen Hisên Çawiş, Rojava Kürdistan’da bir yıl kaldıktan sonra yönünü tekrar özgürlük dağlarına çevirir. O süreçte birçok ideolojik çalışmada yer alır. 2003-2004 yılında gelişen Uluslararası Komplo’nun bir ayağı olarak geliştirilen tasfiyeciliğe karşı mücadelede önemli rol oynar.

2010 yılında “Arap Baharı” adı verilen sürecin başlamasıyla birlikte tekrar Kürt Özgürlük Hareketi’yle  tanıştığı alan olan Suriye’ye dönen Hisên Çawiş, Rojava Devrimi’nin hazırlık çalışmalarında ve devrimin tüm aşamalarında yer alır. Rojava Kürdistan’ın hemen birçok alanında dolaşarak toplantılar yaparak halkı devrime hazırlar. Hisên Çawiş, YPG öncesi öz savunma güçleri olarak kurulan YHK ve yine YPG’nin kurulması ve geliştirilmesine de büyük emek verir. Kendisini tanıyan herkesin “Apocu Kişilik” olarak tanımladığı Hisên Çawiş, tüm mücadele yaşamı boyunca emekçiliğiyle Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne büyük katkılar sunar.

 ‘APOCU KİŞİLİĞİYLE HERKESİ ETKİLERDİ’

Çocukluk arkadaşı İbrahim Koçer, Hisên Çawiş’in kişilik özeliklerini şöyle anlattı: “O’nun olduğu yerde her zaman Apoculuk kazanırdı. Apocu bir kişiliği vardı. Kişiliğinde Apoculuğun tüm erdemlerini birleştirmişti. Çok mütevaziydi. Tüm mücadele yaşamı boyunca öncülük ve yöneticilik yapmıştı. Rojava’da herkes tarafından adı duyulmuştur.  Sen onu bir grubun içerisinde görsen davranışlarının sadeliğinden onun adını duyduğun Hüseyin Çawiş olduğunu anlamazdın. Ama konuştuğunda onun bu öncü özelliklerini, farkını anlardın. Konuşması daha çok felsefikti. Yine gür bir sesi vardı. O gür sesiyle konuşmalarının içeriği birbirini bütünlüyor ve insanı etkiliyordu.

Çeşitli halklarla kendi dillerinden sohbet eder, onları mücadeleye kazandırırdı. Halkların birlikte, ortak yaşamını kurmasına ve ortak mücadelesine büyük katkısı oldu. Çocukla çocuk, gençle genç, yaşlıyla yaşlı olabilirdi. Kürt Özgürlük Mücadelesi’ni tanıtır ve sevdirirdi. Rojava Devrimi’nin büyük komutanlarından biriydi. Bir yıldan fazladır YPG akedemilerinin komutanlığını yapıyordu. Birikimi ve kişiliğiyle insanları eğitiyordu. Farklı haklardan savaşçıları da eğitti. Kim Hisên Çawiş ismini duysa gerçekten mutlu olurdu.

Hep o mücadeleyle ilk tanıştığındaki ruhu yaşıyordu. 83-85’lerin Apocu ruhu onda hâkimdi. Ben Hisên  Çawiş’u çocukluğumdan beri tanıyorum. O’nun içinde yanan mücadele ateşi hiç sönmedi. Demirci Kawa gibi o ateşi hep yaktı ve halkı da onunla aydınlatarak mücadele etrafında topladı.”

‘DERİK’İN ÖZGÜRLEŞTİRİLME HAMLESİNİ KOORDİNE ETTİ’

İbrahim Koçer, Çawiş’un özgürleştirilmesinde büyük rol oynadığı Derik’in rejimden kurtarıldığı gün olan 21 Temmuz’da defnedildiğine dikkat çekerek  şunları söyledi:  “İlk örgütlenme sürecinden Rojava Devrimi7nde yer aldı. Çok büyük emeği oldu. Son nefesine kadar Kürt Özgürlük Mücadelesi için ve Rojava Devrimi için çalıştı.  Şehadet gününde bile devrimin yıldönümü vesilesiyle Koçera Mintikası’na halkla toplantı yapmaya gitmişti. Oradan dönüşte şehit oldu.

21 Temmuz’da Rojava Devrimi ateşinin Dêrik’te de yakılmasında büyük rolü oldu. Derik’in özgürleştirilmesi hamlesinin hem hazırlık çalışmalarında hem de koordine edilmesinde yer aldı. Derik’te gerçekleşen ilk hamlede yer aldı. Derik’deki 2. hamlenin, Gir Zîro hamlesinin, Rimelan’ın özgürleştirilmesinin hazırlıklarını yaptı. Bu noktada hem halkı hem de YPG güçlerini hazırladı. Bütün yoğunlaşması bunların başarılması, halka zarar gelmeden ve yıkıma neden olmadan bu hamleleri tamamlayıp devrimin gelişimine katkı sunmaktı. ”

YPG Komutanı Hisên Çawîş, 21 Temmuz günü yoldaşı YPG Komutanı Hiwa Sinê ile birlikte, on binlerce kişi tarafından doğduğu topraklar olan Dêrik’teki Şehit Xebat Dêrik Şehitliği’nde son yolculuğuna uğurlandı.

...