Eroğlu, Karaman ve Ekinci görkemli törenle son yolculuğuna uğurlandı

Cizre'de Türk devletinin soykırım saldırılarında katledilen Güler Eroğlu, Cihan Karaman ve Rıdvan Ekinci, memleketleri Batman'da son yolculuklarına uğurlandı.

Cizre'de Türk devletinin soykırım saldırılarında katledilen Güler Eroğlu, Cihan Karaman ve Rıdvan Ekinci, memleketleri Batman'da son yolculuklarına uğurlandı. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde vahşet bodrumlarında katledilen yüzlerce kişiden olan Hacetepe Üniversitesi Arekoloji Bölümü öğrencisi Güler Eroğlu, Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Cihan Karaman ve Rıdvan Ekinci, memleketleri Batman'da binlerce kişinin katıldığı görkemli merasimlerle son yolculuğuna uğurlandı. İlkin Güler'in cenazesi Bardakçılar Dinlenme Tesisi'nde binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenaze, buradan Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Yukarı Kıratlı (Baştirma Jorî) köyüne getirildi. Köy mezarlığında gerçekleştirilen cenaze törenine, HDP Batman milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel ve Sabri Özdemir ile binlerce yurttaş katıldı. İlk olarak kılınan cenaze namazının ardından Eroğlu "Şehit namırın" sloganları eşliğinde toprağa verildi.

Törende konuşan HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, "Eğer bu devlet barışa bu kadar faşistçe yaklaşmasaydı, barıştan bu kadar korkmasaydı, demokrasiden bu kadar ürkmeseydi o bodrumda sırf halkının özgürlüğü için direnen insanları bu kadar hunharca, vahşice, faşistçe katletmeyecekti. Bu insanlar ölümüne günlerce kahramanca o bodrumda direndiler. Devletin topuna, tankına karşı direndiler. Güler yoldaş ve onunla birlikte direnen bütün yoldaşlarımız onurumuzdur ve bize düşen onların bu mücadelesine sahip çıkmaktır" diye konuştu. 

Güler'in babası Hikmet Eroğlu ise, "Güler diye defnettiğimiz Ruken yoldaş şehit düştükten sonra Güler aradı. 'Arkadaşım şehit düştükten sonra üzerime kaynar sular döküldü. Söz veriyorum Heval Ruken'in intikamını alacağım' demişti. O da heval Ruken gibi Perşembe günü şehit düştü. Güler kendisine yakışır gibi mücadele ederek canını verdi. Şehitler ölmez" şeklinde konuştu. 

Cizre'de vahşice katledilen Ridvan Ekinci ise, Mardin Devlet Hastanesi'nde yapılan teşhisi ardından ailesi ile MEYA-DER yöneticileri tarafından teslim alınarak, Batman merkeze bağlı Receba köyüne getirildi. Ekinci'nin naşı Hasankeyf yolu üzerinde bulunan Alican Tesislerinde kitlesel karşılandıktan sonra Receba Köy mezarlığında atılan sloganlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı. 

CİHAN KAHRAMAN İÇİN BATMAN’DA TÖREN 

Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencisi Cihan Karaman için de Batman'da görkemli bir tören düzenlendi. Karaman'ın cenazesi, Mardin Devlet Hastanesi Morgu'nda yapılan teşhis ardından ailesi tarafından teslim alındı. Cenaze getirildiği Batman'ın girişinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenaze, daha sonra Bağlar Mahallesi'nden Asri Mezarlığa doğru götürüldü. İnsan seline dönüşen yürüyüşte, halk devlet güçlerinin vahşice saldırılarına ve ablukasına öfke yağdırdı. Kilometrelerce devam eden yürüyüşte sık sık, "Bijî berxwedana Cizîrê", "YPS İntikam", "Şehît namirin", "Cîhan yoldaş ölümsüzdür" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı. Karaman'ın pankartını açan kitle, yürüyüş güzergahında bulunan Batman Cezaevi önünde "Bijî berxwedana zîndanan" sloganı atarak tutsaklara selam gönderdi. 

Yürüyüş Asri Mezarlığı'nda son bulurken, Karaman'ın halası Hanife Bakır'ın, yeğeni Cihan için yaktığı ağıt, duygulu anlara neden oldu. Karaman atılan "Şehît namirin" sloganı eşliğinde ve okunan Çerxa Şoreşê marış eşliğinde toprağa verildi. 

Yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından kısa bir konuşma yapan HDP Batman Milltevekili Ayşe Acar Başaran, Cihan'ın sesi ve yarası başta Türkiye ve dünyanın her yerinde duyuldu ancak, hiçbir yerin derman olmadığını söyledi. 

Başaran'ın ardından konuşan Batman Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemi ise, arkadaşları yaşamını yitirmeden herkesin sahip çıkması gerektiğini altını çizerek, "Herkes ayağa kalkma zamanı gelmiştir. Gün direnişçilerin direnişine sahip çıkma günüdür" dedi.