Girê Spî'ye yapılan saldırı Akçakale'deki AFAD Çadır Kenti'nde organize edildi

Biri direkt Urfa'nın Akçakale ilçesi üzerinden olmak üzere iki koldanGirê Spî'ye dönük DAİŞ çetelerince yapılan çete saldırısının Türkiye ayağının Akçakale'deki AFAD Çadır Kenti'nde organize edildiği ortaya çıktı.

Biri direkt Urfa'nın Akçakale ilçesi üzerinden olmak üzere iki koldan 27 Şubat günü YPG/J denetimindeki Girê Spî (Til Ebyad) kentine dönük DAİŞ çetelerince yapılan çete saldırısının Türkiye ayağının Akçakale'deki AFAD Çadır Kenti'nde organize edildiği ortaya çıktı.

Rojava'da Kürt halkının elde ettiği kazanımlar karşısında tahammülsüzlüğünü her seferinde dile getiren AKP iktidarı ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu doğrultuda Kürt halkının kazanımlarını darbelemek için çete örgütleri üzerinden saldırılar organize ediyor. Bilindiği üzere Girê Spî (Til Ebyad), 2015 yılının Haziran ayında YPG ve YPJ tarafından DAİŞ çetelerine karşı başlatılan operasyon kapsamında özgürleştirilmişti. Girê Spî'nin DAİŞ'in elinden alınarak özgürleştirildiği operasyonda kentten kaçan çete mensuplarından birçoğunun Urfa'nın Akçakale ilçesine geçtiği hemen hemen tüm basın yayın kurumları tarafından yapılan haberlerle kamuoyu ile paylaşıldı. Aradan geçen süre zarfında Akçakale'ye geçen çete mensuplarına ilişkin Türkiye'deki yetkili merciler tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, Akçakale'de çete gruplarının varlığı ise kamuoyu tarafından bilinmeyen bir gerçek değildi.

ATAŞKESİN DEVREYE GİRDİĞİ GECE SALDIRILDI

Suriye'de 5 yıldır devam eden çatışmalı sürece ilişkin ABD ve Rusya öncülüğünde alınan ateşkes kararının yürürlüğe girdiği saatlerde biri Türkiye üzerinden olmak üzere YPG/J'nin denetimindeki Girê Spî'ye iki koldan DAİŞ çeteleri tarafından yapılan saldırı ise Türkiye'den doğru çetelerin ne denli desteklendiği bir kez daha görüldü. Ateşkes kararının açıklanır açıklanmaz Türkiye'nin yetkili ağzı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından jet hızıyla Türkiye'nin ateşkesi tanımayacağına dönük yapılan açıklamanın akabinde saldırının Türkiye üzerinden organize edilerek gerçekleştirilmesi, Türkiye'nin başta Kürt halkının Rojava'daki kazanımları ve Suriye'deki çatışmaları süreç boyunca çeteler üzerinden yürüttüğü vekalet savaşıyla ateşkese ne denli karşı olduğunu ortaya koydu. Saldırının sürdüğü gün Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Arkadaşlarımdan aldığı bilgiye göre Til Ebyad'ın yüzde 70'i DAİŞ tarafından geri alındı" demesi ve adeta çetelerin nereden talimat aldıklarını gözler önüne serdi. Saldırıyı gerçekleştiren DAİŞ çete üyelerine Türk askeri tarafından sınıra konumlandırılan topçu birlikleri tarafından bizzat YPG ve YPJ mevzilerine top atışları yapılarak koridor açılmaya çalışıldığı YPG'nin basın yayın organları tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Grê Spî'ye Akçakale üzerinden saldıran çetelerin tümünün YPG ve YPJ tarafından etkisiz hale getirilmesinin ardından ise yine Türk askeri tarafından YPG mevzilerine top atışları yapılmaya devam edildi.

SALDIRI AFAD'IN ÇADIR KENTİNDE ORGANİZE EDİLDİ

DAİŞ çetelerinin YPG denetimindeki Girê Spî'ye karşı saldırının öncesinden ulaşılan bilgiler ise, çetelerin saldırı öncesi nasıl ve ne şekilde organize olduklarını ortaya koyuyor. DAİŞ çete mensuplarının Girê Spî'ye yapılan saldırı öncesi kente AFAD tarafından kurulan çadır kente hazırlık yaptıkları ve kentin sınır boyunda bulunan mahallelerde Akçakale Belediyesi tarafından tahsis edilen evlerde saldırının organize edildiği öğrenildi. Akçakale kent girişinde oluşturulan AFAD çadır kentinde taşeron firma üzerinden çalıştırılan bir personelin verdiği bilgilere göre; çete mensuplarının saldırıdan günler öncesinde gruplar halinde toplantılar aldığı ve saldırı hazırlığını yapıldığı belirtildi.

'ÇADIR KENTTE BİRÇOK ÜLKEDEN GELEN DAİŞ ÜYESİ VAR'

Çadır kent içerisinde alınan toplantılar sırasında AKP'li Akçakale Belediyesi'nin toplantı alarak saldırı hazırlığında olan çete mensuplarına koliler içerisinde erzak temini de yapıldığını söyleyen çadır kentte taşeron çalışan, "Çadır kentte birçok ülkeden gelen DAİŞ üyesi var. Bunlar Ürdün, Mısır, Yemen Cezayir, Irak ve az sayıda Suriyeli olan var. Ben Arapça bildiğim için onların aralarında konuşmalarından bir saldırı planladıklarını anladım. Hatta kendi içlerinde bazıları saldırı sırasında birbirlerini tanımaları için aynı tarz saç sakal tıraşı olmaları gerektiğini söylüyordu. Bu kişiler sınır hattında da evleri olduğunu ve oradaki 'cihatçılara' da bilgileri aktaralım diyordu" dedi.

'BELEDİYE ÇALIŞANLARI ÇETELERE KOLİ TAŞIDI'

İşten atılma korkusu ve güvenlik nedeniyle adını vermek istemeyen çadır kentteki taşeron çalışan, "Çadır kentte toplantılar Til Ebyad'a saldırılmadan birkaç gün önce sıklaşmaya başladı. Burada toplantı aldıkları sıralarda da sık sık belediye çalışanları da onları kontrol ediyordu. Bir ara koliler içerisinde bir şeyler getirdiler. Erzak olduğunu düşünüyorum. Ama içerisinde tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Toplantıya katılanların birçoğu farklı ülkelerdendi. Zaten bu yüzden direkt kendilerini belli ediyorlardı. Hepsinin toplama olduğunu anlaşılıyordu" diyerek, saldırının ne denli organize edildiğini aktardı.