HDP Kadın Meclisi'nden Nusaybin'e destek çağrısı

HDP Kadın Meclisi Heyeti, devlet saldırıları altında talan edilen Nusaybin'de yerlerinden edilen aileler için herkesi Kardeş Aile Kampanyası'na katılmaya çağırdı.

HDP Kadın Meclisi Heyeti bir yıla yakındır devlet saldırılarına karşı direnen Mardin'in Nusaybin ilçesinde incelemelerde bulundu. Esnaf ve ev ziyaretleri ile halkın sorunlarını dinleyen kadınlar, çalışmalarının sonucunu Nusaybin Belediyesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da katıldığı toplantıda HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, kente bir yıla yakındır sergilenen direnişe dikkat çekti. Kentin 6 mahallesinde hala sokağa çıkma yasağının olduğunu hatırlatan Demirel, 0AKP iktidarının kentte uyguladığı yok etme, talan etme ve yıkma politikalarının Nisêbîn halkı tarafından boşa çıkartıldığını vurguladı. 

Nusaybin halkının topraklarından vazgeçmeyerek direnişini büyüklüğünü gösterdiğini söyleyen Demirel, "Nisêbîn halkı 1990'larda evleri yıkıldığında göç etmek zorunda kaldılar. Bugün de aynı şeyi yaşatmak isteyen AKP hükümeti Nisêbîn'de yenildi. Çünkü Nisêbînliler topraklarını yine terk etmediler. Fakat şuanda ciddi bir şekilde konut sıkıntısı yaşanıyor. Yasak hâlâ devam ettirilerek evlerini onarmalarına dahi izin verilmiyor. Ablukanın kaldırılması için herkes duyarlı olmalıdır" dedi. 

Nusaybin için başlatılan Kardeş Aile Kampanyası için de katılım çağrısı yapan Demirel, " Kardeş Aile Kampanyası'na dahil olarak Nisêbîn'i yeniden inşa edelim. Bütün Türkiye, Avrupa ve Kürdistan halklarını Nisêbîn halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz" diye konuştu. 

Ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, tel örgülerin örülmesiyle halkın topraklarından göç ettirilmek istendiğine dikkat çekti. Örülen tel örgülerle halkın bölünmek istendiğini söyleyen Beştaş şunları kaydetti: "Şu anda Rojava sınırında bile tahminen örülen tel bir metredir. Ama burada ise ölçü net olmamakla beraber yaklaşık 4 metre civarında bir tel örgüyle mahalleler birbirinden ayrılmış ve Nisêbîn ikiye bölünmüştür. Daha önce sınırlarımızı ayırdılar şimdi ise görüyoruz ki ilçeleri kendi aralarında ayırıyorlar. Herkes kimin bölücü olduğunu görsün. Kürt halkı büyük bir direnişler birlikte yaşamı örerken, bölücü unsurlar bunun aksini yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar." 

Tel örgüler örülen mahallelerde cenazelerin bulunduğunu hatırlatan Beştaş, "Mahallelerin içinde halkın evlatları var. Cenazeler niye verilmiyor? Bugün görüştüğümüz bir anne bize, 'Evlatlarımızın cenazesini gömmek için toprağımızı istiyoruz' dedi. Özyönetim direnişinde bulunan gençlerin kendi topraklarında defnedilme hakları dahi tanınmıyor. Aileler aylardır burada cenazelerini bekliyorlar. Bu aileler bütün bunlara rağmen evlerini terk etmiyor. Biz derhal ablukaların kaldırılmasını ve ailelerin evlerine, cenazelerine ulaşmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.