Gazeteci Murat Mîrza 40’ıncı yas gününde mezarı başında anıldı

İşgalci Türk devletinin hava saldırısında şehit olan Çira FM emekçisi Murat Mîrza, ailesi ve çalışma arkadaşları tarafından 40’ıncı yas gününde düzenlenen bir törenle mezarı başında anıldı.

MURAT MÎRZA

Katledilişinin 40’ıncı gününde Murat Mîrza için bugün Şengal’deki evinin önünde taziye çadırı kuruldu. Taziyelerin kabul edilmesinin ardından Şengal’deki özgür basın emekçileri, Murat Mîrza’nın mezarını ziyaret ederek mezara karanfil bıraktı.

Özgür basın emekçisi Berivan Şengalî, Murat Mîrza şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitlerini andıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu saldırının amacı, toplumdan gerçekleri gizlemek ve Şengal’de gazetecilik faaliyetlerini etkisizleştirmekti. Ancak, düşmanın hiçbir saldırısı bizi zayıflatamaz. Ne yazık ki Irak hükümeti şu ana kadar bu saldırıya ilişkin bir tavır göstermedi. Tüm basın özgürlüğü savunma kuruluşlarını gazetecilere yönelik bu saldırılara karşı harekete geçmeye ve haklarını savunmaya çağırıyoruz. Bu saldırılar yalnızca Şengal’de değil, her yerde gazetecilere yapılıyor ve bu durum uluslararası yasalarla çelişmektedir.”

Gazeteci Mervan Malo, Irak anayasası ve uluslararası yasalar gereği gazetecilerin korunması gerektiğini ifade ederek, “Ancak bu Irak’ta uygulanmıyor ve Irak, anayasasına uygun şekilde gazetecileri koruyamıyor. Eğer Irak anayasasına uygun hareket etseydi, başka bir devletin Irak toprağında saldırı gerçekleştirmesine izin vermezdi. Bu, Irak için tehlikeli bir durumdur ve son yıllarda Irak, gazetecilik için en tehlikeli ülkelerden biri haline gelmiştir. Çünkü hükümet kendi egemenliğine önem vermiyor” dedi.

Mervan Malo, son olarak şunları dile getirdi: “Toplumumuza yönelik 74 ferman gerçekleştirildi. Ancak bu fermanlar sadece sayılarla ifade edildi. Fakat 74’üncü fermanda, özgür basın emekçileri bu fermana karşı gerçeği ortaya çıkardılar. Düşman, hakikatin açığa çıkmasını istemediği için bize karşı saldırılar düzenleniyor. Ancak hakikatin sesini asla susturamayacaklar.”

8 Temmuz’da, işgalci Türk devleti, Çira TV ve Çira FM çalışanlarını taşıyan araca yönelik hava saldırısı düzenlemiş ve saldırı sonucunda Çira TV muhabiri Medya Hasan Kemal, Çira FM muhabiri Murat Mîrza İbrahim ve özgür basın emekçisi Xelef Xidir yaralandı. Yaralılar arasında durumu ağır olan Murat Mîrza, aynı gün Musul’daki hastaneye kaldırıldı. Murat Mîrza, günlerce süren çabanın ardından, 11 Temmuz gecesi şehit düştü.