GÖRÜNTÜLÜ

Emine Ana: Bu devlet bize daha hangi zulmü yapsın!

Şırnak’ta evi yıkılan, eşi tutuklanan 60 yaşındaki Emine Üstek, yaşanan zulmün bir benzeri olmadığına dikkat çekerek, “Bu devlet bize daha nasıl zulüm yapsın” diye sordu.

Şırnak’ta devlet güçlerinin saldırılarının ardından evleri yıkılan ve Şırnak’ın Toplu Konutlar bölgesinde kurdukları çadırda kentlerini terk etmemek için direnen Emine ve Yusuf Üstek çifti, Bilmad beldesinde bulunan bahçelerini sulamaya gittikleri sırada Yusuf Üstek özel harekatçı polisler tarafından işkence edilerek gözaltına alındı. Üstek’in gözaltına alındıktan sonra ailesi ve demokratik kurumların girişimlerine rağmen gözaltına alındığı devlet güçleri tarafından inkar edildi ve kendisinde dört gün boyunca haber alınamadı. Girişimler sonucunda gözaltında tutulduğu kabul edilen Üstek, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanırken, eşi Emine Üstek, kurdukları çadır da tek başına yaşamaya başladı. Önce evi yıkılan sonra da eşi gözlerinin önünde işkence edildikten sonra tutuklanan Üstek, kendilerine yapılan zulmün bir benzerinin daha olmadığını kaydederek, amacın kendilerini göçertmek olduğunu ama topraklarını asla terk etmeyeceklerini vurguladı.

İŞKENCE İLE GÖZALTI

Eşi ile birlikte Şırnak’ta yaşadıkları evi devlet güçlerinin saldırıları üzerine terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Emine Üstek, bu saldırıların ardından Toplu Konut bölgesinde kurulan çadırlarda yaşamaya başladıklarını aktardı. Yaklaşık beş aydır yaşadıkları çadırdan eş, Yusuf Üstek ile birlikte bazı zamanlar Bilmad mezrasında bulunan bahçelerine giderek burada sulama ve bahçe bakımı yaptıklarını anlatan Üstek, 20 Temmuz sabahı da eşi ile birlikte bahçeye gittiklerini söyledi. Bahçeye gittikten sonra özel harekat polislerinin bahçenin bulunduğu alanı zırhlı araçlarla kuşattığını dile getiren Üstek, yaşananları şu sözlerle paylaştı: “Eşimi almak istediler, nedenini söylemediler, eşimi ağır bir şekilde gözlerimin önünde dövdüler, başına torba geçirdiler, tüm çığlıklarıma rağmen eşime işkence yapmaya devam ettiler. Daha sonra da zırhlı araca bindirerek götürdüler”

“GÖZALTINDA KAYBEDEMEYİNCE TUTKLADILAR”

Eşi gözaltına alındıktan sonra kaybedilmek istendiğine dikkat çeken Üstek, günlerce tüm girişimlerine rağmen eşinin gözaltına alındığının devlet güçleri tarafından kabul edilmediğini kaydetti. Eşinin daha sonra girişimleri üzerine mahkemeye çıkarıldığını aktaran Üstek, “Devlet gözaltında kaybedemeyince bu defa eşimi tutukladı. Amaçları katletmekti, ama başaramadılar” dedi.

“BU ZULMÜN HESABI SORULUR”

Devletin önce evini yıktığını ardından eşini işkence ile tutukladığını belirten Üstek, kendisinin sığındığı çadır da yalnız başına kaldığını söyledi. Çocukları bulunmadığını dile getiren Üstek, evi yıkıldıktan sonra sığındığı çadırda bu defa da yalnızlığa mahkum edilmesinin zulüm olduğunu vurguladı. Kendilerine yapılan zulmün mutlaka hesabının sorulacağının altını çizen Üstek, bedeli ne olursa olsun kentlerini, evlerini bırakmayacaklarını paylaştı.

“AMAÇ BİZİ GÖÇERTMEK, AMA BURADAYIZ!”

Evlerinin yıkıldığını, eşinin işkence edildiğini ve tutuklandığını aktaran Üstek, devlet güçlerinin bir an önce Şırnak’tan çekilmesini, insanlık dışı işkence ve tutuklamalara da son verilmesini istedi. Eşinin hiçbir hukuki dayanağı olmadan tutuklandığını belirten Üstek, devletin amacının çadırlarda kalarak topraklarında kalmak için direnen halkı göçertmek olduğuna işaret etti. Bu amacın asla gerçekleşmeyeceğinin altını çizen Üstek, sonuna kadar topraklarında kalarak direneceklerini belirtti.

...