GÜNDEM 27 ŞUBAT 2016

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Sur, İdil, Nusaybin, Şırnak ve Gever başta olmak üzere özyönetim merkezlerinde yaşanan gelişmeler takip edilecek.

-Cizre'deki vahşet bodrumunda katledilenler arasında 21 yaşındaki Sinan Kaya da bulunuyordu. 

Sinan Kaya, Türk devletinin köylerini yakması sonucunda metropollere göç etmek zorunda kaldı. “Örgüt adına eyleme katılmak” iddiasıyla çocuk yaşlarındayken birçok kez gözaltına alındı ve tutuklandı. Çocukluğunun büyük bir bölümünü cezaevlerinde, Kürkçüler Cezaevi’nde geçirdi. Cezevi arkadaşları Sinan Kaya’yı anlattı.

-Cizre'de JÖH ve PÖH tarafından Cudi Mahallesindeki evi karargah olarak kullanan Cemalettin Çatıktaş, gördüğü manzara karşısında şaşkına uğradığını söyledi.

-AP Milletvekili Bodil Valero, PKK ile müzakere yapılmadan ve PKK’nin ‘terör’ listesinden çıkarılmadan Kürt sorununa kalıcı barışçıl bir çözüm getirilmeyeceğini vurguladı. Valero, “Kürtlere karşı savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için Avrupa Birliği sorumluluk alarak bölgeye ‘özel bir temsilci’ göndermeli” dedi.

-Daha önce 6 kez sıkıyönetim saldırılarının hedefi olan şu an ise fiili bir yasak ile karşı karşıya olan Nusaybin’de direnişin öncüsü kadınlar “Hendeklerin arkasında olan bizleriz. Tanklarıyla gelseler de topraklarımız için direniriz” diyerek direnişe devam mesajı verdi.

-AKP’nin savaş konseptinin bir parçası olarak doğa, tarih katliamına yol açacak Ilısu Barajı’nın yapımına son aylarda hız verildi. Barajı yapan şirket ise Carattepe’de maden inşaatı ile gündeme gelen Cengiz İnşaat. Kürdistan’a savaş konseptinin bir parçası olan barajın ayaklarından Basa’da su tutulmaya başladı.

-Van’da Ocak ayında özel hareket polislerinin bir genci infaz etmelerinin ardından gencin infaz edildiği binaya daha önce giriş-çıkış yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanan DBP PM Üyesi Taner Şirp’in geçen yıl cezaevinden çıktığı gün ‘Örgütçü terörist’ olarak fişlenmesinin ardından hemen teknik ve fiziki takibe alındığı ortaya çıktı.

-QSD’nin 3 hamlesini de izleyen gazeteci Sinan Cudi, Şeddadê’nin DAİŞ çeteleri için askeri, ekonomik ve coğrafik açıdan stratejik önemi olan yer olduğuna dikkat çekerek, “DAİŞ’in Rakka olabilir ama kalbi Şeddadê’dir” dedi. Şeddadê’nin alınması ile birlikte DAİŞ çetelerinin çöküşünün sonuna gelindiğini işaret eden Cudi, “Şeddadê’nin alınması ile birlikte Musul ve Rakka’nın da alınmasının önü açıldı”dedi.

-Güney Kürdistan PKK Şehit Aileleri Komitesi, PKK saflarında farklı yıllarda Şubat ayında yaşamını yitiren Güney Kürdistanlı 20 gerillayı andı.

-Kayıp yakınları, her Cumartesi olduğu gibi bugün de kayıpların akibetini soracak.