DTK ve DİK heyeti Deyrulzafaran’ı ziyaret etti

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin de aralarında olduğu DTK ve Demokratik İslam Kongresi (DİK) heyeti Mardin Deyrülzaferan Manastırı metropolitini ziyaret etti.

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin de aralarında olduğu DTK ve Demokratik İslam Kongresi (DİK) heyeti Mardin Deyrülzaferan Manastırı metropolitini ziyaret etti.

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’un da aralarında bulunduğu DTK ve Demokratik İslam Kongresi (DİK) heyeti, Mardin’e gelerek bölgede yaşanan son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Mardin Deyrulzafanan Manastırı metropolti Saliba Özmen’i ziyaret etti. Heyeti Manastır’da kabul eden Süryanilerin temsilcilerinden Diyarbakır-Mardin Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen, Mardin Süryani toplumu ve metropolitliği olarak herkesin mutlu ve huzurlu olmasını istediklerini belirtti.

Özmen, "Barış ve demokratik bir çerçevede yaşasın. Bunu herkesin yaşamasını istiyoruz. Böylelikle hem Türkiye'mizde hem bölgemizde en önemi örnek olma aşamasına değer katacağımızı inanıyorum. Umarım bu attığınız adımlar boşa gitmez. Zira çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bunda herkesin katkısı var. Bunu bir öz eleştiri olarak yapmamız lazım. Bu durumu nasıl düzelteceğiz, nasıl iyi bir yere geleceğiz diye herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi lazım. Dünya hepimizindir. Bütün diller, bütün kültürler bütün toplumlar bu çerçevede özgür olsun. Barış ve demokratik çerçevede huzur içinde bulunsun. İnşallah biz bunu dualarımızla destekliyoruz" dedi.

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ise ziyaret sırasında yaptığı konuşmada Dolmabahçe Mutabakatı’nı hatırlatarak, cumhuriyetin demokratik bir cumhuriyete evrilmesi yolunda çok büyük bir anlam ifade eden mutabakat olduğunu söyledi. Dicle, 10 madde üzerinden sağlanan mutabakat sonrası barışın toplumsallaşması için adımlar atılmaya başlanacağını fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dolmabahçe mutabakatı hakkında “benim haberim yok, katılmıyorum” açıklamasıyla ortaya koyduğu yeni savaş politikası ile birlikte acı sonuçları olan bir sürece girildiğini söyledi. Dicle, “Bu aslında hepimiz açısından çok önemli bir devrimsel hareket olacaktı ama ne yazık ki cumhurbaşkanı tarafından kendisinin önüne bu görüşmelerden sonra tutanaklar 1,5 saat sonra gitti. Bunu kamu güvenliği müsteşarı bize açık açık söylemişti” dedi.

Dicle, ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "İmralı heyeti üyesi olarak sürece ilişkin taraflara çağrıda bulunacak mısınız?" sorusunu yanıtlayan Dicle, "Cumhurbaşkanı eğer Dolmabahçe mutabakatında üzerinde varılan noktalara ilerlemeye engel olmasaydı, masayı devirmeseydi aslında Türkiye bugün demokrasi yolunda ilerleyen demokratik cumhuriyete doğru hızla yönelecekti. Ama maalesef bu süreçten sonra bir vahşet bir çılgınlık ortamı yaşıyoruz. Ama hızla bundan çıkmamızı gerekir. Bundan kimseni kazanacağı bir şey yok. Dileriz devlet aklı da bunu görmüştür. Tekrar bir diyalog ortamına ve hatta müzakere ortamına dönüştürebiliriz" dedi.

Heyet görüşmenin ardından Manastır’dan ayrıldı.